Meniu Blog
Susanul alb, susanul negru: Asemanari si deosebiri
30/10/2023
susanul alb, susanul negru,asemanari si deosebiri

Susanul alb si susanul negru sunt doua plante care se aseamana in multe aspecte, dar au si unele diferente semnificative. Aceste doua tipuri de susan sunt folosite in alimentatie si in industria cosmetica, iar in cele ce urmeaza, vom explora asemanarile si deosebirile dintre ele.

Asemanari intre susanul alb si susanul negru 

Genul botanic: Atat susanul alb, cat si susanul negru, fac parte din genul Sesamum. Aceste doua tipuri de susan sunt cultivate in intreaga lume si sunt apreciate pentru semintele lor bogate in ulei si nutrienti.

Uleiul din seminte: Atat susanul alb, cat si susanul negru, sunt valorificate pentru uleiul extras din semintele lor. Uleiul de susan este utilizat in gatit, in special in bucataria asiatica, pentru a adauga aroma specifica si pentru proprietatile sale nutritionale.

Nutrienti: Ambele tipuri de susan contin nutrienti valorosi precum proteine, grasimi sanatoase, fibre, vitamine si minerale. Ele ofera beneficii pentru sanatate, inclusiv sustinerea sistemului imunitar si mentinerea sanatatii oaselor.

Utilizari culinare: Atat susanul alb, cat si susanul negru, sunt folosite in bucatarie pentru a adauga arome si texturi diferite in preparate. Acestea sunt folosite pentru a acoperi produse de patiserie, pentru a face tahini (pasta de susan) si pentru a condimenta diverse feluri de mancare.

Deosebirile dintre susanul alb si susanul negru

Culoare si aspect: Diferenta cea mai evidenta dintre cele doua tipuri de susan este culoarea semintelor. Susanul alb are seminte de culoare deschisa, in timp ce susanul negru are seminte mai inchise la culoare, de un negru intens. De asemenea, susanul negru are seminte mai mici si este adesea folosit ca decor pentru diverse preparate culinare.

Aroma: Susanul alb are o aroma usoara si nuci, in timp ce susanul negru are o aroma mai puternica si condimentata. Datorita acestei diferente de aroma, susanul negru este preferat in anumite tipuri de mancaruri, in timp ce susanul alb este preferat pentru dulciuri si produse de patiserie.

Utilizari traditionale: Susanul alb este mai des intalnit in bucataria asiatica, fiind folosit in preparate precum sushi, sosuri si deserturi. Pe de alta parte, susanul negru este mai frecvent folosit in bucataria araba si mediteraneana, adaugand o nota de aroma intensa in paine, prajituri si produse de patiserie.

Compozitie chimica: Susanul alb si susanul negru au uleiuri cu compozitii chimice diferite. De exemplu, uleiul de susan alb contine cantitati mai mari de acizi grasi polinesaturati, in timp ce uleiul de susan negru contine compusi precum timoquinona, care i-au conferit proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

In concluzie, susanul alb si susanul negru sunt doua tipuri de plante care impartasesc multe caracteristici, dar se deosebesc in ceea ce priveste culoarea, aroma, utilizari traditionale si compozitie chimica. Alegerea intre aceste doua tipuri de susan depinde de preferintele culinare si scopurile specifice ale utilizarii lor, in functie de fiecare reteta si cultura culinara. Indiferent de tipul de susan ales, aceste seminte sunt o sursa valoroasa de nutrienti si pot adauga o nota delicioasa si sanatoasa oricarui preparat.

 AN
Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo