Meniu Blog
Coimbra, orasul studentesc al Portugaliei: Istorie, cultura si atractii remarcabile
05/02/2024
Orașul și universitatea din Coimbra

Coimbra, unul dintre cele mai istorice si culturale orase din Portugalia, emana o atmosfera unica datorita prestigioasei sale universitati, arhitecturii istorice si vietii culturale vibrante. Aflat pe malurile raului Mondego, acest oras captivant isi intampina vizitatorii cu stradute pietruite, cladiri vechi si o bogata mostenire culturala.

In acest articol, vom explora impreuna istoria, cultura si atractiile remarcabile care fac din Coimbra o destinatie fascinanta.

O istorie bogata universitara

Inceputurile orasului Coimbra

Coimbra isi are radacinile adanc in istorie, fiind unul dintre cele mai vechi orase din Portugalia. Fondat de romani sub numele de Aeminium, orasul a devenit capitala provinciei romane Lusitania. Ulterior, sub dominatia maura, a fost cunoscut sub numele de Qulumriyah, pana in secolul al VIII-lea cand a fost recucerit de catre regatul crestin.

Universitatea de la Coimbra: Un centru al cunoasterii

Universitatea de la Coimbra, fondata in 1290, este una dintre cele mai vechi universitati din lume si unul dintre principalele elemente definitorii ale orasului. Este cunoscuta pentru Facultatea de Drept, una dintre cele mai prestigioase din Europa, si pentru Biblioteca Joanina, o bijuterie arhitecturala si culturala.

Perioada iluminismului

In secolul al XVIII-lea, Coimbra a fost martora unei perioade de iluminism si dezvoltare culturala. Cladirile universitare au fost renovate, iar orasul a devenit un centru al gandirii iluminate. Aceasta epoca a lasat amprente importante asupra arhitecturii si atmosferei orasului.

Arhitectura istorica si monumente uimitoare

Universitatea de la Coimbra si Biblioteca Joanina

Universitatea de la Coimbra este o adevarata bijuterie arhitecturala. Cladirile vechi, precum Curtea Mare si Turnul Cetatii, dezvaluie frumusetea arhitecturii manueline si a stilului gotic tarziu. Biblioteca Joanina, o capodopera a arhitecturii baroce, impresioneaza cu rafturile sale pline de carti rare si ornamentele de epoca.

Catedrala Veche si Catedrala Noua

Catedrala Veche, construita in secolul al XII-lea, adaposteste mormantul regelui Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei. In contrast, Catedrala Noua, construita in secolul al XVI-lea, impresioneaza cu stilul sau manuelin si cu vedere panoramica asupra orasului.

Manastirea Santa Clara-a-Velha si-a-Nova

Manastirea Santa Clara-a-Velha, fondata in secolul al XIII-lea, reprezinta un exemplu de arhitectura gotica si a fost construita pentru a gazdui mormantul reginei Isabel. Manastirea Santa Clara-a-Nova, construita in secolul al XVII-lea, este un alt monument impresionant, inconjurat de gradini elegante.

Viata culturala efervescenta

Fado de Coimbra

Coimbra este unul dintre cele mai importante centre ale genului muzical portughez Fado. Fado de Coimbra este diferit de Fado-ul lisabonez, fiind asociat traditiei academice. Studentii universitatii interpreteaza Fado de Coimbra cu chitara portugheza, creand o atmosfera melancolica si emotionanta.

Festivalurile de la Coimbra

Orasul este animat de numeroase festivaluri si evenimente culturale pe tot parcursul anului. Festivalul Fado de Coimbra, Festivalul de Jazz si Festivalul de Film Documentar sunt doar cateva exemple care aduc laolalta artisti locali si internationali, incantand publicul cu diverse spectacole.

Teatre si spectacole

Coimbra gazduieste mai multe teatre si sali de spectacole care contribuie la vitalitatea sa culturala. Teatrul Academico de Gil Vicente si Conventul São Francisco sunt locuri unde se desfasoara spectacole de teatru, concerte si evenimente culturale variate.

Parcuri si zone naturale

Parcul Dr. Manuel Braga si Gradina Botanica

Parcul Dr. Manuel Braga ofera o oaza de verdeata in inima orasului, fiind locul ideal pentru plimbari relaxante si evenimente in aer liber. Gradina Botanica a Universitatii de la Coimbra, fondata in secolul al XVIII-lea, este un colt de paradis pentru iubitorii de plante exotice si endemice.

Parcul Choupal si Raul Mondego

Parcul Choupal, situat pe malurile raului Mondego, este un loc pitoresc pentru picnicuri, jogging si plimbari in natura. Aici, vizitatorii pot experimenta linistea si frumusetea naturala la doar cativa pasi de centrul urban.

Gastronomie si bucatarie traditionala

Specialitati culinare locale

Coimbra este renumita pentru bucatele sale traditionale si pentru gastronomia bogata. Chanfana, un tocanita de miel, si Bairrada, vinul local, sunt doar doua dintre specialitatile culinare pe care vizitatorii trebuie sa le incerce. O plimbare prin zona veche a orasului dezvaluie numeroase restaurante traditionale care ofera adevarate festine culinare.

Pastelaria si cafenele

Pastelaria din Coimbra, cu prajituri si dulciuri rafinate, este o experienta gustativa delicioasa. Cafenelele traditionale, cum ar fi "A Brasileira" si "Pérola do Mondego," adauga o nota boema si autentica vietii de zi cu zi a orasului.

Impactul social si economic

Universitatea si economia locala

Universitatea de la Coimbra nu este doar un centru de cunoastere, ci si un motor economic pentru oras. Contribuind la cercetare, inovatie si dezvoltare, universitatea atrage investitii si genereaza oportunitati de munca, sustinand astfel economia locala.

Turismul si promovarea culturala

Turismul joaca un rol important in economia orasului Coimbra. Atractiile sale culturale, evenimentele si bogata sa mostenire atrag vizitatori din intreaga lume, contribuind la cresterea industriei turistice si la promovarea sa ca destinatie culturala deosebita.

Coimbra - Un oras de neuitat

Coimbra, orasul studentesc al Portugaliei, imbina armonios istoria bogata, cultura vibranta si peisaje pitoresti pentru a crea o destinatie unica si captivanta. De la cladirile sale istorice si universitatea sa de prestigiu pana la viata culturala efervescenta si deliciile gastronomice, Coimbra ramane in inimile vizitatorilor ca un loc de neuitat. Asadar, pregateste-te sa te lasi invaluit de farmecul si atmosfera acestui oras fascinant, unde trecutul si prezentul se impletesc armonios, creand o experienta autentica si memorabila. 

 

 

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo