Meniu Blog
Eritritolul un îndulcitor natural. Utilizare si proprietati.
27/03/2023

Eritritolul definitie si mod de obtinere 

Eritritolul este un îndulcitor natural obținut dintr-un proces de fermentare a glucozei folosind anumite tulpini de drojdie. Acesta face parte din clasa polialcooli sau alcoolilor zaharoși și are un gust dulce, dar cu un conținut caloric scăzut.

Procesul de obținere a eritritolului implică fermentarea glucozei cu ajutorul unei tulpini de drojdie, urmată de purificarea și cristalizarea eritritolului obținut. Eritritolul se găsește în mod natural în anumite alimente, cum ar fi fructele și ciupercile, dar cantitățile sunt foarte mici pentru a fi utilizate ca îndulcitor.

Deoarece eritritolul este un îndulcitor natural cu un conținut caloric scăzut și o putere de îndulcire similară cu cea a zaharului, este utilizat în multe alimente și băuturi pentru a le conferi un gust dulce fără a adăuga calorii suplimentare. De asemenea, eritritolul nu afectează nivelul glicemiei, ceea ce îl face o opțiune bună pentru persoanele cu diabet.

Eritritolul poate fi găsit sub formă de pulbere cristalină sau ca granule și este disponibil în multe magazine alimentare și online.

 

Ce este eritritol? 

Eritritolul este un îndulcitor natural ce face parte din clasa polialcoolilor sau alcoolilor zaharoși. Acesta are un gust dulce, dar conținutul caloric este scăzut, întrucât nu este metabolizat de organismul uman. Eritritolul este obținut prin fermentarea glucozei cu ajutorul unei tulpini de drojdie, iar procesul de purificare și cristalizare conferă o formă de cristale incolore, similare zaharului. Eritritolul se găsește în mod natural în unele fructe și legume, dar în cantități mici. Este adesea folosit ca îndulcitor alternativ pentru zahăr în produse alimentare și băuturi, fiind o opțiune potrivită pentru persoanele care doresc să limiteze consumul de calorii sau de carbohidrați.

 

Eritritol proprietati 

Eritritolul are mai multe proprietăți benefice, printre care se numără:

  1. Conținut caloric scăzut: eritritolul are un conținut caloric foarte scăzut, ceea ce îl face o alternativă potrivită pentru zahăr.

  2. Nu afectează nivelul zahărului din sânge: eritritolul are un indice glicemic aproape de zero, ceea ce înseamnă că nu afectează nivelul de zahăr din sânge.

  3. Nu provoacă carii dentare: eritritolul nu este fermentat de bacteriile din gura noastră, ceea ce înseamnă că nu contribuie la apariția cariilor dentare.

  4. Nu are gust residual: spre deosebire de alte îndulcitori, precum stevia sau xilitolul, eritritolul nu are un gust residual neplăcut.

  5. Are o putere de îndulcire similară cu cea a zahărului: eritritolul are o putere de îndulcire similară cu cea a zahărului, ceea ce înseamnă că poate fi folosit ca înlocuitor pentru zahăr în multe rețete.

  6. Este ușor de digerat: eritritolul este ușor de digerat și de asimilat de către organism, ceea ce îl face o opțiune bună pentru persoanele cu probleme digestive.

  7. Are proprietăți antioxidante: eritritolul are proprietăți antioxidante și poate ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Deși eritritolul are mai multe proprietăți benefice, este important să îl folosiți cu moderație și să urmați recomandările producătorului și ale medicului dumneavoastră.

 

Eritritol Calorii 

Eritritolul are un conținut caloric foarte scăzut, de aproximativ 0,2 calorii per gram. Aceasta înseamnă că, în comparație cu zahărul, care are un conținut caloric de 4 calorii per gram, eritritolul este o alternativă mult mai sănătoasă și mai puțin calorică. Astfel, eritritolul este adesea folosit ca înlocuitor pentru zahăr în produse alimentare și băuturi pentru a reduce aportul de calorii. Este important să rețineți că, deși eritritolul are un conținut caloric scăzut, trebuie consumat cu moderație și în cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase.

 

Eritritol doze de utilizare 

Dozele de utilizare a eritritolului pot varia în funcție de produsul în care este utilizat și de preferințele individuale. În general, se recomandă următoarele doze de utilizare:

  1. În băuturi răcoritoare și ceaiuri: 1-2 lingurițe de eritritol pentru o cană de lichid.

  2. În prăjituri și deserturi: 1-2 lingurițe de eritritol pentru fiecare ceașcă de făină utilizată în rețeta respectivă.

  3. În sosuri și dressinguri: 1-2 lingurițe de eritritol pentru o cană de sos sau dressing.

Este important să urmați instrucțiunile producătorului și să nu depășiți doza zilnică recomandată de eritritol, care este de aproximativ 1 gram per kilogram de greutate corporală. De asemenea, este important să îl consumați în cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase și să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe să folosiți eritritolul ca înlocuitor pentru zahăr.

 

Eritritol efecte secundare 

Eritritolul este considerat sigur pentru consumul uman și nu a fost asociat cu efecte secundare semnificative la dozele recomandate. Cu toate acestea, pot exista câteva efecte secundare minore, cum ar fi flatulența, balonarea, diareea și disconfortul abdominal la persoanele care consumă cantități mari de eritritol.

De asemenea, este important să rețineți că eritritolul poate avea un gust rece și nu oferă același gust și textură ca și zahărul obișnuit. De aceea, poate fi necesar să se folosească și alte îndulcitori naturali, cum ar fi stevia, pentru a compensa aceste diferențe de gust și textură.

În general, eritritolul este considerat o alternativă sigură și sănătoasă la zahărul obișnuit și la alte îndulcitori artificiali sintetici, dar este important să îl consumați în cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase și să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe să folosiți eritritolul ca înlocuitor pentru zahăr.

 

Combinatia eritritol si stevia 

Combinarea eritritolului și steviei este o alegere populară pentru un îndulcitor natural și sănătos. Această combinație are avantajele ambelor îndulcitori și ajută la obținerea unei puteri de îndulcire echivalente cu zahărul obișnuit, fără a crește nivelul zahărului din sânge.

Eritritolul are o putere de îndulcire de aproximativ 70% din puterea zahărului, în timp ce stevia are o putere de îndulcire de până la 300 de ori mai mare decât zahărul. Prin combinarea celor două îndulcitori, se obține o putere de îndulcire echivalentă cu cea a zahărului, fără a adăuga calorii suplimentare sau a crește nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, combinația de eritritol și stevia poate ajuta la reducerea gustului rece al eritritolului și la îmbunătățirea gustului și texturii îndulcitorului.

În general, combinarea eritritolului și steviei este o alegere bună pentru o alternativă naturală și sănătoasă la zahărul obișnuit și la alte îndulcitori artificiali sintetici. Cu toate acestea, este important să urmați instrucțiunile producătorului și să nu depășiți doza zilnică recomandată.

 

 
Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo