Alimentele sunt de obicei de origine vegetală , animală sau fungică și conțin nutrienți esențiali , cum ar fi carbohidrați , grăsimi , proteine , vitamine sau minerale . Substanța este ingerată de un organism și asimilată de celulele organismului pentru a furniza energie , pentru a menține viața sau pentru a stimula creșterea. Diferite specii de animale au comportamente de hrănire diferite care satisfac nevoile metabolismului lor unic , adesea evoluat pentru a umple o nișă ecologică specifică în contexte geografice specifice.
Hrana umană poate fi clasificată în diferite moduri, fie după conținutul înrudit, fie după modul în care este procesată.
Numărul și compoziția grupelor de alimente pot varia. Majoritatea sistemelor includ patru grupuri de bază care descriu originea și funcția nutrițională relativă a acestora: Legume și fructe, Cereale și pâine, Lactate și Carne. Organizația Mondială a Sănătății utilizeaza un sistem cu nouăsprezece clasificări alimentare: cereale, rădăcini, leguminoase și nuci, lapte, ouă, pește și crustacee, carne, insecte, legume, fructe, grăsimi și uleiuri, dulciuri și zaharuri, condimente și condimente, băuturi, alimente pentru uz nutrițional , aditivi alimentari, feluri de mâncare compuse și gustări sărate.