Meniu Blog
Xilitol sau eritritol?
11/03/2023

Xilitol sau eritritol? 

 

Xilitolul și eritritolul sunt ambii îndulcitori naturali, care pot fi utilizați ca înlocuitori ai zahărului în alimente și băuturi. În general, ambii îndulcitori sunt considerați alternative mai sănătoase la zahăr, deoarece conțin mai puține calorii și carbohidrați decât zahărul și nu afectează nivelul de zahăr din sânge.

Xilitolul este un poliol, care se găsește în mod natural în unele alimente, precum fructele și legumele, dar poate fi, de asemenea, produs prin fermentarea anumitor plante, cum ar fi porumbul sau sorgul. Xilitolul are un gust dulce, similar cu cel al zahărului, și poate fi utilizat în rețete de patiserie și deserturi, precum și pentru îndulcirea băuturilor calde sau reci. Este important să rețineți că xilitolul poate provoca probleme digestive la unele persoane, dacă este consumat în cantități mari.

Eritritolul este, de asemenea, un poliol, care se găsește în mod natural în unele alimente, precum fructele și legumele, dar poate fi, de asemenea, produs prin fermentarea glucozei. Eritritolul are un gust dulce și o putere de îndulcire similară cu cea a zahărului, dar conține mult mai puține calorii și carbohidrați decât zahărul și nu afectează nivelul de zahăr din sânge. Eritritolul are, de asemenea, proprietăți anti-carii, asemănător cu xilitolul, și poate ajuta la prevenirea cariilor dentare.

În general, ambii îndulcitori sunt bune opțiuni de înlocuire a zahărului în alimente și băuturi, dar este important să rețineți că pot avea un gust diferit față de zahărul și pot fi mai puțin dulci decât zahărul. De asemenea, este important să verificați eticheta produselor alimentare și băuturilor pentru a determina dacă acestea conțin xilitol sau eritritol și să le utilizați în conformitate cu recomandările de consum.

 

Xilitol doze de utilizare 

Dozele de utilizare ale xilitolului pot varia în funcție de produsul specific și de scopul utilizării. În general, însă, se recomandă o doză zilnică de maximum 50 grame de xilitol pentru adulți, împărțită în mai multe porții, și o doză zilnică de maximum 20-25 grame pentru copii.

Pentru utilizarea în rețete de patiserie și deserturi, xilitolul poate fi folosit în aceeași cantitate ca zahărul, deoarece are un gust dulce similar cu cel al zahărului. De exemplu, o ceașcă de xilitol poate fi utilizată în locul unei cești de zahăr într-o rețetă de prăjitură sau de chec.

Pentru utilizarea în băuturi calde sau reci, cum ar fi ceaiul sau cafeaua, se recomandă o cantitate mai mică de xilitol, de obicei 1-2 lingurițe la o ceașcă de băutură.

Este important să rețineți că xilitolul poate provoca probleme digestive la unele persoane, dacă este consumat în cantități mari. De aceea, este important să urmați dozele recomandate și să încercați să nu depășiți doza zilnică recomandată. De asemenea, este important să verificați eticheta produselor pentru a determina cantitatea de xilitol pe care o conțin și să le utilizați în conformitate cu recomandările producătorului.

 

Eritritol doze de utilizare 

Dozele de utilizare ale eritritolului pot varia în funcție de produsul specific și de scopul utilizării. În general, însă, se recomandă o doză zilnică de maximum 1 gram de eritritol la fiecare kilogram de greutate corporală pentru adulți, împărțită în mai multe porții. Pentru copii, doza zilnică recomandată este de maximum 0,7 grame de eritritol la fiecare kilogram de greutate corporală.

Pentru utilizarea în rețete de patiserie și deserturi, eritritolul poate fi folosit în aceeași cantitate ca zahărul, deoarece are un gust dulce similar cu cel al zahărului. De exemplu, o ceașcă de eritritol poate fi utilizată în locul unei cești de zahăr într-o rețetă de prăjitură sau de chec.

Pentru utilizarea în băuturi calde sau reci, cum ar fi ceaiul sau cafeaua, se recomandă o cantitate mai mică de eritritol, de obicei 1-2 lingurițe la o ceașcă de băutură.

Este important să rețineți că eritritolul poate provoca probleme digestive la unele persoane, dacă este consumat în cantități mari. De aceea, este important să urmați dozele recomandate și să încercați să nu depășiți doza zilnică recomandată. De asemenea, este important să verificați eticheta produselor pentru a determina cantitatea de eritritol pe care o conțin și să le utilizați în conformitate cu recomandările producătorului.

 
Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo