Meniu Blog
Cisterna Basilica din Istanbul: Mistere subterane 
01/02/2024
Rânduri de coloane reflectate în apă în Bazilica Cisternă restaurată, Istanbul, Turcia

In inima Istanbulului, sub pietrele sale vechi si agitatia de la suprafata, se ascunde o bijuterie subterana fascinanta - Cisterna Basilica. Aceasta capodopera ingenioasa a arhitecturii antice reprezinta un colt misterios al Istanbulului, oferind vizitatorilor sai o incursiune in istorie si intr-un labirint subteran plin de farmec. In acest articol, ne aventuram in lumea mistica a Cisternei Basilica, explorand istoria sa, arhitectura sa uimitoare si legendele care inconjoara aceasta destinatie unica.

Istoria inradacinata in Imperiul Bizantin

Cisterna Basilica, cunoscuta si sub numele de Yerebatan Sarayı in turca, a fost construita in timpul domniei imparatului bizantin Iustinian I in secolul al VI-lea. Scopul initial al cisternei era de a furniza apa pentru Palatul Marelui Palat al Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin. Cu toate ca initial numita "Cisterna Bazilica," numele actual, Cisterna Basilica, deriva de la faptul ca a fost construita sub o bazilica aflata la suprafata.

Arhitectura uimitoare si ingenioasa

Cisterna Basilica este un exemplu remarcabil al ingeniozitatii ingineriei bizantine. Cu o suprafata de aproximativ 9,800 de metri patrati, cisterna este sustinuta de 336 de coloane distribuite in 12 randuri, dispuse in patru sectoare. Coloanele, adunate dintr-o varietate de locatii si fabricate dintr-o varietate de materiale, adauga unicitate si diversitate arhitecturala. Multe dintre ele sunt decorativ sculptate, aducand un element estetic la functionalitatea lor structurala.

Atmosfera subterana unica

Intrarea in Cisterna Basilica te transporta intr-o lume subterana mistica. Inauntru, veti gasi un labirint de cai pietruite si apele linistite ale cisternei. Lumina difuza creeaza umbre dramatice, punand in valoare arhitectura si oferind un aer de mister. Vizitatorii vor fi fascinati de atmosfera sa unica, care aminteste de o lume pierduta in timp.

Capiteluri decorate si coloane medievale

Fiecare coloana din Cisterna Basilica este unica in felul sau, cu capiteluri frumos decorate. Multe dintre aceste capiteluri sunt reutilizate din alte structuri antice, inclusiv temple si palate. In timp ce par sa isi pastreze propriile povesti, aceste elemente arhitecturale sporesc farmecul si misterul cisternei.

Cele doua coloane a lui Henric si a lui Lot

Unul dintre cele mai cunoscute elemente ale Cisternei Basilica sunt cele doua coloane medievale, cunoscute sub numele de Coloanele lui Henric si ale lui Lot. Se spune ca a atins aceste coloane pentru a-si verifica norocul. Daca un vizitator isi tine spatele la una dintre coloane, iar apoi reuseste sa-si atinga incrucisarea mainilor in jurul celeilalte coloane, se spune ca isi va gasi norocul si va obtine dorinta.

Legende si mister

Cisterna Basilica este incarcata cu legende si povesti fascinante. O legenda populara spune ca, in timpul constructiei, muncitorii au descoperit un meduza gigantica intr-una dintre coloane, considerata a fi o capodopera a mestesugului roman. Aceasta legenda a dat nastere imaginatiei, iar ideea unor creaturi marine ascunse sub apele cisternei alimenteaza misterul locului.

Restaurarile si deschiderea pentru public

Cisterna Basilica a fost redescoperita in anii 1540 si a suferit multiple renovari de-a lungul secolelor. In prezent, este deschisa pentru public si este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Istanbul. Restaurarile au fost menite sa pastreze autenticitatea structurii, permitand vizitatorilor sa experimenteze senzatia autentica a acestei minuni subterane.

Influenta culturii pop

Cisterna Basilica a captivat imaginatia artistilor, scriitorilor si regizorilor. A aparut in filme, carti si opere de arta, aducand misterul sau in cultura populara moderna. Aceasta influenta continua sa intretina fascinatia pentru aceasta destinatie unica.

Cisterna Basilica astazi - O bijuterie culturala

Astazi, Cisterna Basilica ramane una dintre cele mai fascinante atractii ale Istanbulului. Oricine viziteaza aceasta bijuterie subterana va fi transportat in timp si va avea ocazia sa exploreze misterele ascunse sub strazile aglomerate ale orasului. Cu o istorie bogata, o arhitectura impresionanta si o atmosfera plina de mister, Cisterna Basilica continua sa fascineze si sa inspire, reprezentand un veritabil tezaur subteran pentru cei care o descopera.

 

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
AquaClear
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo