+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Meniu Blog
Santa Maria de Belém, bijuteria istorica a Lisabonei
06/02/2024
catedrala Santa Maria de Belém, Lisabona

Santa Maria de Belém, un cartier pitoresc situat in apropierea malului raului Tejo din Lisabona, Portugalia, este o comoara istorica ce pastreaza bogatia patrimoniului arhitectural si cultural al tarii. Cu privelisti magnifice asupra raului si a podului 25 de Abril, Santa Maria de Belém atrage turisti dornici sa exploreze monumente istorice, muzee fascinante si sa savureze deliciile culinare locale.

In acest articol, vom calatori impreuna prin istoria si atractiile Santa Maria de Belém, dezvaluind frumusetea si importanta acestui loc emblematic.

Istoria Santa Maria de Belém

Fondare si evolutie

Santa Maria de Belém isi are radacinile in epoca marilor descoperiri portugheze din secolul al XV-lea. Pe malul raului Tejo, acest cartier a fost un punct de plecare crucial pentru exploratorii portughezi, cum ar fi Vasco da Gama si Ferdinand Magellan, in timpul calatoriilor lor maritime. Fondat in jurul secolului al XIV-lea, Santa Maria de Belém a devenit un centru important pentru navigatie si comert.

Era descoperirilor si monumentele sale istorice

In perioada Renascentista, Santa Maria de Belém a fost marturia unei epoci de aur a expansiunii maritime portugheze. Aici au fost construite monumente istorice impresionante, precum Turnul Belém si Manastirea Jerónimos, care au supravietuit peste secole si sunt simboluri ale indraznetelor aventuri maritime si ale prosperitatii comerciale.

Importanta comerciala si culturala

Santa Maria de Belém a devenit nu doar un centru de explorare si comert, ci si un loc unde se intalneau diferite culturi si influente. Aici s-au dezvoltat schimburi culturale si comerciale, lasand o amprenta distincta in arhitectura, arta si gastronomia locala.

Monumente istorice si atractii

Manastirea Jerónimos

Manastirea Jerónimos, o capodopera a arhitecturii manueline, este una dintre cele mai importante atractii din Santa Maria de Belém. Construita in secolul al XVI-lea, manastirea impresioneaza prin detaliile sale intricate, fatadele ornamentate si cloitrele magnifice. Monumentul a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO si este dedicat Sfantului Ieronim, patronul navigatorilor portughezi.

Turnul Belém

Turnul Belém, cunoscut si sub numele de Turnul Sfantului Vincent, a fost construit in perioada de glorie a epocii descoperirilor. Aflat la malul raului Tejo, turnul a servit drept fortificatie si punct de observatie, avand si un rol simbolic in apararea Lisabonei. Cu o arhitectura distinctiva si vederi impresionante, Turnul Belém este o icoana a orasului.

Monumentul descoperirii

Monumentul Descoperirii, sau Padrão dos Descobrimentos, este o sculptura imensa construita in 1960 pentru a comemora 500 de ani de la moartea lui Henric Navigatorul. Monumentul reprezinta o caravela inaintand pe valurile oceanului si prezinta sculpturi ale exploratorilor portughezi care au jucat un rol semnificativ in era descoperirilor.

Palatul Nacional de Ajuda

Situat in apropierea Santa Maria de Belém, Palatul Nacional de Ajuda este o alta bijuterie arhitecturala. Construit in stil neoclasic, palatul a fost destinat sa fie resedinta regala, dar a fost finalizat mult mai tarziu, in secolul al XIX-lea. Astazi, palatul gazduieste o colectie impresionanta de mobilier, artefacte si opere de arta.

Muzeul Berardo de arta contemporana

Expozitii de arta contemporana

Muzeul Berardo de arta contemporana este o destinatie de neratat pentru iubitorii de arta moderna. Muzeul gazduieste o colectie impresionanta de lucrari de la artisti contemporani de renume international. Expozitiile sale temporare si permanente aduc in prim-plan tendintele artistice actuale si sunt o sursa de inspiratie pentru vizitatori.

Promovarea artistilor portughezi

Muzeul Berardo acorda o atentie speciala artistilor portughezi, oferindu-le o platforma pentru a-si expune creatiile intr-un context international. Aceasta initiativa sprijina si promoveaza talentele locale, contribuind la diversitatea si prestigiul scenei artistice portugheze.

Arta culinara si delicii locale

Pastele de Nata de la Pasteis de Belém

Pasteis de Nata, sau tartele portugheze cu crema de vanilie, sunt un deliciu culinar care a devenit celebru in intreaga lume. Pastelaria Pasteis de Belém, situata in Santa Maria de Belém, este renumita pentru aceste delicioase prajituri proaspete si este un loc obligatoriu pentru cei care doresc sa experimenteze autenticitatea acestui desert traditional portughez.

Restaurante traditionale

Santa Maria de Belém este plina de restaurante traditionale care ofera o gama larga de preparate portugheze. Fructe de mare proaspete, bacalhau (cod), si alte specialitati locale pot fi savurate intr-un cadru autentic, oferind vizitatorilor o experienta culinara de neuitat.

Plimbari si relaxare

Promenada Raului Tejo

Promenada de-a lungul malului raului Tejo ofera o priveliste senzationala asupra podului 25 de Abril si a cladirilor istorice din Santa Maria de Belém. O plimbare linistita pe aceasta promenada ofera ocazia de a absorbi atmosfera unica si de a captura imagini impresionante.

Parcul Marechal Carmona

Parcul Marechal Carmona, situat in apropiere de Manastirea Jerónimos, ofera o oaza de verdeata si relaxare. Cu alei umbroase, zone de picnic si statui impresionante, acest parc invita la o pauza placuta si la explorarea naturii inconjuratoare.

Contributia Santa Maria de Belém la identitatea nationala

Conservarea si restaurarea monumentelor

Santa Maria de Belém a jucat un rol crucial in conservarea si restaurarea monumentelor istorice. Eforturile continue pentru intretinerea si restaurarea Turnului Belém, Manastirii Jerónimos si a altor monumente au asigurat ca acestea isi pastreaza splendoarea si sunt accesibile pentru generatiile viitoare.

Impactul cultural si turistic

Impactul cultural si turistic al Santa Maria de Belém este imens. Orasul atrage milioane de turisti anual, contribuind semnificativ la economia locala si la promovarea istoriei si culturii portugheze in intreaga lume. Evenimente culturale, expozitii artistice si festivaluri culinare organizeate aici contribuie la imbogatirea patrimoniului cultural al Lisabonei.

Santa Maria de Belém - O destinatie de neuitat in Lisabona

Santa Maria de Belém, cu monumentele sale istorice, muzeele captivante si atmosfera sa autentica, este o bijuterie care straluceste in coroana Lisabonei. Aceasta zona impresionanta reprezinta un loc unde trecutul glorios al Portugaliei se imbina cu prezentul vibrant. De la turnurile istorice la muzeul de arta contemporana si la deliciile culinare ale cartierului, Santa Maria de Belém te invita sa explorezi si sa te bucuri de bogatia sa culturala. Acest cartier plin de farmec este, fara indoiala, una dintre destinatiile de neuitat pentru oricine isi doreste sa descopere esenta si frumusetea Lisabonei si a patrimoniului portughez.

 

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo