Guma Xantan

Guma xantan, descriere si propietati

Guma xantan este un polizaharid solubil în apă, utilizat ca agent de îngroșare și stabilizator în industria alimentară. Este produsă prin fermentația zaharurilor (glucoză, sucroză sau lactoză) de către bacteriile din specia Xanthomonas campestris. În urma acestui proces de fermentație, se formează o substanță gelatinoasă care este apoi uscată și transformată într-o pudră fină.

Proprietăți și Utilizări

 1. Agent de Îngroșare:

  • Guma xantan are capacitatea de a crește vâscozitatea lichidelor chiar și în concentrații foarte mici, fără a modifica gustul sau culoarea produsului final. Este frecvent utilizată în sosuri, dressinguri pentru salate, supe și alte preparate lichide pentru a preveni separarea ingredientelor.
 2. Stabilizator:

  • Îmbunătățește textura și stabilitatea alimentelor prin prevenirea cristalizării gheții în înghețată și a separării ingredientelor în produsele pe bază de cremă sau lapte.
 3. Emulgator:

  • Ajută la menținerea unei dispersii uniforme a substanțelor care, în mod normal, nu se amestecă, cum ar fi uleiul și apa.
 4. Proprietăți Reologice:

  • Guma xantan contribuie la proprietățile reologice ale soluțiilor, influențând comportamentul lor sub diferite forțe mecanice. Acest lucru este util în produsele care trebuie să aibă o anumită consistență sau textură sub stres mecanic, cum ar fi vopselele sau produsele cosmetice.
 5. Compatibilitate cu Dieta:

  • Este un aditiv popular în alimentele fără gluten, adăugând textură și elasticitate produselor de panificație care altfel ar fi lipsite de aceste caracteristici datorită absenței glutenului.

Considerații de Siguranță și Sănătate

 • Guma xantan este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor. Totuși, în cazuri rare, poate cauza probleme gastrointestinale, cum ar fi flatulența sau balonarea, mai ales când este consumată în cantități mari.
 • Persoanele cu alergii severe la porumb, soia sau grâu trebuie să fie precaute, deoarece guma xantan poate fi produsă din culturi fermentate pe aceste substraturi.

În concluzie, guma xantan este un aditiv versatil cu multiple aplicații în industria alimentară și alte domenii, datorită proprietăților sale de îngroșare, stabilizare și emulsificare.

 

Guma xantan, doze de utilizare si mod de lucru

Guma xantan este un aditiv alimentar eficient și versatil, folosit pe scară largă datorită proprietăților sale de îngroșare, stabilizare și emulsificare. Iată câteva detalii despre dozele de utilizare și modul de lucru cu guma xantan:

Doze de Utilizare

Doza optimă de guma xantan depinde de aplicarea specifică și de textura dorită. În general, concentrațiile variază:

 • Pentru produse de panificație și aluat: 0.1% - 1% din greutatea făinii. Acest lucru ajută la creșterea retenției de gaz în aluat, îmbunătățind textura și volumul produselor fără gluten.
 • În sosuri și dressinguri: 0.1% - 0.5% pentru a preveni separarea și pentru a îmbunătăți vâscozitatea.
 • În înghețată și produse congelate: 0.2% - 0.5% pentru a preveni formarea cristalelor de gheață și pentru a îmbunătăți textura cremoasă.
 • În băuturi: 0.01% - 0.05% pentru a stabiliza emulsia și a preveni separarea ingredientelor.

Mod de Lucru

 1. Dispersie:

  • Guma xantan trebuie dispersată corespunzător în lichid pentru a evita formarea de cocoloașe. Cel mai eficient mod de a dispersa guma este să o amestecați cu alte ingrediente uscate înainte de a adăuga lichidele.
 2. Hidratarea:

  • Guma xantan poate fi hidratată în apă rece sau caldă, dar se hidratează mai repede în apă rece. Este important să se amestece rapid după adăugarea în apă pentru a facilita hidratarea uniformă.
 3. Compatibilitate:

  • Guma xantan este compatibilă cu majoritatea ingredientelor folosite în industria alimentară, inclusiv sărurile, zaharurile și alți agenți de îngroșare.
 4. Temperatura:

  • Guma xantan este stabilă la gătit și își păstrează proprietățile de îngroșare chiar și la temperaturi ridicate, ceea ce o face potrivită pentru preparate care necesită fierbere sau coacere.

