Meniu Blog
De ce este vitamina C utilă pentru sistemul imunitar?
21/08/2022
Vitamina C - Imunitate

De ce este vitamina C utilă pentru sistemul imunitar?

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii iau suplimente de vitamina C este stimularea sistemului imunitar, deoarece vitamina C este implicată în multe părți ale sistemului imunitar. Vitamina C este un antioxidant puternic care poate întări apărările naturale ale corpului.

Este o vitamina esentiala, care este solubila in apa si corpul tau nu o poate produce. Prin urmare, ar trebui să consumați alimente precum fructe și legume, inclusiv portocale, căpșuni, fructe kiwi, ardei gras, broccoli, merele și spanacul pentru a vă hrăni corpul și pentru beneficiile impresionante pentru sănătate.

Iată de ce este important și util pentru sistemul imunitar al corpului tău:

Vitamina C contribuie la apărarea imunitară prin susținerea diferitelor funcții celulare atât ale sistemului imunitar înnăscut, cât și celui adaptativ.

Vitamina C ajută la încurajarea producției de globule albe cunoscute sub numele de limfocite și fagocite, care funcționează eficient, întărind sistemul de apărare al pielii. Este transportata activ în piele, unde poate acționa ca un antioxidant și poate ajuta la întărirea barierelor pielii. Studiile au arătat că vitamina C poate scurta timpul de vindecare a rănilor și, de asemenea, ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

Este esențială pentru creșterea și repararea țesuturilor de pe tot corpul. Vitamina C ajută la vindecarea rănilor și la repararea și menținerea oaselor, dinților, pielii și cartilajelor sănătoase - un tip de țesut ferm care acoperă oasele. Ca antioxidant, vitamina C luptă împotriva radicalilor liberi din organism, care pot ajuta la prevenirea sau întârzierea anumitor tipuri de cancer și boli de inimă și promovează îmbătrânirea sănătoasă.

Aceasta rămâne o problemă controversată în unele cercuri.

Acest fapt poate fi explicat prin faptul că vitamina C este un antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi. Acești radicali liberi dăunează celulelor corpului și, prin urmare, ștergerea lor are potențialul de a preveni distrugerea celulelor imunitare și, prin urmare, de a stimula sistemul imunitar. Are sens - să luăm cu toții vitamina C.

Controversa a izbucnit atunci când mai multe studii mari nu au reușit să găsească același efect - practic, vitamina C nu a făcut nicio diferență în ceea ce privește ratele de răceală comună.

În 2013 am primit un răspuns - dar nu pare să fi oprit războiul. În 2013, Cochrane Collective (un grup independent) și-a îndreptat privirea către vitamina C. 

Vitamina C nu previne raceala comuna. Cochrane a examinat 29 de studii cu 11.306 de participanți și a constatat că utilizarea regulată a vitaminelor (de la două săptămâni la cinci ani) nu a redus numărul de răceli în populația generală.

Există o excepție dacă te angajezi în „activitate fizică extremă” - au folosit alergători de maraton și schiori ca exemplu . În acest grup, vitamina C a redus la jumătate riscul de răceală.

Vitamina C poate fi totuși benefică, deoarece s-a constatat că a redus durata simptomelor odată ce ai răcit. Această reducere a fost consistentă și semnificativă statistic, dar rămâne îndoielnic dacă este semnificativă clinic (contează în viața reală), deoarece reducerea a fost de numai 8% la adulți. Aceasta înseamnă că, în loc să te simti rău cu o răceală timp de 1 săptămână, vei avea simptome doar timp de 6 zile și jumătate. La copii efectul a fost mai mare (14% și chiar până la 18% cu doze mari) - poate pentru că se comportă ca mini-sportivi extremi - totuși, asta înseamnă că vor fi bolnavi timp de 6 zile în loc de 7.

 

Ce poate face o persoană pentru a-și întări sistemul imunitar?

Din fericire, nu poți face nimic pentru a-ți întări sistemul imunitar. Dacă ai face-o, ai avea probleme și probabil ai muri mai devreme. Dacă ar exista o modalitate de a-ți întări sistemul imunitar, probabil ți-ai provoca alergii, febra fânului, artrită, lupus, vasculită, boala celiacă (sensibilitatea la gluten este cauzată de un răspuns imunitar hiperactiv) și alte probleme de sănătate.

De aceea toate alimentele, suplimentele, ierburile și dietele la modă care spun că „întăresc sistemul imunitar” sunt tehnici de marketing care se adreseaza unor oameni creduli care nu știu nimic despre biologie. Dacă acele lucruri ți-ar întări sistemul imunitar cu adevărat, oamenii care le-ar folosi ar avea un sistem imunitar hiperactiv ce ar duce la dereglari severe.

Imunitatea este capacitatea organismului de a rezista bolilor, fie prin activitățile celulelor sanguine specializate din organism, fie prin anticorpi produși de acestea ca răspuns la expunerea naturală sau la inoculare. Sistemul nostru imunitar este format dintr-o rețea de globule albe (leucocite), țesuturi și organe (piele) care lucrează împreună pentru a proteja corpul.

Ce factori slăbesc sistemul imunitar și cum il restabilim?

Sistemul imunitar este sistemul de apărare al corpului nostru. Protejează organismul de agenți patogeni precum bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți și alte substanțe străine.

Sistemul imunitar include diverse organe și țesuturi, cum ar fi sistemul limfatic, timusul, măduva osoasă, splina, intestinul, pielea și membranele mucoase, precum și celule imunitare și neurotransmițători specializate.

Care sunt mijloacele de restabilire a sistemului imunitar și care factori slăbesc apărarea imunitară?

Stilul de viață individual sau condițiile speciale de viață pot contribui la faptul că sistemul imunitar este mai susceptibil la boli și infecții.

Factori precum:

  • Lipsa de somn,
  • Stresul constant / cronic,
  • Stil de viata sedentar,
  • Suprasolicitare atletică,
  • Deficiență nutrițională,
  • Deshidratare,
  • Fumatul și consumul excesiv de alcool
  • Tulburări de panică și anxietate și/sau
  • Depresia poate slăbi sistemul imunitar.

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo