Meniu Blog
Cremă de Zahăr Ars: Rețeta Perfectă pentru un Desert Clasic
16/06/2024

Cremă de Zahăr Ars: Rețeta Perfectă pentru un Desert Clasic

Cremă de zahăr ars, cunoscută și sub denumirea de creme brûlée în varianta franceză, este un desert clasic și rafinat, care impresionează prin simplitate și savoare. În acest articol, vom explora în detaliu rețeta, ingredientele, pașii necesari pentru a obține o cremă de zahăr ars perfectă, dar și câteva sfaturi utile și variații pentru a personaliza acest desert după gustul fiecăruia.

Ingrediente Necesare

Pentru a prepara o cremă de zahăr ars delicioasă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 500 ml lapte integral: Laptele integral adaugă cremozitate și bogăție texturii desertului.
 • 200 ml smântână pentru frișcă: Smântâna contribuie la consistența catifelată a cremei.
 • 5 ouă: Ouăle sunt esențiale pentru structura și textura desertului.
 • 200 g zahăr: Zahărul este folosit atât pentru crema propriu-zisă, cât și pentru caramelul care se formează la suprafață.
 • 1 linguriță extract de vanilie: Vanilia adaugă un gust subtil și aromatic.
 • Un praf de sare: Sarea amplifică aromele și echilibrează dulceața.

Pașii de Preparare

1. Prepararea Caramelului

 1. Topiți zahărul: Într-o cratiță de dimensiuni medii, topiți 100 g de zahăr la foc mediu, amestecând constant până când zahărul se transformă într-un caramel auriu. Aveți grijă să nu ardeți zahărul, deoarece va deveni amar.
 2. Turnați caramelul: Turnați caramelul fierbinte într-o formă de copt (de preferat o formă de chec sau ramekine individuale) și răspândiți-l uniform pe fundul acesteia. Lăsați caramelul să se răcească și să se întărească.

2. Prepararea Cremei

 1. Încălziți laptele și smântâna: Într-o cratiță, încălziți laptele și smântâna împreună până aproape de punctul de fierbere. Nu lăsați să fiarbă complet.
 2. Bateți ouăle și zahărul: Într-un bol mare, bateți ouăle cu restul de zahăr (100 g) și un praf de sare până când amestecul devine cremos și deschis la culoare.
 3. Adăugați extractul de vanilie: Încorporați extractul de vanilie în amestecul de ouă și zahăr.
 4. Amestecați laptele cald: Turnați încet laptele și smântâna calde peste amestecul de ouă, amestecând continuu pentru a evita coagularea ouălor.

3. Coacerea Cremei

 1. Turnați amestecul în formă: Turnați amestecul de cremă în forma de copt, peste caramelul întărit.
 2. Bain-marie: Plasați forma de copt într-o tavă mai mare, umplută cu apă fierbinte până la jumătatea înălțimii formei. Acest proces ajută la coacerea uniformă și previne crăparea cremei.
 3. Coaceți: Preîncălziți cuptorul la 150°C și coaceți crema de zahăr ars timp de aproximativ 45-50 de minute sau până când crema este setată, dar încă puțin tremurândă în centru.
 4. Răciți: Scoateți forma din bain-marie și lăsați crema să se răcească complet la temperatura camerei, apoi refrigerati timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte pentru a se întări complet.

4. Servirea

 1. Caramelizați suprafața (opțional): Dacă doriți un efect de creme brûlée, presărați un strat subțire de zahăr deasupra cremei și caramelizați-l folosind o torță de bucătărie până când zahărul formează o crustă crocantă.
 2. Serviți: Răsturnați crema de zahăr ars pe un platou pentru a dezvălui stratul de caramel de deasupra. Serviți simplu sau cu fructe proaspete pentru un plus de prospețime.

Sfaturi și Variații

Sfaturi

 • Evitați coagularea ouălor: Amestecați încet laptele cald în ouă pentru a preveni coagularea.
 • Temperatura cuptorului: Coaceți la temperatură scăzută pentru a obține o textură fină și cremoasă.
 • Folosirea bain-marie: Aceasta asigură o coacere uniformă și previne crăparea cremei.

Variații

 • Arome diferite: Încercați să adăugați arome diferite, cum ar fi coaja de lămâie, portocală sau esență de migdale pentru a varia gustul cremei.
 • Creme caramel cu fructe: Adăugați fructe caramelizate în amestec pentru un plus de textură și savoare.

Concluzie

Crema de zahăr ars este un desert clasic și elegant care nu se demodează niciodată. Cu ingredientele potrivite și respectând pașii de preparare, veți obține un desert rafinat și savuros, perfect pentru orice ocazie. Indiferent dacă alegeți să-l serviți simplu sau cu diverse variații, crema de zahăr ars va impresiona întotdeauna prin textura sa fină și aroma sa delicioasă.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari