Meniu Blog
Secretele ascunse ale zahărului din alimente
22/04/2023

Secretele ascunse ale zahărului din alimente 

Zahărul este un ingredient alimentar omniprezent în multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic. Deși poate părea delicios și atrăgător, consumul excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.

În acest articol, vom explora secretele ascunse ale zahărului din alimente și modul în care acesta poate afecta organismul nostru. Vom discuta despre tipurile de zahăr din alimente, cantitatea de zahăr recomandată zilnic, efectele negative ale consumului excesiv de zahăr și modul în care putem reduce consumul de zahăr din alimentația noastră.

Tipurile de zahăr din alimente

Există două tipuri principale de zahăr din alimente: zahărul natural și zahărul adăugat. Zahărul natural se găsește în fructe, legume și lapte, iar organismul nostru îl poate descompune și utiliza pentru energie. Zahărul adăugat este adăugat în alimente în timpul procesului de producție și este adesea ascuns sub diferite denumiri, cum ar fi siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zaharoză, dextroză sau glucoză.

Cantitatea de zahăr recomandată zilnic

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate de zahăr adăugat mai mică de 10% din totalul caloriilor zilnice consumate. Pentru o persoană cu o dietă de 2000 de calorii pe zi, acest lucru înseamnă aproximativ 50 de grame de zahăr adăugat pe zi. Cu toate acestea, mulți experți în nutriție recomandă reducerea acestei cantități la mai puțin de 5% din totalul caloriilor zilnice consumate, adică aproximativ 25 de grame pe zi.

Efectele negative ale consumului excesiv de zahăr

Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Acesta poate crește riscul de obezitate, diabet zaharat de tip 2, boli de inimă și carii dentare. De asemenea, consumul excesiv de zahăr poate afecta nivelul de energie și poate contribui la fluctuațiile de zahăr din sânge.

Moduri de a reduce consumul de zahăr din alimente

Da, există câteva moduri simple prin care putem reduce consumul de zahăr din alimente:

 1. Citeste etichetele alimentare: Învață să citești etichetele alimentare și să identifici zahărul adăugat la produse. Există o mulțime de denumiri diferite pentru zahăr pe etichete, cum ar fi sirop de porumb, zahăr brun, malț și miere.

 2. Îndulcitorii naturali: Înlocuiește zahărul rafinat cu îndulcitori naturali, cum ar fi mierea, siropul de arțar sau stevia.

 3. Alege alimente integrale: Alege alimente integrale, cum ar fi fructele proaspete, legumele și cerealele integrale, care sunt bogate în fibre și au un indice glicemic mai mic decât alimentele procesate.

 4. Gătește acasă: Gătește mai mult acasă și evită alimentele procesate care conțin zahăr adăugat. Înlocuiește sosurile și condimentele procesate cu cele făcute în casă.

 5. Fii atent la băuturile îndulcite: Evită băuturile îndulcite și alege apă sau ceai neîndulcit.

 6. Încetinește consumul: Încetinește consumul de dulciuri și savurează-le mai mult timp. Acest lucru îți poate ajuta să te simți mai satisfăcut și să reduci cantitatea de dulciuri consumate.

 7. Înlocuiește gustările dulci cu gustări sănătoase: Înlocuiește gustările dulci cu cele sănătoase, cum ar fi fructe, legume, nuci și semințe.

Acestea sunt câteva moduri simple prin care putem reduce consumul de zahăr din alimente și să adoptăm un stil de viață mai sănătos.

 

Îndulcitorii naturali 

Îndulcitorii naturali sunt o alternativă mai sănătoasă la zahărul rafinat și la îndulcitorii artificiali, cum ar fi aspartamul sau zaharina. Acești îndulcitori sunt extrași din surse naturale, cum ar fi plante sau fructe, și sunt adesea mai puțin procesați decât îndulcitorii artificiali.

Iată câteva dintre cele mai populare îndulcitori naturali:

 1. Miere: Mierea este un îndulcitor natural dulce și aromat, bogat în antioxidanți și substanțe nutritive. Este, de asemenea, un bun antiseptic și antiinflamator și poate fi utilizat în multe rețete.

 2. Sirop de arțar: Siropul de arțar este un îndulcitor natural bogat în antioxidanți și minerale, cum ar fi manganul și zincul. Este, de asemenea, un bun substitut pentru zahărul rafinat în multe rețete.

 3. Stevia: Stevia este un îndulcitor natural obținut din planta Stevia rebaudiana. Este bogat în antioxidanți și poate fi utilizat în multe feluri de mâncare și băuturi. Este, de asemenea, o alternativă bună pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece nu afectează nivelul zahărului din sânge.

 4. Zahăr de cocos: Zahărul de cocos este un îndulcitor natural obținut din florile de nucă de cocos. Este bogat în minerale și are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul rafinat, ceea ce înseamnă că eliberarea de glucoză în sânge este mai lentă și mai stabilă.

În general, îndulcitorii naturali sunt o alternativă mai sănătoasă la zahărul rafinat și la îndulcitorii artificiali. Cu toate acestea, trebuie să fie consumați cu moderație și în cadrul unei diete echilibrate.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo