Meniu Blog
Beneficiile unei diete fara gluten: Mit sau realitate?
23/11/2023
Diferite tipuri de paste fara gluten  pe fundal de piatră.

Dieta fara gluten a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, fiind adoptata nu doar de persoanele diagnosticate cu boala celiaca, ci si de cei care cred ca excluderea glutenului din alimentatie aduce beneficii pentru sanatate. Dar care sunt cu adevarat beneficiile unei diete fara gluten?

Tratamentul pentru boala celiaca si sensibilitatea la gluten

Pentru persoanele cu boala celiaca, o afectiune autoimuna in care consumul de gluten provoaca daune intestinale, eliminarea completa a glutenului din dieta este esentiala pentru mentinerea sanatatii. De asemenea, exista si persoane care nu au boala celiaca, dar sufera de sensibilitate la gluten non-celiaca, prezentand simptome digestive si de alta natura cand consuma gluten.

Potentiala reducere a simptomelor digestive

Pentru unii oameni, renuntarea la gluten poate duce la reducerea simptomelor digestive, cum ar fi balonarea, diareea sau disconfortul abdominal. Totusi, acest lucru poate fi valabil doar pentru cei cu sensibilitate la gluten sau intoleranta la gluten, nu pentru toata lumea.

Adoptarea unei alimentatii mai sanatoase

Renuntarea la alimentele care contin gluten poate duce la o mai mare atentie acordata alegerii alimentelor. De multe ori, dietele fara gluten implica consumul crescut de fructe, legume, proteine slabe si alimente integrale, care pot aduce beneficii generale pentru sanatate, indiferent de prezenta sau absenta glutenului.

Potentiala scadere in greutate

Pentru unii oameni, renuntarea la gluten poate duce la o scadere in greutate, insa acest lucru poate fi mai mult legat de reducerea consumului de produse procesate care contin gluten, decat de absenta glutenului in sine.

Atentia mai mare la calitatea alimentelor

Adoptand o dieta fara gluten, multi oameni devin mai atenti la etichetele alimentare si la ingrediente. Aceasta poate duce la o constientizare mai mare a alimentelor consumate si la evitarea produselor procesate sau cu aditivi, ceea ce poate aduce beneficii asupra sanatatii.

Pentru persoanele cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten, eliminarea glutenului din dieta este cruciala pentru sanatatea lor. Totusi, pentru cei care nu au aceste afectiuni, beneficiile unei diete fara gluten sunt mai putin clare si pot fi subiect de dezbatere in comunitatea medicala. Adoptarea unei diete fara gluten poate aduce unele beneficii, dar este important sa fie echilibrata si sa ofere tot necesarul de nutrienti. Inainte de a face schimbari majore in alimentatie, este intotdeauna recomandat sa consulti un profesionist in nutritie sau medicul tau pentru a obtine sfaturi si informatii relevante pentru situatia ta specifica.

 

AN

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
AquaClear
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo