Meniu Blog
Semintele de chia - beneficii, proprietati, contraindicatii
18/04/2024

Semintele de chia - beneficii, proprietati, contraindicatii

Beneficii și Proprietăți:

 1. Ridicat în Fibre:

  • Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, cu aproximativ 10 grame de fibre în doar două linguri. Aceasta ajută la reglarea tranzitului intestinal și la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.
 2. Bogate în Acizi Grași Omega-3:

  • Sunt una dintre cele mai bogate surse vegetale de acizi grași omega-3 ALA (acid alfa-linolenic). Acești acizi grași sunt esențiali pentru sănătatea cerebrală și cardiovasculară.
 3. Surse de Proteine:

  • Conțin un procent semnificativ de proteine vegetale, ceea ce le face un supliment popular pentru dietele vegetariene și vegane.
 4. Antioxidanți:

  • Semințele de chia sunt pline de antioxidanți care luptă împotriva producției de radicali liberi, reducând astfel stresul oxidativ și protejând celulele de îmbătrânire și de cancer.
 5. Sursă de Minerale:

  • Sunt o sursă bună de minerale esențiale, inclusiv calciu, magneziu și fosfor. Aceste minerale sunt vitale pentru sănătatea osoasă, metabolism și funcția musculară.
 6. Reglarea Glicemiei:

  • Fibrele și proteinele din semințele de chia pot ajuta la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge, evitând vârfurile și căderile bruste care pot duce la iritabilitate și oboseală.

Contraindicații:

 1. Alergii:

  • Unele persoane pot fi alergice la semințele de chia. Simptomele pot include erupții cutanate, umflături și dificultăți de respirație.
 2. Interacțiuni Medicamentoase:

  • Datorită conținutului lor ridicat de fibre, semințele de chia pot interacționa cu unele medicamente prin încetinirea absorbției acestora. Este recomandat să consultați un medic înainte de a le introduce în dietă dacă sunteți sub tratament medicamentos.
 3. Probleme Gastrointestinale:

  • În cantități mari, semințele de chia pot cauza blocaje intestinale, în special la persoanele cu probleme preexistente ale tractului digestiv, datorită capacității lor de a absorbi multă apă și de a se expanda.
 4. Presiune Sanguină Scăzută și Sângerări:

  • Pentru persoanele care iau medicamente pentru încetinirea coagulării sângelui sau pentru tratamentul hipertensiunii, consumul de chia poate intensifica efectele acestor medicamente, ducând la riscul de sângerări sau la scăderea prea mare a tensiunii arteriale.

Recomandări: Pentru a beneficia la maximum de proprietățile semințelor de chia fără a întâmpina efecte secundare, este indicat să începeți cu o cantitate mică și să creșteți gradual doza, asigurându-vă că consumați suficientă apă pentru a ajuta semințele să se expandeze corespunzător și să prevină constipația. În caz de îndoială, mai ales dacă aveți condiții medicale preexistente, consultați un profesionist în sănătate.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo