Meniu Blog
Guma xantan ca agent emulsifiant și de îngroșare
19/02/2023

Ce este guma Xantan 

Guma xantan este un polizaharid natural produs prin fermentarea bacteriilor Xanthomonas campestris. Este utilizată pe scară largă în industria alimentară ca agent de îngroșare, stabilizator și emulsifiant, datorită proprietăților sale de a forma geluri și soluții vâscoase atunci când este amestecată cu apă sau alte lichide.

Guma xantan este adesea utilizată în alimente precum sosuri, dressinguri pentru salate, produse de panificație, înghețată și produse lactate, băuturi răcoritoare și multe altele. Este populară în special în produsele alimentare fără gluten, deoarece poate înlocui făina de grâu în procesul de îngroșare și emulsificare.

În afară de industria alimentară, guma xantan este utilizată și în alte domenii, cum ar fi industria farmaceutică și cosmetică, unde este folosită ca agent de îngroșare, stabilizator și emulsifiant în creme, loțiuni și alte produse de îngrijire a pielii.

 

Doza de utilizare 

Doza de utilizare a gumei xantan poate varia în funcție de produsul alimentar sau non-alimentar în care este utilizată, dar de obicei, aceasta este folosită într-o concentrație de 0,1% până la 0,5% în produsele alimentare și de îngrijire a pielii.

Este important să se respecte doza recomandată de producător pentru a evita orice efecte nedorite sau schimbări în proprietățile produsului finit. Prea multă guma xantan poate duce la o consistență prea groasă sau la o textură vâscoasă prea puternică, iar prea puțină poate să nu îndeplinească rolul de agent de îngroșare și stabilizator.

De asemenea, este important să țineți cont de faptul că guma xantan poate interacționa cu alte ingrediente din produsul alimentar sau non-alimentar, ceea ce poate afecta proprietățile acestuia. De aceea, este important să verificați întotdeauna recomandările producătorului și să respectați cu atenție doza de utilizare.

 

Cum se dizolva guma xantan 

Guma xantan se dizolvă relativ ușor în apă sau alte lichide. Iată cum se poate dizolva guma xantan:

 1. Măsurați cantitatea necesară de guma xantan pentru rețeta dvs.

 2. Adăugați guma xantan treptat în lichidul rece, amestecând continuu cu un mixer sau cu o lingură până când se dizolvă complet.

 3. Asigurați-vă că amestecul de guma xantan și lichid este uniform și fără cocoloașe.

 4. Dacă amestecul pare prea gros sau vâscos, puteți adăuga treptat mai mult lichid, amestecând continuu, până când obțineți consistența dorită.

Este important să amestecați guma xantan cu atenție și să o adăugați treptat pentru a evita formarea cocoloașelor. De asemenea, puteți lăsa amestecul să se odihnească timp de câteva minute pentru a se asigura că guma xantan se dizolvă complet și nu se formează aglomerări în timpul procesului de gătire sau preparare.

Rețineți că guma xantan se va îngroșa pe măsură ce se încălzește, așa că nu este necesar să o fierbeți sau să o încălziți în exces după ce s-a dizolvat.

 

Capacitatea de emulsionare 

Guma xantan are o bună capacitate de emulsionare, ceea ce o face utilă în multe aplicații culinare și în producția de cosmetice și alte produse de îngrijire personală. Emulsionarea este procesul de amestecare a două sau mai multe lichide care nu sunt miscibile în mod normal (de exemplu, ulei și apă), prin adăugarea unui agent emulsifiant care le permite să se amestece și să formeze o emulsie stabilă.

Guma xantan este un agent emulsifiant natural și poate fi folosit pentru a emulsiona lichide cu densități diferite sau cu proprietăți de separare, cum ar fi uleiul și apa. Atunci când este adăugată la un amestec de ulei și apă, guma xantan ajută la împrăștierea uleiului în apă și la menținerea emulsiei stabile prin împiedicarea separării fazelor. Aceasta îmbunătățește consistența, textura și stabilitatea produselor alimentare și cosmetice care conțin ulei și apă.

De asemenea, guma xantan poate fi folosită ca emulsifiant în produsele alimentare și cosmetice care conțin amestecuri de ulei și apă, cum ar fi dressinguri pentru salate, loțiuni de corp, creme și alte produse cosmetice. Capacitatea sa de emulsionare o face o opțiune populară pentru produsele fără gluten și pentru produsele vegane, unde poate fi folosită pentru a înlocui emulsifiantul din ou în rețete.

În general, guma xantan are o bună capacitate de emulsionare și este un aditiv alimentar și cosmetic valoros pentru îmbunătățirea consistenței și stabilității produselor care conțin amestecuri de ulei și apă.

 

Raportul apa/ulei/xantan 

Raportul dintre apă, ulei și guma xantan poate varia în funcție de tipul de produs pe care îl preparați și de cantitatea de guma xantan pe care o utilizați. În general, raportul recomandat este următorul:

 • Pentru o emulsie ulei în apă, un raport obișnuit este de 3:1 sau 4:1 (apă: ulei), iar cantitatea de guma xantan recomandată este de aproximativ 0,1% până la 0,5% din greutatea totală a amestecului de apă și ulei. Cu alte cuvinte, dacă utilizați 100 g de apă și 30-40 g de ulei, cantitatea de guma xantan recomandată ar fi între 0,1 g și 0,5 g.

 • Pentru o emulsie apă în ulei, un raport obișnuit este de 1:3 sau 1:4 (apă: ulei), iar cantitatea de guma xantan recomandată este de aproximativ 0,2% până la 0,5% din greutatea totală a amestecului de apă și ulei.

Este important să respectați cu atenție raportul de apă, ulei și guma xantan pentru a obține o emulsie stabilă și omogenă. De asemenea, este important să amestecați ingredientele bine pentru a asigura o distribuție uniformă a gumei xantan și pentru a preveni formarea cocoloașelor.

 

Guma Xantan si Inghetata 

Guma xantan este adesea utilizată în producția de înghețată pentru a îmbunătăți consistența și textura acesteia. Atunci când este utilizată în înghețată, guma xantan ajută la prevenirea formării cristalelor de gheață și la îmbunătățirea stabilității și texturii produsului finit.

De asemenea, guma xantan poate fi utilizată pentru a înlocui ouăle în rețetele de înghețată, ceea ce o face o opțiune populară pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau pentru cei care doresc să evite ouăle din alte motive.

În producția de înghețată, guma xantan este de obicei adăugată la baza de lapte în timpul procesului de înghețare, într-o cantitate de aproximativ 0,1% până la 0,5% din greutatea totală a bazei de înghețată. Cantitatea exactă de guma xantan poate varia în funcție de rețeta specifică și de preferințele personale.

Este important să amestecați bine guma xantan cu baza de lapte înainte de a începe procesul de înghețare, pentru a preveni formarea cocoloașelor și pentru a asigura o distribuție uniformă a gumei în întreaga înghețată. De asemenea, este important să urmați cu atenție instrucțiunile de înghețare pentru a obține o înghețată finită cu o textură catifelată și fără cristale de gheață.

 

Avantaje si dezavantaje 

Iată câteva avantaje și dezavantaje ale utilizării gumei xantan în produsele alimentare:

Avantaje:

 • Guma xantan este un agent de îngroșare și stabilizator natural, care poate fi utilizat în locul altor aditivi alimentari sintetici.
 • Este utilizată în multe produse alimentare pentru îmbunătățirea consistenței, texturii și stabilității, și este recunoscută ca fiind sigură pentru consumul uman.
 • Guma xantan este utilă în producția de produse fără gluten, deoarece poate înlocui făina de grâu în procesul de îngroșare și emulsificare.
 • Este o sursă excelentă de fibre solubile, care poate fi benefică pentru sănătatea digestivă și poate ajuta la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge.

Dezavantaje:

 • Utilizarea excesivă de guma xantan poate duce la o textură prea vâscoasă sau prea groasă în produsele alimentare.
 • Pot exista unele persoane care pot fi alergice sau sensibile la guma xantan, deci este important să verificați cu atenție etichetele produselor pentru a vă asigura că nu există reacții adverse.
 • Unele surse sugerează că guma xantan poate interfera cu absorbția nutrienților, cum ar fi fierul și zincul, dar mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste efecte.
 • Din cauza capacității sale de îngroșare și emulsificare, unele persoane ar putea experimenta disconfort gastrointestinal sau balonare după consumul de produse care conțin guma xantan.

În general, guma xantan este un aditiv alimentar sigur și util în multe produse alimentare și non-alimentare, dar este important să fie utilizată în cantități moderate și să fie respectate recomandările producătorului pentru a evita orice efecte nedorite.

 

Reteta dresing cu xantan 

Iată o rețetă simplă pentru un dressing de salată cu guma xantan:

Ingrediente:

 • 1 cană de ulei de măsline
 • 1/2 cană de oțet balsamic
 • 1 linguriță de sare
 • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
 • 1 lingură de guma xantan

Instrucțiuni:

 1. Într-un bol, amestecați uleiul de măsline, oțetul balsamic, sarea și piperul.
 2. Adăugați guma xantan și amestecați bine cu un mixer de mână sau un blender până când dressingul se îngroașă și devine catifelat. Asigurați-vă că amestecați bine pentru a preveni formarea cocoloașelor.
 3. Lăsați dressingul să se odihnească timp de câteva minute, astfel încât guma xantan să se hidrateze și să își stabilizeze consistența.
 4. Amestecați din nou dressingul și reglați gustul adăugând mai multă sare sau piper, dacă este necesar.
 5. Serviți dressingul peste salată și amestecați bine pentru a combina.

Acest dressing de salată cu guma xantan poate fi păstrat la frigider într-un recipient sigilat timp de aproximativ o săptămână. Dacă se îngroașă prea mult după refrigerare, puteți adăuga puțină apă sau oțet pentru a-l subția și a-l readuce la consistența dorită.

 

Iată o rețetă simplă pentru maioneză vegană fără ou, care utilizează guma xantan ca agent emulsifiant și de îngroșare:

Ingrediente:

 • 1/2 cană de lapte de soia nesărat sau de migdale
 • 1 lingură de oțet de mere sau oțet alb
 • 1 linguriță de muștar de Dijon
 • 1/2 linguriță de sare
 • 1/2 cană de ulei de măsline sau ulei vegetal la alegere
 • 1/2 linguriță de suc de lămâie proaspăt stors
 • 1/2 linguriță de guma xantan

Instrucțiuni:

 1. Într-un blender sau robot de bucătărie, combinați laptele, oțetul, muștarul și sarea. Amestecați timp de aproximativ 30 de secunde pentru a combina ingredientele.
 2. În timp ce blenderul sau robotul de bucătărie rulează la viteză medie, adăugați uleiul în fir subțire. Continuați să amestecați până când maioneza începe să se îngroașe și să se stabilizeze.
 3. Adăugați suc de lămâie și guma xantan și continuați să amestecați până când maioneza ajunge la consistența dorită. Dacă este prea groasă, puteți adăuga puțină apă sau suc de lămâie pentru a subția.
 4. Maioneza vegană este gata! Puteți să o gustați și să o ajustați gustul adăugând mai multă sare, piper sau suc de lămâie, după preferințe.

Această maioneză vegană poate fi folosită în aceleași feluri ca maioneza tradițională, inclusiv în sandvișuri, burgeri sau ca dressing pentru salate. Păstrați maioneza într-un recipient sigilat la frigider timp de până la o săptămână. Dacă se îngroașă prea mult după refrigerare, puteți adăuga puțină apă sau lapte de soia pentru a o subția și a o readuce la consistența dorită.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo