Meniu Blog
Tot ce trebuie sa stii despre turmeric
27/03/2023

Ce este turmericul? 

Turmericul este o plantă din familia ghimbirului, originară din Asia de Sud și utilizată în principal ca și condiment în bucătăria indiană și asiatică. Este cunoscut și sub denumirea de curcuma sau săfran indian.

Partea comestibilă a turmericului este rădăcina, care este de obicei uscată și măcinată într-un praf fin, de culoare galbenă intensă. Turmericul este un ingredient cheie în curry-uri, supe, orez și alte feluri de mâncare, iar culoarea sa vibrantă este adesea utilizată ca și colorant natural în alimente și băuturi.

Turmericul este de asemenea cunoscut pentru proprietățile sale medicinale, fiind utilizat în medicina tradițională indiană și chineză pentru tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi artrita, probleme digestive, inflamații și alte probleme de sănătate.

Principalul compus activ din turmeric este curcumina, care este responsabilă pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. De asemenea, turmericul conține și alte substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele C și E, fibre și minerale.

Deși turmericul este considerat sigur pentru consumul alimentar, suplimentele de turmeric pot interacționa cu unele medicamente și pot avea efecte secundare în doze mari. Este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de turmeric sau de a începe un nou regim alimentar.

 

La ce se foloseste turmericul? 

Turmericul este utilizat în principal ca și condiment în bucătăria indiană și asiatică, dar are și numeroase alte utilizări. Iată câteva dintre cele mai comune utilizări ale turmericului:

 1. Condiment alimentar: turmericul este un ingredient cheie în curry-uri, supe, orez și alte feluri de mâncare, oferind acestora o culoare galbenă intensă și un gust ușor amărui.

 2. Colorant alimentar: culoarea galbenă intensă a turmericului îl face un colorant alimentar natural popular, fiind adesea folosit în produse precum sosuri, băuturi și dulciuri.

 3. Medicină tradițională: turmericul este utilizat de secole în medicina tradițională indiană și chineză pentru tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi artrita, probleme digestive, inflamații și alte probleme de sănătate.

 4. Produse cosmetice: turmericul este utilizat în produsele cosmetice, cum ar fi cremele și măștile pentru față, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.

 5. Vopsele naturale: turmericul poate fi folosit pentru a crea vopsele naturale pentru textile și alte obiecte, datorită culorii sale galbene intense.

 6. Suplimente alimentare: turmericul este disponibil și sub formă de suplimente alimentare, care sunt utilizate pentru a sprijini sănătatea și bunăstarea generală, în special datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

În general, turmericul este un ingredient versatil și valoros, cu numeroase utilizări în bucătărie, medicină și alte domenii.

 

Turmeric pudra 

Turmericul pudra este o formă uscată și măcinată de turmeric, o plantă din familia ghimbirului, originară din Asia de Sud. Este de obicei utilizat ca și condiment în bucătăria indiană și asiatică, pentru a adăuga o culoare galbenă intensă și un gust ușor amărui felurilor de mâncare.

Turmericul pudra este un ingredient popular în curry-uri, supe, orez și alte feluri de mâncare, fiind utilizat pentru a adăuga un gust și o aromă distinctă și pentru a îmbunătăți prezentarea culinară a acestora.

De asemenea, turmericul pudra este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale, fiind utilizat în medicina tradițională indiană și chineză pentru tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi artrita, probleme digestive, inflamații și alte probleme de sănătate.

Turmericul pudra este disponibil în majoritatea magazinelor alimentare și poate fi achiziționat atât sub formă de pachete de mici dimensiuni, cât și sub formă de vrac. Este important să păstrați turmericul pudra într-un recipient sigilat, la loc uscat și ferit de lumină, pentru a preveni deteriorarea și oxidarea acestuia.

Deși turmericul pudra este considerat sigur pentru consumul alimentar, în cantități moderate, suplimentele de turmeric pot interacționa cu unele medicamente și pot avea efecte secundare în doze mari. Este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de turmeric sau de a începe un nou regim alimentar.

 

Turmeric beneficii 

Turmericul este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale și beneficiile pentru sănătate, fiind utilizat în medicina tradițională indiană și chineză de secole. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale turmericului:

 1. Proprietăți antiinflamatorii: turmericul conține curcumina, un compus activ care are proprietăți antiinflamatorii puternice. Acesta poate ajuta la reducerea inflamației în corp, ceea ce poate fi util în tratarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita, boala Crohn și alte afecțiuni.

 2. Proprietăți antioxidante: turmericul conține antioxidanți puternici, care ajută la protejarea celulelor corpului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și alte toxine.

 3. Sprijin pentru sănătatea inimii: studiile sugerează că turmericul poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, ameliorând astfel riscul de boli de inimă.

 4. Sprijin pentru sănătatea creierului: turmericul poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și la protejarea creierului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

 5. Proprietăți anti-cancer: studiile sugerează că turmericul poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a unor tipuri de cancer, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

 6. Sprijin pentru digestie: turmericul poate ajuta la reducerea simptomelor de indigestie, cum ar fi balonarea și durerea abdominală, și poate fi util în tratamentul afecțiunilor digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil.

În general, turmericul este un ingredient valoros, cu proprietăți medicinale puternice și multiple beneficii pentru sănătate. Este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de turmeric sau de a începe un nou regim alimentar, pentru a determina cea mai bună doză și utilizare pentru nevoile dumneavoastră specifice.

 

Turmeric contraindicatii

Deși turmericul este considerat sigur pentru consumul alimentar în cantități moderate, suplimentele de turmeric pot avea efecte secundare și pot interacționa cu anumite medicamente. Iată câteva contraindicații și precauții de luat în considerare atunci când luați turmeric:

 1. Interacțiuni cu medicamente: turmericul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, medicamentele pentru diabet și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de turmeric dacă luați alte medicamente.

 2. Alergie: unele persoane pot fi alergice la turmeric sau la alte plante din familia ghimbirului. Dacă observați simptome de alergie, cum ar fi erupții cutanate, mâncărime sau umflături, trebuie să întrerupeți consumul de turmeric.

 3. Probleme de sănătate: turmericul poate agrava anumite afecțiuni, cum ar fi ulcerele gastrointestinale, afecțiunile vezicii biliare și calculii biliari. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de turmeric dacă aveți probleme de sănătate existente.

 4. Doze mari: consumul de turmeric în doze mari poate provoca efecte secundare, cum ar fi greață, diaree și dureri de stomac. Este important să respectați instrucțiunile de dozare și să nu luați cantități mari de turmeric fără sfatul medicului.

În general, turmericul este considerat sigur pentru consumul alimentar în cantități moderate, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt bine documentate. Cu toate acestea, dacă intenționați să luați suplimente de turmeric, este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un nou regim alimentar, pentru a determina cea mai bună doză și utilizare pentru nevoile dumneavoastră specifice.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo