Meniu Blog
Filme comestibile pe bază de alginat, agar și caragenan derivate din alge marine pentru industria alimentară
31/03/2024

Filme comestibile pe bază de alginat, agar și caragenan derivate din alge marine pentru industria alimentară

 

Filmele comestibile pe bază de alginat, agar și carrageenan, derivate din alge marine, reprezintă o inovație promițătoare în industria alimentară, oferind soluții sustenabile și ecologice pentru ambalarea și conservarea alimentelor. Aceste filme comestibile au potențialul de a reduce dependența de ambalajele plastice tradiționale, contribuind astfel la diminuarea poluării și la promovarea unor practici mai prietenoase cu mediul.

Alginat

Alginatul este extras din algele brune și este cunoscut pentru capacitatea sa de a forma geluri în prezența ionilor de calciu. În industria alimentară, filmele pe bază de alginat sunt apreciate pentru proprietățile lor de barieră la oxigen și ulei, ceea ce le face ideale pentru ambalarea produselor sensibile la oxidare, cum ar fi fructele și legumele proaspete, carnea și fructele de mare.

Agar

Agarul, obținut din anumite specii de alge roșii, formează geluri puternice chiar și la concentrații scăzute. Filmele comestibile pe bază de agar sunt valorificate pentru proprietățile lor termorezistente și capacitatea de a forma o barieră eficientă împotriva umidității. Acestea sunt adesea utilizate pentru ambalarea produselor de panificație și a deserturilor, prelungind astfel prospețimea și durata de valabilitate.

Carrageenan

Carrageenanul, derivat și el din alge roșii, este capabil să formeze o gamă largă de geluri, în funcție de tipul utilizat (kappa, iota sau lambda). Filmele comestibile bazate pe carrageenan sunt apreciate pentru flexibilitatea și proprietățile de formare a gelului, fiind utilizate pentru ambalarea unei varietăți largi de produse alimentare, inclusiv produse lactate și cărnuri.

Beneficii Comune

  • Sustenabilitate: Derivate din resurse naturale regenerabile, aceste filme sunt biodegradabile și comestibile, reducând impactul asupra mediului.
  • Proprietăți de Conservare: Extind durata de valabilitate a alimentelor prin protecția împotriva umidității, oxigenului și microorganismelor patogene.
  • Siguranță și Comestibilitate: Sunt sigure pentru consum și pot oferi valori nutriționale suplimentare, fiind bogate în fibre și minerale.
  • Personalizare: Pot fi îmbogățite cu vitamine, antioxidanți și alte aditivi pentru a îmbunătăți profilul nutrițional al alimentelor ambalate sau pentru a adăuga arome și culori.

Provocări și Dezvoltări

Deși prezintă multe avantaje, dezvoltarea și implementarea pe scară largă a filmelor comestibile se confruntă cu provocări, inclusiv costurile de producție, integrarea în linii de ambalare existente și acceptarea de către consumatori. În plus, cercetarea continuă pentru a îmbunătăți proprietățile mecanice și de barieră ale acestor filme și pentru a explora noi combinații și formule care să satisfacă o gamă și mai largă de aplicații alimentare.

Filmele comestibile pe bază de alginat, agar și carrageenan sunt un exemplu concret al modului în care știința și inovația pot contribui la soluții de ambalare mai sustenabile, deschizând calea către un viitor mai verde în industria alimentară.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo