Meniu Blog
Antioxidanți
23/03/2024

Antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi, molecule nesaturate care sunt produse atunci când corpul descompune alimentele sau când este expus la fum de tutun și radiații. Radicalii liberi pot provoca stres oxidativ, un proces care poate contribui la îmbătrânirea celulară și la diverse boli.

Tipuri de Antioxidanți:

  1. Vitamine: Vitamina C (acidul ascorbic) și Vitamina E (tocoferolul) sunt antioxidanți solubili în apă și respectiv solubili în grăsimi care protejează celulele de daunele oxidative.

  2. Minerale: Seleniul și zincul sunt minerale care au roluri antioxidante în corpul uman.

  3. Flavonoide: Un grup mare de compuși antioxidanți polifenolici găsiți în multe fructe, legume și ceaiuri.

  4. Carotenoide: Substanțe chimice găsite în plantele și alimentele de origine vegetală care dau culoarea roșie, portocalie și galbenă, cum ar fi beta-carotenul și luteina.

  5. Enzime: Superoxid dismutaza (SOD), catalaza și glutation peroxidaza sunt enzime care joacă roluri importante în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Rolul Antioxidanților în Industria Alimentară:

În industria alimentară, antioxidanții sunt adăugați pentru a preveni râncezirea și pentru a prelungi durata de viață a produselor alimentare. De exemplu, vitamina E poate fi adăugată în uleiuri pentru a preveni oxidarea lor, iar vitamina C poate fi folosită în produsele procesate din carne pentru a preveni formarea nitrozoaminelor, compuși cancerigeni.

Beneficiile Antioxidanților pentru Sănătate:

Antioxidanții sunt importanți pentru sănătatea generală, deoarece:

  • Protejează celulele împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.
  • Reduc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și cancerul.
  • Contribuie la îmbunătățirea sănătății pielii și la reducerea semnelor de îmbătrânire.
  • Pot îmbunătăți funcția imunitară și reduc inflamația.

O dietă bogată în fructe, legume, nuci și cereale integrale va oferi o gamă largă de antioxidanți, contribuind la menținerea unei stări bune de sănătate și la prevenirea bolilor. În plus, suplimentele antioxidante pot fi utilizate pentru a sprijini aportul nutrițional, dar este important să discutați cu un medic sau un dietetician înainte de a începe orice regim de suplimentare.

 

20/11/2023
alimente bogate in antioxidanti

Beneficiul  antioxidantilor: Alimente care imbogatesc viata si sanatatea

Antioxidantii sunt eroii discreti din farfuria noastra, luptand impotriva radicalilor liberi si protejandu-ne sanatatea. Acesti compusi vitali sunt prezenti intr-o varietate de alimente si joaca un rol crucial in combaterea stresului oxidativ si in mentinerea sanatatii celulare. In acest articol, vom explora alimentele bogate in antioxidanti si...

20/02/2023

Acidul L-ascorbic in industria alimentara

Acid L-ascorbic utilizare   Acidul L-ascorbic este o formă de vitamina C și este utilizat într-o varietate de moduri, inclusiv: Supliment alimentar: Acidul L-ascorbic este utilizat frecvent ca supliment alimentar pentru a suplimenta nivelurile de vitamina C din corp. Aceasta poate fi o opțiune...

01/05/2022

Aplicatii si utilizari ale acidului L-ascorbic în alimente - Vitamina C

Aplicații ale acidului L-ascorbic  - Vitamina C   Aplicații ale acidului ascorbic în alimente și băuturi, sănătate și nutriție, producție și industrie, medicamente, produse de îngrijire personală și agricultură. Acidul ascorbic  , cunoscut și ca vitamina C sau acid L-ascorbic, este un antioxidant. Acidul...

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo