Meniu Blog
Reteta de coliva din arpacas de grau cu nuci si miere
28/03/2024

Reteta de coliva din arpacas de grau cu nuci si miere

Coliva este un preparat tradițional în multe culturi ortodoxe, servit în special la pomeni și comemorări. Deși există variații regionale, rețeta de bază rămâne relativ simplă și se bazează pe ingrediente precum grâul, nucile, zahărul sau mierea, și, uneori, condimente. Iată o rețetă simplă și tradițională de colivă din arpacaș de grâu, cu nuci și miere:

Ingrediente:

 • 500g arpacaș de grâu (disponibil în magazinele de produse naturiste sau supermarketuri)
 • 1-2 batoane de scorțișoară (opțional)
 • 1-2 stele de anason (opțional)
 • 200-300g nuci (toate sau jumătate măcinate, restul lăsate întregi sau tăiate)
 • Miere după gust (în loc de zahăr, pentru o variantă mai sănătoasă)
 • Zahăr vanilat (opțional, pentru aromă)
 • Coajă rasă de lămâie sau portocală (opțional, pentru aromă)
 • Apa

Pentru decor:

 • Zahăr pudră (opțional, pentru decorat în forma de cruce)
 • Nuci întregi sau jumătăți (pentru decor)

Instrucțiuni:

 1. Pregătirea grâului: Spală arpacașul de grâu în mai multe ape până când apa rămâne clară. Lăsați-l la înmuiat peste noapte sau cel puțin 8 ore în apă rece.

 2. Fierberea grâului: Scurge grâul și pune-l într-o oală mare cu apă proaspătă. Adaugă scorțișoara și anasonul dacă folosești. Fierbe la foc mic până când boabele de grâu devin moi, dar nu sfărâmicioase, ceea ce ar putea dura între 1 și 2 ore. Pe parcurs, elimină spuma care se formează.

 3. Răcirea și pregătirea grâului: După fierbere, scoate scorțișoara și anasonul și lasă grâul să se răcească complet. Grâul ar trebui să absoarbă majoritatea apei și să fie destul de lipicios.

 4. Adăugarea ingredientelor: Adaugă nucile măcinate și întregi, mierea după gust, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie sau portocală. Amestecă bine până la omogenizare.

 5. Aranjarea și decorarea: Pune coliva într-un platou mare, nivelând suprafața. Poți folosi un șablon cu cruce pentru a decora cu zahăr pudră și să aranjezi nucile întregi sau jumătăți pe margini sau pentru a forma un model decorativ pe suprafață.

 6. Răcirea finală: Lasă coliva la frigider pentru câteva ore înainte de servire, pentru a se întări și a se îmbina aromele.

Această rețetă de colivă este doar un punct de plecare. Simțiți-vă liber să ajustați cantitățile de miere, nuci și condimente după gust și preferințe. Coliva este nu doar un aliment ritualic, ci și o ocazie de a împărtăși cu cei dragi un preparat plin de semnificație și tradiție.

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo