Meniu Blog
Dilema spalarii pisicilor
31/10/2023

Spălarea pisicilor este un subiect controversat în rândul iubitorilor de animale. Unii consideră că pisicile se descurcă singure și nu au nevoie de ajutor uman, în timp ce alții susțin că o igienă regulată este esențială pentru sănătatea și starea de bine a animalului de companie. În acest articol, vom explora argumentele pro și contra spălării pisicilor, precum și cum să o faceți corect.

De ce să spălați pisica?

Există câteva motive pentru care ar putea fi benefic să spălați periodic pisica dvs.:

 • Igienă personală: Pisicile sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a se linge și a se curăța singure, dar acest lucru nu înseamnă întotdeauna că sunt curate. Ele pot acumula praf si mizerie in blana, pot avea mirosuri neplăcute sau pot acumula paraziti în blana lor. Spălarea ajută la menținerea igienei lor.

 • Reducerea alergenilor: Spălarea regulată poate ajuta la reducerea cantității de alergeni din blana pisicii, ceea ce poate fi util pentru cei cu alergii la animale.

 • Ocazional pentru situații speciale: Pisicile pot avea nevoie de spălare în anumite circumstanțe, cum ar fi atunci când s-au murdărit sau au intrat în contact cu substanțe toxice.
 • Îmbunătățirea relației: Dacă obișnuiți pisica cu spălatul de la o vârstă fragedă, aceasta poate contribui la dezvoltarea unei relații mai strânse și de încredere între dvs. și animalul dvs. de companie.

Argumente contra spălării pisicilor:

 • Autocurățare eficientă: Pisicile sunt animale foarte curate și se linge în mod regulat pentru a-și menține blana curată. Spălarea lor poate perturba acest proces natural.

 • Stres pentru pisică: Majoritatea pisicilor nu apreciază băița și o consideră o experiență stresantă. Acest lucru poate duce la comportamente neplăcute sau chiar agresive.

 • Pierderea uleiurilor naturale: Spălarea prea frecventă poate duce la eliminarea uleiurilor naturale din blană, ceea ce poate afecta pielea și blana pisicii.

Cum să spălați pisica corect

Dacă decideți să spălați pisica, este important să o faceți corect pentru a evita stresul atât pentru dvs., cât și pentru pisică. Iată câțiva pași esențiali:

 1. Achiziționați produse sigure pentru pisici: Folosiți un șampon special pentru pisici, nu produse umane. Este important să verificați eticheta pentru a vă asigura că este sigur pentru blană și pielea lor sensibilă.

 2. Pregătiți totul în avans: Asigurați-vă că aveți toate materialele necesare la îndemână, inclusiv șampon, apă caldă, prosoape moi și o chiuvetă sau o cadă cu apă la o temperatură confortabilă pentru pisică.

 3. Asigurați un mediu calm: Încercați să creați un mediu calm și liniștit. Înainte de a începe spălarea, puteți petrece timp să vorbiți și să mângâiați pisica pentru a o relaxa.

 4. Evitați urechile și ochii: Fiți atenți să nu intrați cu șampon în ochi sau urechi. Pisicile sunt sensibile la aceste zone.

 5. Clătiți delicat: Clătiți blana cu grijă pentru a îndepărta orice reziduuri de șampon. Asigurați-vă că nu intra apa în urechi, ochi sau gură.

 6. Uscarea: Folosiți prosoape moi pentru a șterge blana, dar nu frecați prea tare. Pisicile obișnuiesc să se scuture singure, așa că puteți să le permiteți să se usuce într-un loc cald și să se scuture.

 7. Descurcarea părului : Dacă pisica dvs. are o blană încâlcită sau mată, ar trebui să o descurcați în mod regulat. Utilizați un pieptene sau o perie specială pentru pisici pentru a preveni formarea matelor și pentru a menține blana strălucitoare.

De câte ori să spălați pisica?

Frecvența spălării depinde de pisică și de circumstanțe. De obicei, spălarea completă a unei pisici este necesară doar ocazional. Pisicile cu probleme de piele sau de igienă pot necesita spălare mai des, dar consultați întotdeauna medicul veterinar pentru recomandări specifice.

În concluzie, spălarea pisicilor poate fi benefică în anumite situații, dar trebuie făcută cu atenție și rabdare. Asigurați-vă că faceți totul pentru a evita stresul pisicii și pentru a menține o relație pozitivă cu ea. Consultați întotdeauna medicul veterinar pentru recomandări specifice pentru animalul dvs. de companie.

 
 
 
 
Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo