Meniu Blog
Metabisulfitul de sodiu sau potasiu in produse de panificatie (biscuiti)
17/03/2023

Metabisulfitul de sodiu sau potasiuin produse de panificatie (biscuiti)

Metabisulfitul de sodiu (metabisulfitul de potasiu) poate fi utilizat în brutării și alte fabrici de produse de panificație pentru a reduce timpul de odihnă și a accelera procesul de frământare a aluatului.

Metabisulfitul de sodiu funcționează ca un agent reducător în aluatul de biscuiți/de patiserie, care slăbește aluatul și ajută la descompunerea legăturilor disulfurice din proteina glutenului. Acest lucru facilitează procesul de frământare și face aluatul mai extensibil, ceea ce duce la o mai bună calitate a produsului finit.

De asemenea, metabisulfitul de sodiu poate fi utilizat pentru a preveni înnegrirea produselor de panificație, precum pâinea, care poate apărea ca urmare a reacțiilor de oxidare a compușilor de proteine și carbohidrați din aluat. Metabisulfitul de sodiu acționează ca un antioxidant și ajută la prevenirea înnegrirea produsului finit.

În general, utilizarea metabisulfitului de sodiu în produsele alimentare este reglementată de organizațiile de reglementare alimentară și limitează concentrația maximă admisă de metabisulfit de sodiu ca ingredient alimentar. Este important să se respecte cu strictețe aceste limite de utilizare pentru a evita efectele negative asupra sănătății și pentru a asigura o calitate corespunzătoare a produselor alimentare.

Dozele de utilizare ale metabisulfitului de sodiu/potasiu

Dozele de utilizare ale metabisulfitului de sodiu în produsele de panificație variază în funcție de tipul de produs și de nivelul dorit de performanță a aluatului și a produsului finit. În general, concentrația maximă admisă de metabisulfit de sodiu ca ingredient alimentar este reglementată de organizațiile de reglementare alimentară și variază în funcție de regiune și de tipul de produs.

Doza in Comunitatea Europeana pentru produsele de panificatie - doar biscuiti este de 50mg/kg

Masuri de siguranta in manipularea metabisulfitilor

Metabisulfitul de sodiu și metabisulfitul de potasiu sunt substanțe iritante și pot fi periculoase dacă sunt manipulate în mod necorespunzător. Pentru a minimiza riscurile, este important să respectați anumite măsuri de siguranță în timpul manipulării lor:

  1. Purtați echipament de protecție, cum ar fi mănuși de cauciuc, ochelari de protecție și haine de protecție.

  2. Manipulați substanțele într-o zonă bine ventilată, pentru a evita inhalarea vaporiilor.

  3. Nu inhalați sau ingerați substanțele.

  4. Manipulați substanțele cu atenție, pentru a evita contactul cu pielea, ochii și gura.

  5. Stocați substanțele în containere etichetate și într-un loc sigur, la temperaturi corespunzătoare.

  6. Nu amestecați metabisulfitul de sodiu și metabisulfitul de potasiu cu alte substanțe, deoarece acestea pot reacționa violent și pot produce substanțe periculoase.

  7. În cazul unui accident, cum ar fi inhalarea vaporiilor sau contactul cu pielea, clătiți zona afectată cu apă timp de cel puțin 15 minute și căutați asistență medicală imediat.

Este important să respectați aceste măsuri de siguranță pentru a minimiza riscurile și a manipula în siguranță metabisulfitul de sodiu și metabisulfitul de potasiu.

 

 

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo