Meniu Blog
Tripolifosfatul de sodiu - utilizari in produse din carne. Cum actioneaza si tehnologia de utilizare.
08/05/2024

Tripolifosfatul de sodiu - utilizari in produse din carne. Cum actioneaza si tehnologia de utilizare.

 

Tripolifosfatul de sodiu (STPP), identificat adesea cu codul E451 în lista aditivilor alimentari, este folosit pe scară largă în industria cărnii datorită proprietăților sale de îmbunătățire a texturii și capacității de reținere a apei. În produsele din carne, STPP joacă un rol crucial în procesul de producție, contribuind la calitatea și aspectul final al produsului.

Cum Acționează Tripolifosfatul de Sodiu în Carne

STPP acționează ca un agent de chelare, legându-se de ioni de calciu și magneziu prezenți în carne, ceea ce conduce la schimbări în structura proteinelor. Principalele sale efecte sunt:

  1. Îmbunătățirea retenției de apă: Prin modificarea proteinelor musculare, STPP permite fibrelor de carne să rețină mai multă apă în timpul gătitului. Acest lucru previne uscarea cărnii și menține suculența, ceea ce este esențial pentru produsele precum șunca sau cârnații.

  2. Emulsificare: STPP facilitează dispersia grăsimilor și a apei în emulsii stabile, prevenind separarea acestora. Este vital în producția de cârnați și alte produse emulsionate, unde uniformitatea texturii este importantă.

  3. Tenderizare: În cazul cărnii prelucrate, STPP poate acționa ca un tenderizator, slăbind structura proteinelor și făcând carnea mai moale și mai ușor de mestecat.

Tehnologia de Utilizare a Tripolifosfatului de Sodiu în Produsele din Carne

Preparare:

  • STPP este adesea adăugat în soluții de marinadă sau în amestecurile de condimente. Pentru aplicarea în carne, STPP este dizolvat în apă pentru a forma o soluție, care poate fi apoi injectată în carne sau folosită în amestecuri pentru produse emulsionate.

Procesul de aplicare:

  1. Injectare: În cazul cărnii întregi, cum ar fi șunca, soluția de STPP este injectată direct în mușchi folosind injectoare cu multiple ace. Acest proces asigură distribuția uniformă a STPP și a apei în interiorul cărnii, maximizând efectul de retenție a apei.

  2. Amestecare: Pentru cârnați și alte produse din carne tocată, STPP este amestecat cu carne, apă și alte ingrediente înainte de măcinare și emulsionare. Procesul de amestecare asigură că STPP este distribuit uniform, facilitând legarea apei și a grăsimilor.

Puncte de atenție în utilizare:

  • Dozarea corectă: Este crucial să se respecte dozele recomandate de STPP pentru a evita efecte negative, cum ar fi o textură prea moale sau gust neplăcut. Reglementările alimentare specifică limitele maxime permise (max 5g/kg exprimat ca P2O5).
  • Controlul pH-ului: STPP poate influența pH-ul cărnii, iar ajustările pot fi necesare pentru a optimiza efectele sale și pentru a asigura siguranța alimentară.

Considerații Finale

Utilizarea STPP în produsele din carne este larg răspândită datorită beneficiilor semnificative în ceea ce privește calitatea și textura produselor finale. Totuși, utilizarea acestuia trebuie gestionată cu atenție pentru a asigura că produsele nu doar că îndeplinesc standardele de siguranță alimentară, dar și că răspund așteptărilor consumatorilor în termeni de gust și textură. Producătorii de alimente trebuie să echilibreze utilizarea STPP cu nevoile și preferințele consumatorilor, care devin din ce în ce mai conștienți de ingrediente și de impactul lor asupra sănătății.

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo