Xylitol Indulcitor - Pudra Cristalina

Xylitol - Descriere si proprietati fizico-chimice

Xylitolul este un alcool de zahăr (poliol) care este folosit ca îndulcitor. Este un compus natural, care se găsește în cantități mici în multe fructe și legume și este, de asemenea, produs natural de corpul uman în timpul metabolismului normal. Structura sa chimică îi permite să fie folosit ca îndulcitor aproape egal cu zahărul de masă (sucroză), dar cu aproximativ 40% mai puține calorii, făcându-l popular în produsele alimentare și băuturile "fără zahăr".

Proprietăți fizice:

 • Aspect: Solid cristalin alb.
 • Solubilitate: Xylitolul este foarte solubil în apă. Solubilitatea sa în apă este mai mare decât cea a sucrozei, ceea ce îl face util în aplicații alimentare unde este necesară o bună solubilitate.
 • Punct de topire: Are un punct de topire scăzut, în jurul valorii de 92-96°C (197.6-204.8°F).
 • Dulceața: Xylitolul are o dulceață comparabilă cu cea a zahărului de masă, fiind considerat aproximativ la fel de dulce sau puțin mai dulce decât acesta.

Proprietăți chimice:

 • Formula chimică: C5H12O5.
 • Stabilitate: Este stabil la căldură și pH variabil, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în gătit și coacere.
 • Comportamentul metabolic: Nu este metabolizat de bacteriile orale, ceea ce reduce riscul de carii dentare, spre deosebire de zahăr. De asemenea, are un indice glicemic scăzut, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele cu diabet sau pentru acelea care urmăresc să mențină niveluri stabile ale zahărului din sânge.
 • Absorbție și digestie: Deși este absorbit lent de intestin, consumul excesiv poate avea efect laxativ, deoarece o parte din xylitol nu este absorbită în intestinul subțire și este fermentată de bacteriile din intestinul gros.

Utilizări:

Xylitolul este folosit într-o gamă largă de produse, inclusiv gume de mestecat, bomboane, produse de panificație, pasta de dinți și produse farmaceutice, datorită proprietăților sale îndulcitoare și benefice pentru sănătate. Este deosebit de popular în produsele destinate îngrijirii orale, unde a fost demonstrat că reduce formarea de carii și placa bacteriană.

 

Xylitol - utilizari si doze de utilizare

Xylitolul este un îndulcitor popular folosit într-o varietate largă de produse, atât alimentare, cât și non-alimentare, datorită proprietăților sale îndulcitoare și a beneficiilor pentru sănătate. Iată câteva dintre principalele sale utilizări, precum și dozele recomandate pentru consum.

Utilizări ale Xylitolului

Produse Alimentare

 • Gume de mestecat și bomboane: Unul dintre cele mai comune utilizări ale xylitolului, datorită capacității sale de a reduce cariile dentare.
 • Produse de panificație: Poate fi folosit în coacere, deoarece are o stabilitate termică bună.
 • Băuturi răcoritoare și alimente „fără zahăr”: Xylitolul este adesea folosit în băuturile dietetice și în alimentele procesate ca un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii.
 • Înghețată și deserturi: Înlocuiește zahărul pentru a reduce conținutul caloric și pentru a oferi o textură plăcută.

Produse Non-Alimentare

 • Produse de îngrijire orală: Pasta de dinți, ape de gură, și alte produse de igienă orală folosesc xylitolul pentru a preveni cariile și pentru a îmbunătăți sănătatea orală.
 • Produse farmaceutice: Folosit ca agent de umplutură sau îndulcitor în medicamente și suplimente.

Doze de Utilizare

 • Prevenirea cariilor dentare: Studiile sugerează că pentru a reduce cariile, o doză zilnică de 5-10 grame de xylitol, împărțită în 3-5 porții (de exemplu, după mese și gustări), este eficientă. Acest lucru este adesea realizat prin consumul de gume de mestecat sau bomboane care conțin xylitol.
 • Controlul glicemiei pentru diabetici: Cantitățile specifice ar trebui ajustate în funcție de necesitățile individuale și sub îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății. Xylitolul are un indice glicemic scăzut (aproximativ 7), ceea ce îl face o opțiune pentru îndulcitorii care nu cresc semnificativ zahărul din sânge.
 • Consum general: Deși xylitolul este considerat sigur pentru consumul uman, este important să se evite consumul excesiv. Consumul de peste 50 de grame pe zi poate cauza efecte laxative sau gastrointestinale la unele persoane.

Avertismente

 • Toxicitate la animale: Xylitolul este extrem de toxic pentru câini, chiar și în cantități mici, putând cauza hipoglicemie severă și insuficiență hepatică. Este important să se păstreze produsele care conțin xylitol departe de animalele de companie.
 • Toleranță individuală: Sensibilitatea la xylitol variază de la persoană la persoană. În timp ce majoritatea oamenilor pot tolera xylitolul bine, unii pot experimenta efecte secundare, cum ar fi balonare sau diaree, chiar și la doze mai mici.

În concluzie, xylitolul este un îndulcitor versatil cu multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a reduce riscul de carii dentare și de a fi utilizat de persoanele cu diabet. Cu toate acestea, este important să se consume în mod responsabil, ținând cont de dozele recomandate și de potențialele efecte secundare.

 

Xilitol - beneficii si contraindicatii

Xylitolul oferă mai multe beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale unice ca îndulcitor natural, dar, ca orice alt aliment sau supliment, poate avea și contraindicații pentru unele persoane. Iată o trecere în revistă a beneficiilor și contraindicațiilor asociate cu consumul de xylitol.

Beneficii

1. Prevenirea cariilor dentare

Xylitolul inhibă creșterea Streptococcus mutans, o bacterie care joacă un rol major în dezvoltarea cariilor dentare. Utilizarea regulată a produselor pe bază de xylitol, cum ar fi guma de mestecat și pasta de dinți, poate reduce semnificativ riscul de carii.

2. Îmbunătățirea sănătății orale

Pe lângă prevenirea cariilor, xylitolul poate ajuta la combaterea halenei și la îmbunătățirea sănătății generale a gurii prin menținerea unui pH echilibrat în cavitatea orală.

3. Controlul nivelului de zahăr din sânge

Având un indice glicemic scăzut (aproximativ 7), xylitolul este o alternativă mai bună pentru persoanele cu diabet sau pentru acelea care doresc să-și mențină nivelurile de zahăr din sânge sub control, comparativ cu zahărul obișnuit sau alte îndulcitori.

4. Posibile beneficii în managementul greutății

Deoarece are cu 40% mai puține calorii decât zahărul, xylitolul poate fi o opțiune mai bună pentru cei care încearcă să reducă aportul caloric sau să gestioneze greutatea.

5. Prevenirea infecțiilor urechii

Studiile sugerează că xylitolul poate reduce riscul de infecții ale urechii medii (otita medie) la copii, probabil prin inhibarea bacteriilor care cauzează infecții.

Contraindicații

1. Toxicitate la animale

Xylitolul este extrem de toxic pentru câini și alte animale de companie, putând cauza hipoglicemie severă și insuficiență hepatică. Este crucial să țineți produsele care conțin xylitol departe de animalele de companie.

2. Efecte laxative și gastrointestinale

La unii oameni, consumul de xylitol poate cauza diaree, gaze sau balonare, mai ales atunci când este consumat în cantități mari. Aceste efecte sunt de obicei temporare și se diminuează pe măsură ce corpul se adaptează.

3. Sensibilitate și alergii

Deși rare, există cazuri în care indivizii pot dezvolta reacții alergice la xylitol.

4. Interacțiuni cu medicamentele

Nu sunt cunoscute interacțiuni semnificative cu medicamentele, dar este întotdeauna recomandat să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a introduce orice supliment nou în dieta dumneavoastră, mai ales dacă sunteți sub tratament medical.

În concluzie, xylitolul poate oferi multe beneficii pentru sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea orală și controlul nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de contraindicații și să consumați xylitolul cu moderație, mai ales dacă sunteți la început și corpul dumneavoastră nu este încă obișnuit cu el.

 

Valori nutritionale

Valoarea nutrițională a xylitolului îl face o alternativă atractivă la zahăr pentru mulți oameni, în special pentru cei care urmăresc un stil de viață sănătos sau au restricții dietetice specifice. Iată o privire de ansamblu asupra valorilor nutriționale ale xylitolului pe 100 de grame, care evidențiază de ce este considerat o opțiune mai sănătoasă decât alte îndulcitori:

Valori Nutriționale per 100 g

 • Energie: 240 calorii (1000 kJ) – Considerabil mai puține calorii decât zahărul de masă (sucroza), care are aproximativ 387 calorii per 100 g.
 • Carbohidrați: 100 g – Deși xylitolul este un carbohidrat, are un indice glicemic (IG) scăzut (~7), ceea ce înseamnă că are un impact redus asupra nivelului zahărului din sânge.
 • Zaharuri: 0 g – Xylitolul este un alcool de zahăr și nu este metabolizat ca zahărul obișnuit, ceea ce înseamnă că nu crește zahărul din sânge în mod semnificativ.
 • Fibre: 0 g – Nu conține fibre dietetice.
 • Proteine: 0 g – Xylitolul nu conține proteine.
 • Grăsimi: 0 g – Nu conține grăsimi, făcându-l un aditiv popular în dietele cu conținut scăzut de grăsimi.
 • Sodiu: 0 g – Nu conține sodiu, ceea ce îl face potrivit pentru dietele cu restricție de sodiu.
 • Indice Glicemic (IG): Aproximativ 7 – Foarte scăzut comparativ cu zahărul de masă, care are un IG de aproximativ 65. Acest lucru îl face o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să mențină un nivel stabil al zahărului din sânge.

Beneficii Nutriționale Cheie

 • Impact redus asupra nivelului de zahăr din sânge: Fiind un îndulcitor cu indice glicemic scăzut, xylitolul este o alegere bună pentru persoanele care trebuie să-și monitorizeze nivelul de glucoză din sânge.
 • Conținut caloric redus: Oferă aproximativ 40% mai puține calorii decât zahărul, ceea ce îl face util pentru controlul greutății și dietele hipocalorice.
 • Promovează sănătatea orală: Consumul de xylitol poate reduce riscul de carii dentare și promovează sănătatea gingiilor prin inhibarea creșterii bacteriilor dăunătoare în gură.

 

Recenzii ale clienților

4.8 out of 5
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0

Recomandare pentru cumpărare

100%

Bazat pe 3 recomandări
3
Ati incercat acest produs?
Împărtășiți-l cu alții pentru a-i ajuta să facă alegerea corectă
Scrie un comentariu
Comentarii pozitive
Admin Admin
23/08/2020
Achiziție neconfirmată
Comentarii
Avem erythritol in amestec cu Stevia - Top Sweet
Sortati dupa:
Cu Fotografie
Marie Milea
Marie Milea
Achizitie Verificata
04/09/2023
xylitol
Avantaje
aftertaste foarte usor remarcabil
Dezavantaje
dupa unii, este mai putin sanatos decat eritritolul....
Comentarii
Foarte bun, mai ales ca nu lasa un aftertaste asa puternic precum eritritolul sau stevia!
A fost utilă această recenzie?
36 30
Angi Oana
Angi Oana
Achizitie Verificata
10/03/2023
multumesc
Comentarii
un produs de exceptie recomand. foarte bun
A fost utilă această recenzie?
28 36
Radu Petre
Radu Petre
Achizitie Verificata
27/12/2022
Super bun
Comentarii
Calitate superioară!
A fost utilă această recenzie?
47 44
Admin Admin
Admin Admin
Achiziție neconfirmată
23/08/2020
Comentarii
Avem erythritol in amestec cu Stevia - Top Sweet
A fost utilă această recenzie?
74 74
Ralu
Ralu
Achiziție neconfirmată
23/07/2020
Comentarii
Ar fi fain sa aveti si eritritol. E mult mai bun. :)
A fost utilă această recenzie?
48 44
Scrie un comentariu
Întrebări
Ambalare:
1 kg
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
 • REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

  din 25 octombrie 2011

  privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

  "

  Articolul 14

  Vânzarea la distanță

  (1)   

  Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

  (a) 

  informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

  (b) 

  toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

  (2)   
  În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
  (3)   
  Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."

Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.

Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.

Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)

În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

11201
25,90 RON / Punga
in stoc
Pretul in puncte: 52 point
Puncte premiu: 1 point
+

Cantitatea minima pentru "Xylitol Indulcitor - Pudra Cristalina" este 1.

5 recenzii Scrie un comentariu
Top Ingrediente
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...
Xylitol 1,0 kg
Ambalare1 kg
Brandul zilei
.
Variante
  Ambalare Disponibilitate Pret  
1 kg
in stoc
25,90 RON / Punga
+
100 g
in stoc
6,90 RON / Punga
+
250 g
in stoc
9,90 RON / Punga
+
500 g
in stoc
15,90 RON / Punga
+
5 kg
in stoc
119,00 RON / Punga
+
De interes