+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50
Menu
Dezinformare nutrițională
24/04/2022

Dezinformarea nutrițională există

În era „libertăţii de alegere” de astăzi, consumatorii pot folosi orice produs doresc, chiar dacă este inutil. Totuși, acest lucru nu dă nimănui dreptul de a vă vinde produse sau tratamente inutile. Frauda în sănătate, promovarea produselor false sau nedovedite pentru a face profit, costă consumatorii sume uriase în fiecare an.

Cunoașterea este cea mai bună protecție împotriva fraudei în domeniul alimentar si al sănătății. A fi capabil să recunoașteți frauda în domeniul sănătății înainte de a vă risipi banii sau de a vă pune viața în pericol este cheia pentru prevenirea fraudei în domeniul sănătății. Prin educație poți deveni conștient de metodele folosite de promotori și de limbajul fraudei.

Frauda nutrițională este un exemplu important de fraudă în domeniul sănătății. Frauda nutrițională descrie abuzurile care apar ca urmare a afirmațiilor înșelătoare pentru produse alimentare și nutritive. Aceste produse pot include alimente tradiționale, suplimente alimentare, produse alimentare, substanțe alimentare, planuri de dietă și dispozitive medicale.

Moda dietelor alimentare sau o credință exagerată în efectele alimentelor sau nutriției asupra sănătății sau bolii alimentează frauda nutrițională. Acestea se bazează pe câteva credințe greșite de bază:

 1. anumite alimente au atribute speciale care pot vindeca boala;
 2. anumite alimente ar trebui eliminate din alimentatie pentru ca sunt daunatoare; și
 3. anumite alimente au beneficii speciale pentru sănătate.

Frauda nutrițională poate duce la pierderea de bani, la eșecul de a solicita îngrijiri medicale corecte și/sau la lipsa banilor pentru un tratament adecvat. 

Modul în care dezinformarea nutrițională ajunge la tine poate fi foarte subtil. Cărțile, talk-show-urile, articolele de reviste și ziare, reclamele și retelele sociale denaturează adesea informațiile despre nutriție. Din nefericire, la fel și prietenii sau membrii familiei, care povestesc despre minunile unui aliment sau diete speciale pot contribui la propagarea informatiilor nefondate. Ceea ce este regretabil este speranța pe care o punem în câteva alimente "speciale" atunci când ceea ce ne trebuie cu adevărat este o dietă echilibrată.

Din păcate, mulți oameni cred în mod fals că orice tipărit sau vândut este adevărat. Există multe agenții de stat care sanctionează aceste practici neloiale si iau masuri împotriva fraudei în domeniul sănătății. Cu toate acestea, afirmațiile înșelătoare despre alimente și nutrienți sunt greu de controlat. Guvernul trebuie să respecte drepturile fundamentale ale libertății de exprimare și a presei. Informațiile nutriționale, fie că sunt corecte din punct de vedere științific sau nu, intra sub incidenta acestui drept fundamental. Aceasta înseamnă că dumneavoastră, ca si consumator, trebuie să evaluați acuratețea mențiunilor nutriționale.  Prin urmare, să fii un consumator bine informat este cea mai bună apărare împotriva dezinformării și fraudei nutriționale.

Cum să descoperiți dezinformarea nutrițională

Ascultă, pune întrebări și investighează mențiunile nutriționale. Este posibil să găsiți informații false despre nutriție. Multe afirmații înșelătoare mizeaza pe frica noastră de boală. Iata care sunt câteva sfaturi pentru evaluarea corecta a informațiilor nutriționale.

 • Fiți atenți la produsele care folosesc cuvinte precum  „miracol”, „tratament” sau „eficient”. Acestea nu sunt cuvinte științifice. Curele pentru probleme medicale grave nu sunt disponibile prin la supermarket sau online.
 • Cereți să vedeți eticheta produsului. Urmând instrucțiunile de pe etichetă, un utilizator ar trebui să poată realiza beneficiile revendicate de produs. Dacă eticheta nu explică clar cum să obții toate beneficiile, fii atent.
 • Verificați dacă informațiile din reclamă sau din materialul promoțional diferă de informațiile de pe eticheta produsului. Legislatia poate interzice introducerea oricărui aliment, medicament, dispozitiv sau produs cosmetic care nu este etichetat corect. Pe etichetă pot apărea doar informații faptice și neînșelătoare. Ca urmare, majoritatea afirmațiilor false nu sunt pe eticheta produsului. Afirmațiile false apar adesea în cărți, spoturi de televiziune, broșuri și materiale promoționale. Reglementarea acestor tipuri de materiale este dificilă din cauza dreptului de liberă de exprimare și a presei. De multe ori aceste beneficii sunt precedate de "pot inbunatati" "amelioreaza", "posibil să" etc.
 • Insistați asupra identificării complete. Dacă anunțul menționează clinici medicale sau personal medical, verificați dacă numele sunt complete, adresele și numerele de telefon sunt disponibile și reale.
 • Atenție la remedii pentru boli grave. Fiți deosebit de atenți la produsele care pretind că vindecă mai multe probleme de sănătate. 
 • Aveți grijă la autodiagnosticare bazată numai pe simptome. Acest lucru poate fi periculos dacă diagnosticul este fals. Amintiți-vă, toată lumea obosește și are dureri ocazionale. Există multe cauze pentru astfel de simptome universale. Un diagnostic corect necesită o examinare fizică de către un profesionist din domeniul sănătății. Întârzierea tratamentului poate permite unei boli să progreseze dincolo de momentul la care mai poate fi acordat ajutor medical. Dacă aveți o problema de sanatate si aveti nevoie de medicamente, medicul dumneavoastră ar trebui să vi le prescrie.
 • Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil că asa este.

Este dreptul tău de a evalua

Exercita-ti dreptul de a evalua. Dacă bănuiți că un produs care vă interesează este fraudulos, există o serie de lucruri pe care le puteți face:

 • Solicitați dovezi pentru toate revendicările și eventual o garanție scrisă.
 • Verificați produsul și afirmațiile cu medicul dumneavoastră, nutritionistul etc
 • Nu cumpăra imediat. Cere timp să te gândești. Verificați produsul și revendicările. Un produs legitim va rezista evaluării dvs.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu