Meniu Blog
Fructul de Monk: Indulcitorul Natural din Inima Chinei
05/01/2024

Originar din regiunea de sud a Chinei, fructul de monk, sau Luo Han Guo, nu este doar o sursă exotica de îndulcire, ci și un simbol al longevității și sănătății. Cu o dulceață intensă, fără calorii și cu proprietăți antioxidante, acest fruct a captivat atenția comunității internaționale de sănătate și nutriție. Descoperă misterul din spatele fructului de monk și modul în care poate revoluționa opțiunile noastre de îndulcire.

Extractul de fruct de monk este un îndulcitor natural obținut din fructul arbustului Luo Han Guo (sau Siraitia grosvenorii), originar din regiunea de sud a Chinei. Această plantă a fost folosită tradițional de secole în medicina tradițională chineză datorită proprietăților sale antioxidante și a capacitații de a trata diverse afecțiuni.

Caracteristicile extractului de fruct de monk:

 • Dulceață intensă: Extractul de fruct de monk este de aproximativ 100-250 de ori mai dulce decât zahărul, ceea ce înseamnă că doar o cantitate mică este necesară pentru a obține aceeași dulceață ca și zahărul.

 • Zero calorii: Una dintre principalele atractii ale extractului de fruct de monk este faptul că nu conține calorii, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru persoanele care doresc să reducă aportul caloric.

 • Stabilitate termică: Extractul este stabil la temperaturi ridicate, ceea ce îl face potrivit pentru coacere și gătit.

 • Gust: În timp ce extractul de fruct de monk este foarte dulce, nu are un gust similar cu zahărul. Unele persoane descriu gustul ca având nuanțe de mentă sau anason.

Utilizări și beneficii:

 • Îndulcirea alimentelor și băuturilor: Extractul de fruct de monk este utilizat în diverse produse alimentare și băuturi pentru a adăuga dulceață fără adăugarea caloriilor asociate cu zahărul.

 • Alternative pentru persoanele cu diabet: Datorită faptului că nu influențează nivelul glucozei din sânge, extractul de fruct de monk este considerat o alternativă potrivită pentru persoanele cu diabet.

 • Proprietăți antioxidante: Fructul de monk conține compuși cu proprietăți antioxidante care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Fructul de monk, în formă naturală, este utilizat rar în alimentație datorită consistenței sale și a faptului că este extrem de dulce. Cu toate acestea, extractul său, care este cel mai comun formă de utilizare, are un profil nutrițional specific. Iată o privire asupra valorilor nutriționale ale extractului de fruct de monk:

Valori nutritionale pentru 100g de extract de fruct de monk:

 • Calorii: Aproximativ 0 kcal
 • Proteine: 0g
 • Grăsimi: 0g
 • Carbohidrați: Aproximativ 0,5g
  • din care zaharuri: 0g
 • Fibre: 0g
 • Sodiu: 10-20mg (cantitate mică)

Deoarece extractul de fruct de monk este atât de dulce, este adesea combinat cu alți îndulcitori sau diluat în produsele alimentare și băuturile comerciale. În acest context, cantitatea reală de extract de fruct de monk consumată este, de obicei, mult mai mică decât 100g, ceea ce face ca aportul său caloric și nutrițional să fie practic neglijabil.

Este important să rețineți că, deși extractul de fruct de monk în sine nu conține calorii, valorile nutriționale pot varia în funcție de modul în care este procesat și combinat cu alte ingrediente în produsele finite. De aceea, este întotdeauna o idee bună să consultați informațiile nutriționale de pe ambalajul produselor alimentare și să discutați cu un specialist în nutriție dacă aveți întrebări specifice legate de aportul nutrițional al produselor pe bază de extract de fruct de monk.

În concluzie, extractul de fruct de monk este o opțiune populară ca îndulcitor natural, în special pentru cei care doresc să evite zahărul și să reducă aportul caloric. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui aliment sau supliment, este important să fie utilizat în cadrul unei diete echilibrate și să se ia în considerare preferințele personale și nevoile de sănătate.

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
AquaClear
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo