Meniu Blog
Ce Trebuie să Fac dacă Apa din Piscină Devine Verde?
14/06/2024

Ce Trebuie să Fac dacă Apa din Piscină Devine Verde?

Apa verde din piscină poate fi o problemă frustrantă, dar cu un plan bine pus la punct și măsuri adecvate, aceasta poate fi remediată rapid și eficient. Apa verde este, de obicei, cauzată de alge, care pot apărea din diverse motive, cum ar fi echilibrul chimic necorespunzător, filtrarea ineficientă sau lipsa întreținerii regulate. În acest articol, vom explora pas cu pas ce trebuie să faci pentru a curăța apa verde din piscină și pentru a preveni reapariția acestei probleme.

Cauzele Apei Verzi în Piscină

Înainte de a aborda soluțiile, este important să înțelegem cauzele posibile ale apei verzi:

 1. Nivel scăzut de clor: Clorul este principalul dezinfectant utilizat în piscine. Un nivel scăzut de clor permite algelor să crească și să se multiplice.
 2. pH și alcalinitate necorespunzătoare: Echilibrul chimic necorespunzător poate reduce eficiența clorului și poate crea un mediu favorabil pentru creșterea algelor.
 3. Filtrare ineficientă: Un sistem de filtrare care nu funcționează corect nu poate elimina particulele și sporii de alge din apă.
 4. Întreținere insuficientă: Lipsa întreținerii regulate, cum ar fi periajul și aspirarea piscinei, poate permite acumularea algelor.

Pașii pentru Curățarea Apei Verzi

1. Testarea și Ajustarea Chimicalelor

Primul pas pentru a curăța apa verde este testarea și ajustarea chimicalelor din piscină. Utilizează un kit de testare pentru a verifica nivelurile de pH, clor și alcalinitate totală.

 1. Testează pH-ul: Nivelul de pH ar trebui să fie între 7.2 și 7.6. Dacă pH-ul este prea ridicat, adaugă acid muriatic pentru a-l scădea. Dacă pH-ul este prea scăzut, adaugă carbonat de sodiu pentru a-l crește.
 2. Testează alcalinitatea totală: Nivelul de alcalinitate ar trebui să fie între 80 și 120 ppm. Ajustează alcalinitatea după necesități folosind produse specifice.
 3. Testează nivelul de clor: Asigură-te că nivelul de clor liber este între 1 și 3 ppm. Dacă nivelul de clor este prea scăzut, trebuie să adaugi clor suplimentar.

2. Șocarea Piscinei

Șocarea piscinei implică adăugarea unei doze mari de clor pentru a distruge algele și bacteriile. Pentru o piscină verde, este recomandat să folosești un șoc cu clor de calitate superioară, cum ar fi hipocloritul de calciu sau dicloroizocianuratul.

 1. Calculează doza necesară de clor: Pentru șocarea piscinei, adaugă aproximativ 10 ppm de clor. Consultă instrucțiunile produsului pentru a determina cantitatea necesară în funcție de volumul piscinei.
 2. Dizolvă clorul în apă: Dizolvă clorul granulat într-o găleată de apă înainte de a-l adăuga în piscină pentru a preveni albirea suprafețelor piscinei.
 3. Adaugă clorul în piscină: Toarnă soluția de clor în jurul piscinei, asigurându-te că este distribuită uniform.

3. Filtrarea și Circulația Apei

După șocarea piscinei, este esențial să menții sistemul de filtrare în funcțiune continuă pentru a elimina algele moarte și alte impurități.

 1. Curăță filtrele: Verifică și curăță filtrele piscinei pentru a asigura o funcționare eficientă. În cazul filtrelor cu nisip, efectuează o spălare inversă (backwash). Filtrele cu cartuș ar trebui scoase și curățate.
 2. Rulează pompa continuu: Lasă pompa să funcționeze non-stop timp de cel puțin 24-48 de ore după șocarea piscinei pentru a asigura o circulație și filtrare adecvată a apei.

4. Periajul și Aspirarea Piscinei

Periajul și aspirarea sunt esențiale pentru a elimina algele de pe pereții și fundul piscinei.

 1. Periează pereții și fundul piscinei: Utilizează o perie adecvată pentru materialul piscinei tale (beton, fibrelor de sticlă sau vinil) și periează toate suprafețele pentru a desprinde algele.
 2. Aspiră piscina: Utilizează un aspirator de piscină pentru a îndepărta algele moarte și alte resturi de pe fundul piscinei.

5. Adăugarea unui Algicid

Un algicid poate fi folosit pentru a preveni reapariția algelor după ce piscina a fost curățată.

 1. Alege un algicid adecvat: Există diferite tipuri de algicide disponibile, cum ar fi cele pe bază de cupru sau poliquat. Alege unul potrivit pentru tipul de alge și tipul piscinei tale.
 2. Adaugă algicidul: Urmează instrucțiunile producătorului pentru a adăuga algicidul în apă. Acest lucru va ajuta la prevenirea creșterii algelor în viitor.

6. Menținerea Nivelurilor Chimice Corecte

După ce apa piscinei a fost curățată, este esențial să menții nivelurile chimice corecte pentru a preveni reapariția algelor.

 1. Testează apa regulat: Testează apa de cel puțin două ori pe săptămână pentru a monitoriza nivelurile de pH, clor și alcalinitate.
 2. Ajustează chimicalele după necesități: Menține pH-ul între 7.2 și 7.6, clorul liber între 1 și 3 ppm și alcalinitatea între 80 și 120 ppm.
 3. Curăță piscina regulat: Periează și aspiră piscina săptămânal pentru a preveni acumularea de alge și resturi.

Sfaturi pentru Prevenirea Apei Verzi în Piscină

1. Utilizarea unei Acoperitoare pentru Piscină

Folosirea unei acoperitoare pentru piscină atunci când aceasta nu este utilizată poate preveni acumularea de resturi și alge. Acoperitoarele ajută la menținerea apei curate și la reducerea necesității de a adăuga chimicale suplimentare.

2. Întreținerea Sistemului de Filtrare

Asigură-te că sistemul de filtrare funcționează corect și curăță filtrele regulat. Un sistem de filtrare eficient este esențial pentru a menține apa curată și pentru a preveni creșterea algelor.

3. Monitorizarea și Ajustarea Nivelurilor de Clor

Menținerea unui nivel adecvat de clor este crucială pentru a preveni creșterea algelor. Adaugă clor regulat și efectuează șocuri periodice pentru a elimina orice spori de alge care pot apărea.

4. Menținerea Echilibrului Chimic

Un echilibru chimic corect al apei ajută la menținerea eficienței clorului și previne creșterea algelor. Monitorizează și ajustează nivelurile de pH și alcalinitate după necesități.

5. Verificarea Frecventă a Echipamentelor

Verifică frecvent echipamentele piscinei, cum ar fi pompele, filtrele și sistemele de dozare a chimicalelor, pentru a te asigura că funcționează corect și eficient.

6. Educația Utilizatorilor

Învață membrii familiei și invitații despre importanța menținerii unei igiene personale bune înainte de a intra în piscină. Dușul înainte de înot ajută la reducerea introducerii de contaminanți în apă.

Concluzie

Apa verde în piscină poate fi o problemă neplăcută, dar cu măsurile adecvate, aceasta poate fi remediată rapid. Testarea și ajustarea chimicalelor, șocarea piscinei, filtrarea continuă, periajul și aspirarea, utilizarea unui algicid și menținerea nivelurilor chimice corecte sunt pași esențiali pentru curățarea apei verzi. Prin respectarea acestor pași și prevenirea atentă, poți menține piscina curată, sigură și plăcută pentru utilizare pe termen lung.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari