+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Meniu Blog
Manastirea Jerónimos - Bijuteria arhitecturala  a Portugaliei
06/02/2024
Manastirea Jerónimos din Lisabona

Manastirea Jerónimos, situata in Lisabona, Portugalia, reprezinta o capodopera arhitecturala impresionanta si un simbol al perioadei de aur a explorarilor portugheze. Construita in secolul al XVI-lea, aceasta manastire domina cu eleganta sa cartierul Belem, amintind tuturor de bogata istorie maritima si culturala a Portugaliei.

In acest articol, vom calatori in timp si spatiu pentru a explora detaliile fascinante ale Manastirii Jerónimos, de la istoria sa glorioasa la arhitectura sa remarcabila si impactul sau asupra culturii portugheze.

Fondarea si contextul istoric

Era marilor exploratori

Manastirea Jerónimos a fost comandata de Regele Manuel I in 1501, marcand astfel o perioada de inflorire culturala si economica in Portugalia. Constructia manastirii a fost finantata cu bogatiile aduse de expeditiile maritima, devenind astfel o expresie a recunostintei pentru exploratorii care au adus faima si bogatie regatului.

 

Manastirea Jerónimos a fost inaltata pentru a marca intoarcerea lui Vasco da Gama din India in 1499, deschizand astfel drumul pentru viitoarele descoperiri si explorari. In secolele urmatoare, manastirea a devenit locul de inmormantare al multor membri ai familiei regale si al unor figuri importante ale istoriei portugheze.

Arhitectura remarcabila a manastirii Jerónimos

Stilul Manuelin

Manastirea Jerónimos este un exemplu remarcabil al stilului arhitectural Manuelin, specific Portugaliei din secolul al XVI-lea. Caracterizat de detaliile ornamentale intricate, acest stil se inspira din motive maritime, cum ar fi corabiile, capitanii si lanturile, evidentiind legaturile stranse ale Portugaliei cu marea.

Fatada principala

Fatada principala a manastirii este o capodopera a stilului Manuelin. Ornamentata cu detalii florale si figurine ale sfintilor, fatada impresioneaza prin eleganta si finetea detaliilor. Intrarea principala, cu arhitectura sa bogata si uimitoare, invita vizitatorii sa patrunda intr-un lacas de inchinare si frumusete arhitecturala.

Interiorul manastirii

Interiorul Manastirii Jerónimos pastreaza aceeasi exuberanta si rafinament. Nava centrala in stil gotic si capete de capiteluri ornamentate demonstreaza atentia la detalii a arhitectilor. Capela lui Vasco da Gama, parte a manastirii, gazduieste mormantul celebrului explorator, fiind decorata cu sculpturi si vitralii elaborate.

Monumente notabile in interiorul manastirii

Mormantul lui Vasco da Gama

Mormantul lui Vasco da Gama este unul dintre cele mai importante monumente din Manastirea Jerónimos. Decorat cu detalii intricate si statui care ilustreaza epoca de aur a explorarilor, mormantul comemoreaza viata si contributia deosebita a exploratorului la expansiunea cunoasterii lumii.

Mormantul lui Luís de Camões

Manastirea Jerónimos gazduieste, de asemenea, mormantul poetului national al Portugaliei, Luís de Camões. Acest monument aduce un omagiu contributiei sale la literatura portugheza si la promovarea limbii si culturii nationale.

Manastirea Jerónimos in epoci urmatoare

Secolele XVII-XIX

In timpul secolelor XVII-XIX, Manastirea Jerónimos a trecut prin transformari si adaptari, in functie de schimbarile politice si sociale ale vremii. In unele perioade, manastirea a fost folosita ca spital militar, iar in altele, ca scoala de navigatie.

Restaurarea si recunoasterea UNESCO

In secolul al XIX-lea, Manastirea Jerónimos a fost restaurata, iar in 1983 a fost recunoscuta ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturi de Torre de Belém. Aceasta recunoastere subliniaza importanta culturala si istorica a manastirii in contextul patrimoniului mondial.

Impactul asupra turismului si comunitatii locale

Turismul cultural

Manastirea Jerónimos atrage milioane de turisti in fiecare an, dornici sa descopere bogatia istoriei si arhitecturii Portugaliei. Impactul turismului cultural aduce beneficii economice locale, contribuind la dezvoltarea infrastructurii turistice si la promovarea patrimoniului cultural al tarii.

Implicarea comunitatii locale

Comunitatea locala din Lisabona si din imprejurimi are un rol activ in conservarea si promovarea Manastirii Jerónimos. Proiecte de restaurare, evenimente culturale si colaborari cu institutii culturale contribuie la mentinerea vie a istoriei si a importantei manastirii in comunitate.

Experienta vizitatorilor

Tururi ghidate si expozitii

Vizitatorii au oportunitatea sa exploreze Manastirea Jerónimos prin tururi ghidate, care ofera explicatii detaliate despre istoria si arhitectura sa. Expozitiile temporare si permanente din incinta manastirii completeaza experienta vizitatorilor, oferindu-le o privire mai profunda in lumea epocii de aur a explorarilor.

Contributia la intelegerea istoriei Portugaliei

Prin vizitarea Manastirii Jerónimos, turistii contribuie indirect la conservarea si promovarea istoriei si culturii portugheze. Experienta lor educationala ofera o perspectiva captivanta asupra realizarilor si provocarilor pe care le-a intampinat Portugalia in epoca explorarilor.

Manastirea Jerónimos - O poveste de explorare si eleganta

Manastirea Jerónimos ramane o marturie impresionanta a ambitiei si realizarilor Portugaliei in perioada sa de aur. Cu arhitectura sa uimitoare si istoria sa bogata, aceasta manastire continua sa inspire si sa fascineze turistii din intreaga lume. Prin conservarea si promovarea sa, Manastirea Jerónimos ofera o fereastra catre trecutul glorios al Portugaliei si la frumusetea unei epoci in care explorarea si inovatia erau in centrul evolutiei culturale si istorice. Astfel, fiecare vizita la Manastirea Jerónimos este nu doar o incursiune intr-o capodopera arhitecturala, ci si intr-o calatorie in timp si intr-o bucata adevarata din inima si sufletul Portugaliei.

 

AN

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo