Meniu Blog
Apa cu bicarbonat pentru indepartarea pesticidelor de pe legume si fructe
03/06/2024

Apa cu bicarbonat pentru indepartarea pesticidelor de pe legume si fructe

Apa cu bicarbonat de sodiu este o metodă eficientă pentru îndepărtarea pesticidelor de pe legume și fructe. Iată cum poți folosi bicarbonatul de sodiu în acest scop:

Ingrediente

 • 1 litru de apă
 • 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu

Instrucțiuni

 1. Prepararea soluției: Într-un vas mare, amestecă apa cu bicarbonatul de sodiu până când acesta se dizolvă complet.
 2. Înmuiarea legumelor și fructelor: Pune legumele și fructele în soluția de apă cu bicarbonat și lasă-le să stea timp de 10-15 minute. Asigură-te că toate suprafețele sunt acoperite de soluție.
 3. Frecarea ușoară: Dacă legumele sau fructele sunt mai murdare, poți să le freci ușor cu mâinile sau cu o perie moale.
 4. Clătirea: După înmuiere, clătește bine legumele și fructele sub jet de apă curată pentru a îndepărta reziduurile de bicarbonat și pesticide.
 5. Uscarea: Uscă-le cu un prosop curat sau lasă-le să se usuce la aer.

Beneficii

 • Îndepărtarea pesticidelor: Studiile au arătat că bicarbonatul de sodiu poate ajuta la descompunerea și îndepărtarea unor tipuri de pesticide de pe suprafața legumelor și fructelor.
 • Siguranță: Bicarbonatul de sodiu este netoxic și sigur pentru consum.

Această metodă este simplă și eficientă, contribuind la reducerea expunerii la pesticide și la menținerea sănătății.

 

Ce tipuri de pesticide se descompun?

Bicarbonatul de sodiu s-a dovedit eficient în descompunerea și îndepărtarea anumitor tipuri de pesticide, în special a celor care sunt de suprafață și care nu sunt absorbiți în profunzime de către fructe și legume. Iată câteva exemple de pesticide care pot fi descompuse cu ajutorul bicarbonatului de sodiu:

Tipuri de pesticide descompuse de bicarbonatul de sodiu

 1. Organofosfați

  • Exemple: Malathion, Chlorpyrifos
  • Utilizați pe diverse fructe și legume pentru a controla insectele.
 2. Piretroidale

  • Exemple: Permetrin, Cypermethrin
  • Utilizați pe legume și fructe pentru a combate insectele.
 3. Carbamați

  • Exemple: Carbaryl (Sevin)
  • Folosiți pentru a controla o gamă largă de insecte.

Cum funcționează bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la descompunerea pesticidelor prin procese chimice care implică pH-ul alcalin al soluției. Pesticidele, în special cele organofosforice și carbamați, pot fi hidrolizate (descompuse) în condiții alcaline, ceea ce le face mai ușor de îndepărtat de pe suprafața fructelor și legumelor.

Limitări

 • Pesticide sistemice: Pesticidele care sunt absorbite în plante și care acționează sistemic (adică circulă prin seva plantelor) nu sunt îndepărtate eficient de soluțiile de bicarbonat de sodiu, deoarece acestea nu se află doar la suprafață.
 • Reziduuri adânci: Pesticidele care pătrund mai adânc în pielea sau coaja legumelor și fructelor pot să nu fie complet îndepărtate prin simpla spălare.

Studiu relevant

Un studiu publicat în "Journal of Agricultural and Food Chemistry" a demonstrat că bicarbonatul de sodiu este eficient în îndepărtarea unor pesticide organofosforice de pe suprafața merelor. Aceasta a arătat că o soluție de bicarbonat de sodiu a reușit să descompună pesticide precum thiabendazolul și phosmetul după o înmuiere de 12-15 minute.

Concluzie

Bicarbonatul de sodiu este un agent de curățare eficient pentru îndepărtarea anumitor pesticide de pe suprafața fructelor și legumelor, contribuind astfel la reducerea riscurilor asociate consumului de pesticide. Cu toate acestea, pentru o protecție completă, este recomandat să combinați această metodă cu alte practici de siguranță alimentară, cum ar fi achiziționarea de produse organice și spălarea temeinică a alimentelor.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo