Meniu Blog
Vitamina C Beneficii, Doza de Utilizare si Contraindicatii
20/04/2023

Vitamina C Beneficii, Doza de Utilizare si Contraindicatii 

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă importantă pentru sănătatea umană. Printre beneficiile sale se numără:

 1. Imunitate crescută: Vitamina C ajută la creșterea imunității organismului, ceea ce poate reduce riscul de îmbolnăvire și poate contribui la recuperarea mai rapidă în cazul unor afecțiuni precum răceala comună.

 2. Protecție împotriva stresului oxidativ: Vitamina C este un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că protejează celulele și țesuturile împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi și alte toxine.

 3. Absorbție crescută a fierului: Vitamina C ajută la absorbția fierului din alimente și suplimente alimentare, ceea ce poate fi util în special pentru persoanele care au un deficit de fier.

 4. Sănătatea pielii: Vitamina C este importantă pentru sinteza colagenului, o proteină structurală importantă pentru sănătatea pielii, părului și unghiilor.

 5. Reducerea riscului de boli cronice: Consumul adecvat de vitamina C poate reduce riscul de afecțiuni cronice precum boli de inimă, diabet și cancer.

Este important să obțineți vitamina C prin alimente sănătoase și variate, cum ar fi citricele, kiwi, fructele de pădure, ardeiul gras, broccoli și varza de Bruxelles. În cazul în care nu puteți obține suficientă vitamina C prin alimentație, suplimentele pot fi o opțiune.

 

Dozele de utilizare pentru Vitamina C 

Doza recomandată de vitamina C poate varia în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate și alți factori individuali. În general, dozele recomandate pentru vitamina C sunt:

 • Pentru adulți: între 75 și 90 miligrame pe zi pentru femei și între 90 și 120 miligrame pe zi pentru bărbați.

 • Pentru femeile gravide sau care alăptează: între 85 și 120 miligrame pe zi.

Este important să urmăriți indicațiile de dozare de pe eticheta suplimentului alimentar și să nu depășiți doza maximă recomandată. Supradoza de vitamina C poate cauza efecte secundare, cum ar fi diaree, greață, crampe abdominale și insomnie.

De asemenea, este important să obțineți vitamina C din alimente sănătoase și variate, cum ar fi citricele, kiwi, fructele de pădure, ardeiul gras, broccoli și varza de Bruxelles. Aceste alimente sunt, de obicei, suficiente pentru a satisface nevoile zilnice de vitamina C ale majorității oamenilor.

 

Vitamina C Contraindicatii 

Deși vitamina C este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor, există câteva contraindicații și precauții de care trebuie să țineți cont:

 1. Risc crescut de formare a pietrelor la rinichi: Persoanele care au avut pietre la rinichi în trecut ar trebui să evite suplimentele mari de vitamina C, deoarece acest lucru poate crește riscul de formare a pietrelor la rinichi.

 2. Interacțiuni cu medicamentele: Vitamina C poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele și medicamentele pentru tratamentul cancerului. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente de vitamina C dacă luați medicamente prescrise.

 3. Tulburări ale absorbției: Persoanele cu tulburări ale absorbției, cum ar fi boala celiacă sau sindromul de intestin iritabil, pot avea dificultăți în absorbția vitaminei C din alimente și suplimente.

 4. Supradozare: Consumul excesiv de vitamina C poate cauza efecte secundare, cum ar fi diaree, greață, crampe abdominale și insomnie. Nu depășiți doza maximă recomandată pentru a evita aceste efecte secundare.

În general, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente alimentare, inclusiv vitamina C, în special dacă aveți afecțiuni medicale preexistente sau luați medicamente prescrise.

 

11/10/2023
fructe cu continut mare de vitamina C

Care este cel mai bogat fruct in Vitamina C?

In zilele noastre,preocuparea pentru sanatate si mancare sanatoasa capata din ce in ce mai multa amploare. Oamenii sunt atenti la nutrientii si vitaminele prezente in alimentele pe care le consuma.  Stim ca vitaminele sunt esentiale in buna functionare a organismului si pentru pastrarea sanatatii lui. Vitamina C este o vitamiana esentiala pentru...

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
AquaClear
Meniu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo