Meniu Blog
Eritritol vs. Stevie
10/10/2023

Eritritol - Un îndulcitor natural din familia poliolelor

Eritritolul este un îndulcitor natural din familia poliolelor, cunoscut și ca alditol. Acesta este obținut în mod natural în anumite fructe și legume, dar poate fi și produs prin fermentarea glucozei de către anumite bacterii.

1. Originea și Producția

Eritritolul poate fi găsit în cantități mici în pere, struguri și ciuperci. Cu toate acestea, în producția industrială, este obținut din glucoză printr-un proces de fermentare cu ajutorul unei tulpini de drojdie sau bacterii, rezultând eritritolul purificat.

2. Gust și Textură

Gustul eritritolului este similar cu cel al zahărului, dar are aproximativ 70% din dulceața acestuia. Unul dintre avantajele majore ale eritritolului este că nu lasă o senzație persistentă de dulceață în gură și nu are un gust amărui, așa cum se întâmplă cu alte îndulcitori artificiali.

De asemenea, eritritolul oferă o textură cristalină și granulară similară cu zahărul, fără să aibă un efect răcoritor.

3. Valoarea Nutrițională

Eritritolul are un conținut scăzut de calorii - aproximativ 0,24 kilocalorii per gram - și are un indice glicemic aproape zero. Acest lucru îl face o opțiune populară pentru persoanele care încearcă să-și controleze aportul de calorii sau nivelul zahărului din sânge.

4. Digestibilitate și Efecte Asupra Sănătății

Eritritolul este parțial absorbit de organism, iar restul este eliminat în mod neschimbat prin urină. Aceasta face ca eritritolul să fie o opțiune bună pentru persoanele cu sensibilitate la îndulcitorii artificiali.

De asemenea, eritritolul nu contribuie la cariile dentare și poate avea un efect benefic asupra sănătății orale.

5. Utilizări Culinare

Eritritolul este utilizat înlocuitor de zahăr într-o varietate de produse, cum ar fi prăjituri, înghețată, băuturi, gumă de mestecat și multe altele. Datorită stabilității sale la temperaturi ridicate, poate fi folosit și în gătirea la cuptor.

Stevia - O alternativă naturală și fără calorii

Stevia este un îndulcitor natural derivat din frunzele plantei Stevia rebaudiana, care este originară din America de Sud. Aceasta este cunoscută pentru dulceața sa intensă, dar fără aport semnificativ de calorii.

1. Originea și Producția

Stevia este cultivată în principal în țări precum Paraguay și Brazilia. Pentru a obține îndulcitorul, frunzele plantei sunt uscate și apoi se extrage componenta dulce, cunoscută sub numele de steviozid.

2. Gust și Textură

Stevia are o dulceață de aproximativ 50 până la 300 de ori mai puternică decât zahărul, dar poate avea un gust ușor amar sau cu un aftertaste pentru unii oameni. Totuși, multe persoane se obișnuiesc rapid cu acest gust și îl preferă în locul zahărului sau altor îndulcitori artificiali.

Stevia este disponibilă sub formă de pudră, lichid sau pastile și poate oferi o textură similară cu cea a zahărului în anumite rețete.

3. Valoarea Nutrițională

Unul dintre cele mai mari avantaje ale steviei este că nu conține calorii semnificative și nu afectează nivelul zahărului din sânge, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care își doresc să controleze aportul de calorii.

4. Digestibilitate și Efecte Asupra Sănătății

Stevia este considerată sigură pentru consumul uman și este aprobată de numeroase organizații de sănătate din întreaga lume. Studiile au arătat că nu are efecte adverse semnificative asupra sănătății și poate avea chiar beneficii, precum reducerea tensiunii arteriale.

5. Utilizări Culinare

Stevia poate fi folosită înlocuitor de zahăr într-o varietate de rețete, de la băuturi și deserturi la sosuri și condimente. Este o alegere populară pentru cei care doresc să reducă aportul de zahăr din dietă fără a renunța la dulceața gustului.

Eritritol vs Stevia

Eritritolul și stevia sunt ambele opțiuni bune pentru cei care caută alternative mai sănătoase la zahăr. Eritritolul are o textură mai similară cu cea a zahărului, dar stevia are avantajul de a fi o opțiune fără calorii.

(AM)

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo