Meniu Blog
De ce este importantă vitamina C?
24/11/2023

De ce este importantă vitamina C?

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este una dintre cele mai esențiale substanțe nutritive pentru sănătatea umană. Este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că nu se stochează în organism și trebuie să fie obținută în mod regulat din alimentație sau suplimente. Importanța vitaminei C în funcționarea normală a organismului este vastă și multifacetică, acoperind o gamă largă de procese fiziologice. Acest articol explorează în profunzime rolul și importanța vitaminei C în sănătatea umană, precum și sursele alimentare și potențialele beneficii și riscuri asociate cu această vitamină esențială.

Vitamina C: O Privire Asupra Istoriei și Descoperirii

Descoperirea vitaminei C este strâns legată de istoria călătoriilor de explorare și de lupta împotriva scorbutului, o boală care a afectat mulți marinari și exploratori în timpul călătoriilor lor pe mare. De-a lungul secolelor, oamenii de știință și medicii au observat că consumul de fructe și legume proaspete ajuta la prevenirea scorbutului, dar au fost necesare multe cercetări pentru a înțelege în totalitate importanța acestei substanțe nutritive.

În 1747, medicul scoțian James Lind a efectuat un experiment în care a administrat grupurilor de marinari diferite tipuri de alimente, inclusiv lămâi și portocale. A descoperit că marinarii care au consumat lămâi și portocale au scăpat de simptomele scorbutului. Cu toate acestea, în ciuda acestei observații, nu a fost până la mijlocul secolului al XX-lea când vitamina C a fost izolată și identificată ca substanța responsabilă pentru prevenirea scorbutului.

Rola Vitaminei C în Sănătatea Umărului

1. Sistemul Imunitar: Unul dintre cele mai bine cunoscute roluri ale vitaminei C este susținerea sistemului imunitar. Vitamina C ajută la creșterea producției de celule albe din sânge, cum ar fi limfocitele și fagocitele, care joacă un rol esențial în lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, vitamina C poate spori funcția barierelor epiteliale, cum ar fi mucoasele, pentru a preveni intrarea patogenilor în organism. Această abilitate de a întări sistemul imunitar face ca vitamina C să fie un aliat important în prevenirea răcelilor și a altor infecții.

2. Antioxidant Puternic: Vitamina C este un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea celulelor și țesuturilor de daună cauzată de radicalii liberi și stresul oxidativ. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele și ADN-ul, contribuind astfel la îmbătrânirea prematură și la dezvoltarea bolilor cronice, precum cancerul și bolile de inimă. Vitamina C neutralizează radicalii liberi, ajutând la menținerea sănătății celulelor.

3. Sinteza Colagenului: Un alt rol esențial al vitaminei C este în sinteza colagenului, o proteină structurală importantă în organism. Colagenul este componenta de bază a pielii, a părului, a unghiilor și a țesuturilor conjunctive, precum tendoanele și ligamentele. Vitamina C este necesară pentru conversia prolinelor și a lizinelor în hidroxiprolină și hidroxilizină, două aminoacizi critici pentru formarea și stabilizarea colagenului. Astfel, vitamina C joacă un rol vital în menținerea sănătății pielii și în vindecarea rănilor.

4. Absorbția Fierului: Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din alimentele de origine vegetală, cum ar fi spanacul și fasolea. Aceasta ajută la prevenirea anemiei feriprive, o condiție caracterizată prin niveluri scăzute de fier în organism. Consumul de vitamina C în timpul meselor poate crește semnificativ capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente.

5. Reducerea Răspunsului Inflamator: Vitamina C poate contribui la reducerea răspunsului inflamator în organism. Inflamația cronică este asociată cu dezvoltarea unor boli cronice precum artrita reumatoidă, ateroscleroza și diabetul de tip 2. Antioxidanții din vitamina C pot ajuta la combaterea inflamației și la menținerea sănătății sistemului cardiovascular și a altor sisteme ale corpului.

6. Sănătatea Ochilor: Vitamina C poate contribui la menținerea sănătății ochilor prin reducerea riscului de dezvoltare a cataractei, o afecțiune comună la vârstnici. De asemenea, vitamina C poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, o altă afecțiune oculară asociată cu îmbătrânirea.

Surse Alimentare de Vitamina C și Recomandări Nutriționale

Sursele alimentare de vitamina C sunt variate și includ fructe și legume proaspete. Unele dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina C includ:

 • Portocale
 • Lămâi
 • Kiwi
 • Căpșuni
 • Ardei gras
 • Broccoli
 • Sparanghel
 • Mango
 • Ananas
 • Fructul de guava

Recomandările nutriționale pentru vitamina C variază în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate și nivelul de activitate fizică. În general, pentru adulți, doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C este de aproximativ 65-90 miligrame pe zi. Cu toate acestea, în anumite situații, cum ar fi în timpul perioadelor de stres sau în caz de răceală, se pot lua doze mai mari sub supraveghere medicală.

Este important de menționat că vitamina C poate fi sensibilă la lumină, căldură și oxigen, ceea ce poate duce la pierderea sa în alimente depozitate sau preparate incorect. Prin urmare, este recomandat să se păstreze alimentele bogate în vitamina C în locuri răcoroase și întunecate și să se consume cât mai proaspete posibil.

Potențiale Beneficii și Riscuri ale Suplimentelor de Vitamina C

Deși obținerea vitaminei C din alimente este de obicei cea mai bună opțiune, există situații în care suplimentele pot fi folositoare. Suplimentele de vitamina C pot fi benefice în următoarele circumstanțe:

 1. Deficiență de Vitamina C: Pentru persoanele cu deficiențe severe de vitamina C, suplimentele pot fi necesare pentru a corecta deficitul și pentru a preveni sau trata scorbutul.

 2. Susținerea Sistemului Imunitar: În timpul sezonului de răceli și gripă sau în perioade de stres intens, suplimentele de vitamina C pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea riscului de infecții.

 3. Absorbția Fierului: Pentru persoanele cu deficiență de fier sau anemie feriprivă, suplimentele de vitamina C pot fi utilizate pentru a îmbunătăți absorbția fierului din alimente.

Cu toate acestea, trebuie să fie luate în considerare următoarele aspecte cu privire la suplimentarea cu vitamina C:

 • Doza Corectă: Doza corectă de vitamina C poate varia în funcție de nevoile individuale. Este important să se consulte un medic sau un nutriționist înainte de a începe orice regim de suplimentare.

 • Supraconsumul: Consumul excesiv de vitamina C poate cauza efecte secundare, cum ar fi tulburările digestive, diareea sau crampele stomacale. Doza maximă sigură pentru adulți este de aproximativ 2.000 de miligrame pe zi.

 • Interacțiuni cu Medicamente: Vitamina C poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi medicamentele pentru sânge, contraceptivele orale și alte suplimente. Este important să se informeze medicul despre orice suplimente luate.

 • Calitatea Suplimentelor: În alegerea unui supliment de vitamina C, este important să se opteze pentru produse de calitate de la producători de încredere, deoarece calitatea și puritatea pot varia între produse.

 • Beneficii Personale: Beneficiile suplimentelor de vitamina C pot varia de la o persoană la alta. Nu toată lumea va simți îmbunătățiri semnificative în sănătate sau imunitate prin suplimentare.

Concluzie

Vitamina C este cu siguranță una dintre cele mai importante substanțe nutritive pentru sănătatea umană. Rolurile sale variate în întărirea sistemului imunitar, protejarea celulelor de daunele oxidative, susținerea sănătății pielii și multe altele îl fac esențial pentru funcționarea optimă a organismului. Cu toate acestea, cea mai bună sursă de vitamina C rămâne alimentația.

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo