Meniu Blog
Ce este pudra de matcha? Beneficii
24/02/2023

Ce este pudra de matcha? 

 

Pudra de matcha este o pulbere fină și verde obținută din frunze de ceai verde măcinate. Aceasta este originară din Japonia, unde este utilizată în ceremoniile de ceai tradiționale japoneze. Pudra de matcha este considerată a fi una dintre cele mai bune surse de antioxidanți și este bogată în nutrienți, precum vitaminele A, C și E, și minerale precum potasiul, calciul și magneziul.

Pentru a obține pudra de matcha, frunzele de ceai verde sunt măcinate într-un praf fin cu ajutorul unor pietre de măcinat tradiționale sau cu ajutorul unor mașini moderne. Pudra de matcha este utilizată în multe rețete culinare, inclusiv băuturi, prăjituri, produse de patiserie, smoothie-uri și alte preparate.

Printre beneficiile pentru sănătate ale pudrei de matcha se numără efectul antioxidant puternic, efectul energizant și stimularea metabolismului. De asemenea, pudra de matcha poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, la îmbunătățirea sănătății inimii și la scăderea nivelului de colesterol.

Este important să rețineți că pudra de matcha conține cofeină, de aceea trebuie consumată cu moderație, în special în cazul celor care sunt sensibili la cofeină. De asemenea, pudra de matcha poate interacționa cu anumite medicamente, de aceea este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a o consuma în cazul în care aveți afecțiuni medicale sau luați medicamente.

 

Valori nutritionale medii 

Iată câteva informații despre valorile nutriționale medii ale pudrei de matcha, pentru o cantitate de 1 linguriță (2 grame):

 • Calorii: 6
 • Proteine: 0,6 g
 • Grăsimi: 0,2 g
 • Carbohidrați: 1 g
 • Fibre: 0,5 g
 • Vitamina C: 2 mg
 • Vitamina A: 310 UI
 • Fier: 0,3 mg
 • Calciu: 8 mg
 • Potasiu: 26 mg
 • Cofeină: 35 mg

Matcha este o sursă bună de antioxidanți, în special de compuși numiți catechine, care au fost asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, reducerea stresului oxidativ și îmbunătățirea funcției cerebrale. De asemenea, pudra de matcha este bogată în fibre și vitamine și minerale importante, precum vitamina C, vitamina A, fierul, calciul și potasiul. Este important să rețineți că valorile nutriționale ale pudrei de matcha pot varia în funcție de calitatea și originea acesteia.

 

Matcha este o pulbere de ceai verde japonez, bogată în nutrienți și antioxidanți, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale matcha:

 1. Efect antioxidant: Matcha este o sursă puternică de antioxidanți, în special de compuși numiți catechine. Acești antioxidanți ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ din organism, ceea ce poate contribui la prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul.

 2. Stimularea metabolismului: Matcha conține o cantitate semnificativă de cofeină, care poate ajuta la stimularea metabolismului și la arderea grăsimilor. De asemenea, matcha conține L-teanină, un aminoacid care poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului, ceea ce poate contribui la menținerea unui metabolism sănătos.

 3. Îmbunătățirea sănătății inimii: Catechinele din matcha pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la protejarea inimii împotriva inflamației și a altor factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

 4. Îmbunătățirea funcției cerebrale: Matcha conține L-teanină, un aminoacid care poate ajuta la îmbunătățirea stării de alertă și a funcției cognitive, fără a provoca nervozitatea sau oboseala asociate cu consumul excesiv de cofeină.

 5. Reducerea stresului și a anxietății: Consumul de matcha poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, datorită conținutului său de L-teanină și a proprietăților sale calmante.

 6. Îmbunătățirea sănătății pielii: Catechinele din matcha pot ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radiațiile UV și pot ajuta la reducerea inflamației și a acneei.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale matcha, iar lista nu este exhaustivă. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a introduce matcha sau orice alt supliment alimentar în regimul dumneavoastră, pentru a vă asigura că este sigur și adecvat pentru nevoile dumneavoastră de sănătate.

 

Moduri de utilizare

Matcha poate fi utilizat în multe feluri diferite, astfel încât să puteți beneficia de nutrienții săi și de proprietățile sale de gust și aromă. Iată câteva moduri de utilizare a matcha:

 1. Ceai matcha: Aceasta este cea mai comună modalitate de utilizare a matcha. Adăugați o linguriță de pudră de matcha la o cană cu apă fierbinte, amestecați bine și savurați.

 2. Smoothie cu matcha: Adăugați o linguriță de pudră de matcha la blender împreună cu fructe și legume preferate și alte ingrediente, cum ar fi iaurt sau lapte de migdale, pentru a obține un smoothie nutritiv și delicios.

 3. Deserturi cu matcha: Matcha poate fi adăugat în diferite deserturi, cum ar fi brioșe, prăjituri sau fursecuri, pentru a le conferi o aromă distinctă și beneficii nutriționale suplimentare.

 4. Salate cu matcha: Adăugați pudră de matcha la dressing-uri sau sosuri pentru salate, pentru a obține un gust distinct și pentru a beneficia de proprietățile sale antioxidante.

 5. Supă cu matcha: Adăugați o linguriță de matcha în supa preferată, pentru a-i conferi o aromă delicioasă și pentru a vă bucura de beneficiile nutriționale ale matcha.

Acestea sunt doar câteva exemple de modalități de utilizare a matcha, iar posibilitățile sunt nenumărate. Este important să alegeți un matcha de calitate, pentru a beneficia de gustul și proprietățile sale deplin. De asemenea, este important să consultați medicul dumneavoastră înainte de a introduce matcha sau orice alt supliment alimentar în regimul dumneavoastră.

 

Doze de utilizare 

Doza recomandată de matcha depinde de vârstă, sex, greutate, stil de viață și de nivelul de activitate fizică. În general, se recomandă utilizarea a 1-2 lingurițe de pudră de matcha (aproximativ 1-2 grame) pe zi, dar este important să urmați instrucțiunile de pe ambalajul de matcha și să consultați medicul dumneavoastră înainte de a introduce matcha sau orice alt supliment alimentar în regimul dumneavoastră.

Este important să nu depășiți doza recomandată, deoarece prea mult matcha poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv insomnie, nervozitate, greață și tulburări digestive.

De asemenea, este important să alegeți un matcha de calitate, deoarece matcha de proastă calitate poate conține pesticide sau alte substanțe chimice dăunătoare pentru sănătate. De aceea, este recomandat să cumpărați matcha de la un producător de încredere, care folosește doar frunze de ceai de înaltă calitate, cultivate în mod organic și care nu sunt prelucrate prin metode chimice.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari
Promo