Sfaturi

 • Pentru a evita formarea de grumazuri, se recomandă folosirea unui mixer sau blender pentru a incorpora guma xantan în lichide.
 • Dozele precise trebuie ajustate în funcție de rezultatele dorite, iar experimentarea în loturi mici poate ajuta la calibrarea cantităților necesare fără a risipi ingrediente.

Prin urmare, guma xantan este un instrument extrem de util în bucătărie, fiind capabilă să modifice textura alimentelor fără a afecta alte caracteristici, cum ar fi gustul sau culoarea.

 

Guma Xantan , beneficii si contraindicatii

Guma xantan este apreciată în industria alimentară și în alte domenii pentru multiplele sale beneficii, dar ca orice aditiv, are și câteva potențiale contraindicații. Iată o trecere în revistă a aspectelor pozitive și negative asociate cu utilizarea sa:

Beneficii ale Gumei Xantan

 1. Îmbunătățirea Texturii Alimentelor:

  • Guma xantan ajută la stabilizarea emulsiilor și la îmbunătățirea texturii alimentelor, prevenind separarea ingredientelor în produse cum ar fi dressingurile, sosurile și supele.
 2. Compatibilitate cu Dieta Fără Gluten:

  • Este extrem de valoroasă în preparatele fără gluten, unde înlocuiește glutenul prin adăugarea de elasticitate și vâscozitate aluaturilor, îmbunătățind calitatea pâinii și a altor produse de panificație fără gluten.
 3. Rezistență la Variabilele de Procesare:

  • Guma xantan este stabilă termic și rezistă la variații de pH, ceea ce o face ideală pentru produse care necesită procesare la temperaturi înalte sau în medii acide sau alcaline.
 4. Versatilitate și Eficiență:

  • Eficientă chiar și în cantități mici, contribuind la reducerea costurilor în procesul de producție.
 5. Suport pentru Dieta Low-Carb:

  • Deoarece nu conține zaharuri sau carbohidrați digestibili, este compatibilă cu dietele low-carb și keto, adăugând textură fără a adăuga carbohidrați.

Contraindicații și Efecte Secundare

 1. Probleme Gastrointestinale:

  • La unele persoane, consumul de guma xantan poate cauza balonare, gaze și diaree, mai ales când este consumată în cantități mari.
 2. Alergii și Sensibilități:

  • Poate provoca reacții alergice la persoane sensibile la sursele din care este derivată, cum ar fi porumbul, soia sau grâul.
 3. Interacțiuni cu Nutrienții:

  • Consumul excesiv de guma xantan poate influența absorbția unor nutrienți, deși acest efect este general considerat neglijabil la dozele obișnuite din alimentație.
 4. Originea și Producția:

  • Fiind un produs fermentat, sursa de carbohidrați și mediul de cultivare trebuie monitorizate pentru a evita contaminarea cu toxine sau alți contaminanți.

În concluzie, guma xantan este un aditiv alimentar util și relativ sigur pentru majoritatea oamenilor, dar ca orice ingredient, trebuie utilizat cu prudență și în cunoștință de cauză, mai ales de către persoanele cu sensibilități digestive sau alergii specifice.

 

Guma Xantan, valori nutritionale

Guma xantan, fiind un polizaharid utilizat în principal ca agent de îngroșare și stabilizator, nu contribuie semnificativ la aportul nutritiv din punct de vedere al vitaminelor, mineralelor sau proteinelor. În schimb, iată cum arată profilul său nutrițional pentru aproximativ 100 de grame:

 1. Calorii: Aproximativ 250-300 de calorii pe 100 de grame, majoritatea provenind din carbohidrați.

 2. Carbohidrați: Aproximativ 80 de grame pe 100 de grame. Acești carbohidrați sunt în principal fibre solubile, ceea ce înseamnă că nu sunt digerați în intestinul subțire și nu cresc nivelul de glucoză în sânge.

 3. Fibre: Aproximativ 80 de grame pe 100 de grame, care sunt fibre solubile. Fibrele solubile pot ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și la menținerea sănătății digestive.

 4. Proteine, Grăsimi, Vitamine și Minerale: Practic neglijabile. Guma xantan nu este o sursă de proteine, grăsimi, vitamine sau minerale.

Considerații Nutriționale:

 • Impactul asupra Sănătății Digestive: Chiar dacă nu furnizează energie sau nutrienți esențiali, guma xantan poate influența sănătatea digestivă prin creșterea volumului fecal și accelerarea tranzitului intestinal datorită conținutului său ridicat de fibre.
 • Utilizare în Dieta Low-Carb: Guma xantan este adesea folosită în dietele low-carb sau keto pentru a îmbunătăți textura alimentelor fără a adăuga carbohidrați digestibili.

În concluzie, guma xantan este apreciată pentru proprietățile funcționale în alimentație și industrie, și nu pentru aportul său nutrițional. Aceasta este valoroasă mai ales pentru capacitatea de a îmbunătăți textura produselor alimentare și pentru beneficiile asociate consumului de fibre solubile.

Link-uri utile :

 

- Certificari : Certificare Kosher, Halal, CertificareISO9001,OHSAS18001 si  ISO14001, Certificare HACCP ,Certificare BRC

- Depozitare : Guma xantan trebuie depozitata in spatii reci ( 15-25grade C) , uscate si ventilate, in ambalaje etanse.

- Valabilitate : Daca produsul este depozitat in aceste conditii, isi va mentine proprietatile pana la 2 ani de la data producerii.

  Specificatii produs :

- Aspect : pulbere de culoare crem

- Viscositate : (1% solutie in 1% KCL) : 1200 - 1600 cps

- pH (1% solutie) :  6.0-8.0

- Pierdere la uscare (%) : max. 15%              

- Cenusa : max. 13 %

- Marime particule : 100%  particule 60 mesh( 250micro) / min. 95 % particule 80mesh (180 micro)                                                       

- Nitrogen (%) :  max. 1.5%

- Ethanol and Isopropanol : max. 500ppm

- Pyruvic acid : min. 1.5%

  Metale grele : max 20 ppm                       

- Plumb : max. 2ppm

- Arsenic: max. 3ppm

  Microbiologie :

- Numar Total De Germeni : nu mai mult de  2000cfu/g

- Drojdii si Mucegaiuri : nu mai mult de 100cfu/g

- E. Coli : absent/25g

- Salmonella : absent/25g           

 

                    

Recenzii ale clienților

5 out of 5
4 stars
0
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0

Recomandare pentru cumpărare

100%

Bazat pe 1 recomandare
1
Ati incercat acest produs?
Împărtășiți-l cu alții pentru a-i ajuta să facă alegerea corectă
Scrie un comentariu
Comentarii pozitive
gab
04/11/2020
Achizitie Verificata
Comentarii
acum am apucat sa testez si guma de xantan (pe langa celelalte produse din comanda), pot doar sa spun ca sunt foarte multumita de calitate si de pret! recomand din toata inima acest magazin. am comandat 4 produse pana acum si toate sunt EXCELENTE la un pret extrem de bun. cam multe superlative, dar merita!
Sortati dupa:
Cu Fotografie
Silvia Ene
Silvia Ene
Achizitie Verificata
10/03/2023
Recomand
Comentarii
singurul magazin unde am gasit guma xantan de calitate si la punga de 1kg totul este foarte calitativ de la ambalaj la produs si livrare
A fost utilă această recenzie?
49 40
gab
gab
Achizitie Verificata
04/11/2020
Comentarii
acum am apucat sa testez si guma de xantan (pe langa celelalte produse din comanda), pot doar sa spun ca sunt foarte multumita de calitate si de pret! recomand din toata inima acest magazin. am comandat 4 produse pana acum si toate sunt EXCELENTE la un pret extrem de bun. cam multe superlative, dar merita!
A fost utilă această recenzie?
74 71
Scrie un comentariu
Întrebări
GTIN:
EAN 0745760601868
Ambalare:
1 kg
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
 • REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

  din 25 octombrie 2011

  privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

  "

  Articolul 14

  Vânzarea la distanță

  (1)   

  Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

  (a) 

  informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

  (b) 

  toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

  (2)   
  În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
  (3)   
  Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."

Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.

Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.

Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)

În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

11200
59,00 RON / Punga
in stoc
Pretul in puncte: 118 points
Puncte premiu: 3 points

Cantitatea minima pentru "Guma Xantan" este 1.

2 recenzii Scrie un comentariu
Top Ingrediente
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...
Guma Xanthan, punga 1 kg
BRANDTop Ingrediente GTINEAN 0745760601868 Ambalare1 kg
 • Vizualizați toate variantele ca listă
Brandul zilei
.
Variante
  Ambalare Disponibilitate Pret  
1 kg
in stoc
59,00 RON / Punga
250 g
in stoc
19,90 RON / Punga
500 g
in stoc
35,90 RON / Punga
5 kg
in stoc
279,00 RON / Punga
25 kg
in stoc
1.390,00 RON / Punga