Meniu Blog
Amidonul: Sursa de energie si diversitatea sa
24/10/2023
ce este amidonul

Amidonul este o substanta esentiala in alimentatie si joaca un rol crucial in furnizarea de energie pentru organismul uman. De asemenea, acest carbohidrat complex poate avea multiple utilizari in industrie.

In acest articol, vom explora ce este amidonul, cum se obtine, si tipurile sale diverse.

Ce este Amidonul?

Amidonul este un carbohidrat complex, format din lanturi lungi de zaharide legate intre ele. Este principalul depozit de energie in plante, fiind gasit in seminte, tuberculi, rizomi si alte parti ale plantelor. Cea mai mare sursa de amidon in alimentatia umana este reprezentata de cereale, precum graul, orezul, porumbul si cartofii. In timp ce amidonul este una dintre principalele surse de energie, este, de asemenea, utilizat in mod extensiv in industria alimentara si nu numai.

Obtinerea amidonului

Amidonul este extras din plante in doua forme principale: amidon nativ si amidon modificat.

Amidon nativ: Acest tip de amidon se extrage direct din plante, cum ar fi porumb, cartofi sau grau. Dupa recoltare, plantele sunt zdrobite sau macinate, iar amidonul este separat de celelalte componente. Acest amidon poate fi folosit in preparatele alimentare si in alte produse.

Amidon modificat: Acest tip de amidon trece printr-un proces de modificare chimica sau enzimatica pentru a-i schimba proprietatile. Acest lucru poate include modificari ale vascozitatii, texturii sau stabilitatii la temperaturi ridicate. Amidonul modificat este adesea folosit in industria alimentara pentru a imbunatati textura si stabilitatea produselor.

Tipuri de amidon

Amidonul se poate imparti in doua tipuri principale, in functie de modul in care sunt aranjate zaharidele in structura sa:

Amidon amylopectin: Acesta este un tip de amidon care contine lanturi ramificate de zaharide, ceea ce il face solubil in apa si usor de digerat. Amidonul amylopectin este intalnit in alimente precum cartofii si orezul.

Amidon amylose: Acest tip de amidon are o structura mai liniara si este mai greu de digerat, deoarece este mai putin solubil in apa. Amidonul amylose este prezent in cantitati mai mari in alimente precum fasolea, lintea si orezul brun.

Amidonul poate varia si in functie de originea sa:

Amidon din cereale: Acesta este cel mai comun tip de amidon si este extras din cereale precum grau, porumb, orez si secara. Este folosit pe scara larga in industria alimentara pentru a spori vascozitatea si textura produselor.

Amidon din radacinoase: Acest tip de amidon se obtine din radacini de plante precum cartofi, tapioca si manioc. Amidonul din cartofi este utilizat pentru a face diverse produse precum faina de cartofi sau amidon de cartofi.

Amidon din leguminoase: Leguminoasele precum fasolea, mazarea si lintea contin amidon amylose si sunt o sursa de amidon in alimentatia umana.

Utilizari ale amidonului

Amidonul are o gama larga de utilizari in industria alimentara, precum si in alte domenii:

Industria alimentara: Amidonul este adesea folosit ca agent de ingrosare, legare si stabilizare in produse precum sosuri, creme, pudre de copt si dulciuri. De asemenea, este utilizat pentru a crea texturi specifice in produsele de panificatie si produse de patiserie.

Industria farmaceutica: Amidonul este un ingredient esential in productia de medicamente si capsule, ajutand la obtinerea dimensiunii si formei corespunzatoare a acestora.

Industria hartiei: Amidonul este folosit in fabricarea hartiei pentru a imbunatati calitatea si rezistenta hartiei.

Industria textila: in productia de tesaturi si haine, amidonul este utilizat pentru a oferi tesaturii rigiditate temporara inainte de vopsire sau finisare.

Alimentatie umana: Consumul de alimente bogate in amidon, cum ar fi cartofii sau orezul, reprezinta o sursa importanta de energie si substante nutritive pentru organismul uman.

In concluzie, amidonul este un carbohidrat complex esential pentru alimentatia umana, jucand un rol crucial in furnizarea de energie. Cu tipuri si utilizari diverse, amidonul este o parte semnificativa a bucatariei si a industriei. De la simpla paine la medicamente si hartie, amidonul ramane un element cheie in viata noastra de zi cu zi.

 

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo