Meniu Blog
Pergam din Turcia: Descoperind legende si ruine in inima Anatoliei
02/02/2024
Ruinele teatrului din pergam, Turcia, cu turiștii

Pergam, cu istoria sa stralucitoare si vestigiile arheologice impresionante, se inalta ca un marturisitor al trecutului maret al Anatoliei. Asezat in inima Turciei, Pergam este cunoscut pentru mostenirea sa culturala si influenta sa in perioada elenistica si romana.

In acest articol, vom patrunde in lumea antica a cetatii Pergam, explorand templele, teatrele si legendele care au definit aceasta civilizatie indepartata.

Pergam - O scurta privire asupra istoriei si importantei sale

Originea si fondarea: Pergam a fost fondat in jurul secolului al III-lea i.Hr. de catre Attalos I, un comandant al Regatului Pergam. Cetatea a devenit rapid un centru cultural si economic important.

Perioada regatului Pergam: Regatul Pergam a fost un jucator-cheie in perioada post-alexandrina, concurand cu alte mari puteri elenistice precum Egiptul Ptolemaic si Imperiul Seleucid.

Atractii arheologice remarcabile: Explorand ruinele pergamului

Akropolisul Pergamului: Akropolisul este centrul vietii religioase si politice al orasului, oferind o panorama uimitoare asupra campiei inconjuratoare. Templul lui Traian si Biblioteca lui Attalos se numara printre cele mai impresionante constructii.

Teatrul Mare: Unul dintre cele mai mari teatre antice din lume, Teatrul Mare al Pergamului a fost construit in perioada elenistica si poate gazdui pana la 10.000 de spectatori. Este un exemplu remarcabil de arhitectura romana.

Sanctuarul lui Asklepios si Termele: Centrul dedicat zeului vindecarii Asklepios, Sanctuarul lui Asklepios include un templu monumental si bai publice (terme) care au servit ca loc de tratament si vindecare.

Muzeul Pergam: O comoara a artei antice

Altarul lui Zeus: Altarul lui Zeus din Pergam, acum expus in Muzeul Pergam din Berlin, este una dintre cele mai importante sculpturi elenistice. Detaliile reliefurilor ilustreaza Razboiul Gigantilor si au starnit admiratia lumii artistice.

Faimoasa Poarta a lui Ishtar: Alta bijuterie a muzeului este Poarta lui Ishtar, o reconstituire a celei originale din Babilon. Cu reliefuri impresionante, poarta ofera o privire captivanta in arta mesopotamica

Viata cotidiana in Pergam: Ruine urbane si comerciale

Agora: Agora orasului Pergam gazduia activitatile comerciale si politice, fiind centrul vietii publice. Ruinele pietei, locuintelor si templelor dau o imagine a vietii cotidiene in Pergam.

Strazile antice: Descoperirea retelei stradale antice si a infrastructurii dezvaluie abilitatea avansata a civilizatiei Pergamului in urbanism si planificare urbana.

Influentele culturale si religioase in Pergam

Cultele religioase: Pergam a fost centrul unor culte importante, inclusiv cel al lui Asklepios si Artemis. Templele si sanctuarele reflecta diversitatea si toleranta religioasa a orasului.

Biblioteca lui Pergam: Biblioteca lui Attalos, situata in Akropolis, a fost una dintre cele mai mari biblioteci ale antichitatii, rivalizand cu Biblioteca din Alexandria. Colectarea sa de manuscrise a avut un impact semnificativ asupra lumii antice.

Calatorind in Pergam: Sfaturi si atractii din jur

Accesul la Pergam: Orasul Bergama, situat in apropierea ruinelor Pergamului, serveste drept punct de plecare pentru vizitarea sitului arheologic.

Alte atractii turistice: Vizitatorii pot explora si alte atractii din regiune, precum Muzeul Arheologic din Bergama si Templul lui Serapis.

Evenimente culturale si festivaluri: Conectarea cu trecutul prin arte si traditii

Festivalul de arte si cultura din Bergama: Anual, festivalul aduna artisti, muzicieni si iubitori de cultura pentru a celebra mostenirea bogata a regiunii.

Sarbatori religioase: Participarea la sarbatori religioase locale aduce oportunitatea de a experimenta traditiile si spiritualitatea comunitatii bergameze.

Pergam, cu splendoarea sa arheologica si contributiile sale semnificative la istoria si cultura antichitatii, ramane un loc fascinant pentru calatorii in cautarea radacinilor umane. De la Akropolisul sau la Teatrul Mare si la sanctuarele religioase, Pergamul ofera o privire adanca in trecutul glorios al Anatoliei. Prin explorarea acestor ruine uimitoare, calatorii devin martorii unei civilizatii care a jucat un rol important in evolutia lumii antice. Astfel, Pergamul ramane un reper al timpului, care isi deschide portile catre o lume plina de intelepciune, frumusete si mister.

 

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
Jocuri si Jucarii
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo