Meniu Blog
Un indulcitor natural : Stevia - Origine, Utilizare și Valori Nutriționale
05/01/2024

În inima Americii de Sud, o plantă dulce și neobișnuită a captivat atenția lumii: stevia. Acest îndulcitor natural, derivat din frunzele plantei Stevia rebaudiana, a câștigat popularitate datorită dulceții sale intense și a absenței calorii. Descoperă povestea fascinantă a steviei, modul său de folosire și valoarea sa nutrițională.

Originea Steviei: Stevia este originară din regiunile tropicale și subtropicale din America de Sud, în special din Paraguay și Brazilia. De secole, indigenii din aceste regiuni au utilizat frunzele steviei ca îndulcitor și în tratamente medicinale tradiționale.

Ce Este Stevia? Stevia este un îndulcitor natural obținut din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Principala substanță responsabilă de dulceața steviei este rebaudiozida, un compus care este de 200-400 de ori mai dulce decât zaharoza (zahărul comun).

Modul de Folosire: Stevia este disponibilă în mai multe forme, inclusiv:

 1. Pulbere: Folosită în bucătărie pentru a îndulci alimente și băuturi.
 2. Lichid: Un extract lichid care poate fi adăugat în diverse rețete.
 3. Granule sau tablete: Forme convenabile pentru îndulcirea băuturilor calde sau a mâncărurilor.

Stevia poate fi folosită ca un înlocuitor direct al zahărului în multe rețete. Cu toate acestea, din cauza dulceații sale intense, este adesea necesară o cantitate mult mai mică de stevie pentru a obține același nivel de dulceață ca și zahărul.

Valori Nutriționale: Pentru stevia în formă pură (fără aditivi sau îndulcitori suplimentari), valorile nutriționale per 100g sunt:

 • Calorii: Aproximativ 0 kcal
 • Proteine: 0g
 • Grăsimi: 0g
 • Carbohidrați: 1g
  • din care fibre: 1g
  • din care zaharuri: 0g
 • Sodiu: 10-20mg (cantitate mică)

Este important să rețineți că valoarea nutrițională a steviei poate varia în funcție de forma de prezentare și de procesarea ulterioară. De exemplu, stevia lichidă sau granulele pot conține aditivi sau agenți de îndulcire suplimentari care pot influența compoziția nutrițională.

Stevia este foarte dulce și nu se găsește în mod obișnuit în formă pură în comerț, adesea este combinată cu alte îndulcitori sau diluată pentru a fi utilizată în produsele comerciale. Acest lucru se datorează intensității dulceții sale și necesității de a obține o consistență și o distribuție uniformă în produsele alimentare.

Iată câteva motive pentru care stevia este adesea combinată cu alți îndulcitori:

 1. Intensitatea Dulceții: Stevia este mult mai dulce decât zahărul, iar o cantitate foarte mică poate avea un efect puternic de îndulcire. Combinate cu alți îndulcitori, producătorii pot crea produse care oferă dulceața dorită fără gustul neplăcut al îndulcitorilor artificiali sau calorii suplimentare.

 2. Consistența și Textura: În unele produse, cum ar fi produsele de copt sau băuturile, poate fi necesară o anumită cantitate de zahăr sau alt îndulcitor pentru a obține consistența și textura dorită.

 3. Cost: Stevia pură poate fi mai costisitoare decât alți îndulcitori, așa că uneori este combinată cu alți îndulcitori pentru a menține costurile produselor.

 4. Gustul: Chiar și în formă pură, unele persoane pot percepe un gust de reziduu sau un aftertaste cu stevia. Prin combinarea cu alți îndulcitori, producătorii pot atenua sau masca aceste caracteristici.

Astfel, când achiziționați produse care conțin stevia, este posibil să vedeți etichete care indică "amestec de îndulcitori" sau alte ingrediente precum eritritol, maltodextrină sau alte îndulcitori naturali sau artificiali. Este întotdeauna o idee bună să citiți eticheta produsului pentru a înțelege compoziția exactă și pentru a face alegeri informate în funcție de nevoile și preferințele dvs.

Stevia, datorită dulceaței sale intense și a conținutului scăzut sau zero de calorii, a devenit o opțiune populară în gastronomie pentru îndulcirea mâncărurilor și băuturilor. Cu toate acestea, deoarece stevia este mult mai dulce decât zahărul, este important să o folosiți corect pentru a obține rezultate culinare plăcute.

Stevia poate fi o adăugare minunată la bucătăria dvs., oferind o dulceață naturală și cu conținut scăzut de calorii. Cu puțină practică și experimentare, puteți integra cu ușurință stevia în diverse rețete și preparate culinare pentru a vă bucura de beneficiile sale îndulcite.

Iată câteva sfaturi despre cum să folosiți stevia în gastronomie:

 1. Stevia în Formă Pulbere:

  • Măsurare: Folosiți o cantitate mică de stevia pulbere în loc de zahăr. De obicei, o linguriță de pulbere de stevia este echivalentă cu aproximativ o cană de zahăr. Cu toate acestea, recomandarea exactă poate varia în funcție de marca și concentrația steviei.
  • Utilizare: Stevia în formă pulbere este ideală pentru copt și gătit. Puteți adăuga stevia la aluatul pentru prăjituri, biscuiți, tarte sau alte deserturi pentru a le îndulci.
 2. Stevia Lichidă:

  • Măsurare: Stevia lichidă este și ea foarte concentrată, așa că este nevoie de doar câteva picături pentru a îndulci o băutură sau o rețetă. Pentru a începe, adăugați doar câteva picături și ajustați în funcție de gust.
  • Utilizare: Stevia lichidă este excelentă pentru îndulcirea băuturilor reci sau calde, precum cafeaua, ceaiul, smoothie-urile sau cocktailurile.
 3. Stevia Granule sau Tablete:

  • Măsurare: Granulele sau tabletele de stevia sunt adesea pre-măsurate pentru a fi echivalente cu o anumită cantitate de zahăr. Consultați instrucțiunile producătorului pentru recomandări specifice de măsurare.
  • Utilizare: Aceste forme sunt potrivite pentru îndulcirea băuturilor sau a rețetelor în care pulberea sau lichidul de stevia poate schimba textura.
 4. Ajustați Rețetele:

  • Datorită intensității dulceții steviei, poate fi necesar să ajustați și alte ingrediente din rețetă pentru a obține textura și gustul dorit. De exemplu, în copt, stevia poate afecta reacția de creștere a aluatului, așa că poate fi nevoie să ajustați cantitatea de agent de copt sau de lichide.
 5. Experimentați:

  • Fiecare persoană are o preferință diferită în ceea ce privește dulceața. Experimentați cu cantitățile de stevia până când găsiți echilibrul perfect pentru gustul dvs. personal.

Concluzie: Stevia este o alternativă naturală și cu conținut scăzut de calorii la zahăr, cu o dulceață intensă și o origine bogată în tradiție. Cu o varietate de forme disponibile și o gamă largă de utilizări în bucătărie, stevia continuă să fie o opțiune populară pentru cei care doresc să reducă aportul de zahăr și să adopte un stil de viață mai sănătos.

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo