Gluten Din Grau

Gluten din grau descriere

Glutenul din grâu este o proteină compusă prezentă în cereale precum grâul, secara și orzul. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a reține gazele eliberate în timpul fermentației aluatului, ceea ce permite pâinii și altor produse de panificație să crească și să obțină o textură elastică și spongioasă.

Structural, glutenul este format din două proteine principale: gliadina și glutenina. Gliadina este responsabilă pentru vâscozitate și extensibilitate, în timp ce glutenina adaugă forță și elasticitate. Împreună, aceste proteine formează o rețea elastică atunci când sunt amestecate cu apă, ceea ce este crucial pentru structura aluatului.

Glutenul din grâu este esențial în panificație, dar poate provoca probleme pentru persoanele cu afecțiuni precum boala celiacă sau sensibilitatea non-celiacă la gluten. Aceste condiții necesită evitarea glutenului, ceea ce poate implica modificări semnificative în dietă.

 

Gluten din grau aplicatii si doze de utilizare

Glutenul din grâu are multiple aplicații în industria alimentară și nu numai, fiind valorificat mai ales pentru proprietățile sale de legare, elasticitate și textură. Iată câteva dintre principalele sale utilizări și dozele tipice de utilizare:

Aplicații în Industria Alimentară

 1. Panificație: Glutenul este esențial în producția de pâine, deoarece contribuie la structura și volumul acesteia. Se adaugă adesea gluten suplimentar în aluaturi pentru a îmbunătăți elasticitatea și capacitatea de reținere a gazelor. Doza tipică poate varia între 2% și 3% din greutatea totală a făinii pentru pâine mai densă, cum ar fi pâinea integrală.

 2. Paste făinoase: Glutenul ajută la oferirea unei texturi ferme și elastice pastelor. Pentru paste de înaltă calitate, procentul de gluten poate fi mai mare, uneori ajungând și la 12-14% din greutatea făinii.

 3. Produse vegane și vegetariane: Glutenul, sub forma de seitan, este folosit ca substitut de carne datorită texturii sale similare cu cea a cărnii. Seitanul se obține prin spălarea făinii de grâu până rămâne doar glutenul, care apoi este gătit în diverse moduri.

Alte Aplicații

 1. Industria berii: Glutenul din orz și grâu poate influența calitatea berii, afectând claritatea și stabilitatea spumei. Nu există o „doză” specifică, deoarece glutenul vine din malțul folosit în procesul de fabricație.

Considerații Speciale

 • Produse fără gluten: Pentru persoanele cu boala celiacă sau sensibilitate la gluten, este crucial să se evite produsele care conțin gluten. Industria alimentară a dezvoltat numeroase alternative fără gluten pentru a satisface aceste nevoi.

Reglementări și Etichetare

 • În multe țări, există reglementări stricte referitoare la etichetarea produselor care conțin gluten, pentru a proteja persoanele cu intoleranțe sau alergii. Aceste reglementări includ necesitatea declarării prezenței glutenului pe eticheta produselor alimentare.

Glutenul este valorificat în moduri variate, în funcție de proprietățile dorite ale produsului final. Dozele și metodele de utilizare se ajustează în funcție de specificul fiecărui produs și de așteptările consumatorilor.

 

Gluten din Grau Valori Nutritionale

Glutenul din grâu, cunoscut și sub numele de gluten de grâu sau seitan când este gătit, este predominant compus din proteine. Valoarea sa nutrițională se concentrează asupra conținutului ridicat de proteine, dar are și o cantitate mică de carbohidrați și grăsimi, variind în funcție de modul de preparare și de produsele adăugate. Iată o descompunere tipică a valorilor nutriționale pentru glutenul de grâu pur:

Valori Nutriționale Per 100g de Gluten de Grâu Pur

 • Calorii: Aproximativ 370 kcal
 • Proteine: 75-80 g
 • Carbohidrați: 13-14 g
  • Din care zaharuri: Aproape inexistente
 • Grăsimi: 1.5-2 g
  • Grăsimi saturate: aproximativ 0.3 g
 • Fibre: 0.6-1 g
 • Sodiu: Variază, poate fi scăzut dacă nu sunt adăugate săruri în timpul procesării

Minerale și Vitamine

 • Fier: Glutenul de grâu poate fi o sursă bună de fier, oferind până la 4 mg per 100g.
 • Seleniu: Aproximativ 20-30 mcg per 100g.
 • Calciu: Prezența calciului este minimă, de obicei sub 100 mg per 100g.

Considerații Speciale

 • Fără Colesterol: Fiind un produs de origine vegetală, glutenul de grâu nu conține colesterol.
 • Fără Fibre Solubile: Majoritatea fibrelor din glutenul de grâu sunt insolubile.

Utilizare Dietetică

 • Dieta vegană și vegetariană: Glutenul de grâu este apreciat în dietele vegane și vegetariene datorită conținutului său ridicat de proteine.
 • Controlul Glicemiei: Datorită conținutului scăzut de carbohidrați, glutenul de grâu poate fi util în dietele care vizează controlul glicemiei.

Este important să rețineți că, deși glutenul de grâu este bogat în proteine, acesta nu este complet din punct de vedere al aminoacizilor esențiali, lipsindu-i lizina în cantități semnificative. Acest lucru ar trebui luat în considerare, în special în dietele vegane și vegetariene, unde combinarea surselor de proteine este crucială pentru a asigura un profil complet de aminoacizi.

 

Gluten din Grau Contraindicatii

Glutenul din grâu, deși este un ingredient popular și util în multe produse alimentare, poate fi contraindicat pentru anumite persoane datorită unor condiții de sănătate specifice. Iată principalele contraindicații ale consumului de gluten din grâu:

 1. Boala Celiacă: Aceasta este o afecțiune autoimună în care consumul de gluten provoacă o reacție imunitară care deteriorează mucoasa intestinului subțire. Pentru persoanele cu boala celiacă, consumul de gluten poate duce la simptome severe, inclusiv diaree, pierdere în greutate, anemie, malnutriție și în cazuri severe, complicatii precum osteoporoza sau limfomul intestinal.

 2. Sensibilitate Non-Celiacă la Gluten: Unii oameni pot experimenta simptome similare celor ale bolii celiace după consumul de gluten, deși testele pentru boala celiacă sunt negative. Această condiție este adesea numită sensibilitate non-celiacă la gluten. Simptomele pot include disconfort gastrointestinal, oboseală și dureri de cap.

 3. Alergie la Grâu: Alergia la grâu este diferită de boala celiacă și sensibilitatea la gluten. Este o reacție alergică la proteinele din grâu, inclusiv dar nu limitat la gluten. Simptomele pot varia de la urticarie și dificultăți respiratorii până la un răspuns anafilactic sever, care poate fi viață amenințător.

 4. Ataxia Glutenului: Aceasta este o afecțiune neurologică rară în care consumul de gluten afectează anumite funcții cerebrale, provocând probleme de coordonare și echilibru.

Recomandări

Persoanele cu oricare dintre aceste afecțiuni ar trebui să evite consumul de gluten și să caute alternative fără gluten pentru a preveni simptomele și a menține o bună stare de sănătate. De asemenea, este important să consulte un medic sau un nutriționist pentru a gestiona aceste condiții eficient și pentru a asigura o dietă echilibrată și sigură.

 

 

Link-uri utile:

 

  Caracteristici fizico-chimice :

 - Pudra fina de culoare crem

 - Pierdere la uscare : 8 % max

 - Continut proteina (N x 6,25) baza uscata : 83 % min.

 - Continut proteina (N x 5,7) baza uscata : 75,7% min.

 - Marime particule : reziduu la 200 MIC : 1%max.                             

 Valori microbiologice :

 - Numar Total De Germeni : 10 000/g max.

 - Drojdii si Mucegaiuri : 300/g max.

 - E.Coli : absent in 1g

 - Salmonella : absent in 25

 - Coliforme : absent in 1g

 - Bacillus Cereus : 100/G max

 - A.S.R. : 10.000 /10g max.

 - Staphylococcus Aureus : absent in 1g

 

 Valori tipice : Valoare Energetica/100g produs comercial :

 1680 kJ / 400 kcal   /  Amidon : 10 % aprox  /  Grasimi : 3 % aprox.  /  Reziduu la ardere : 1 % aprox  /   Retentie apa : 160 % aprox  /   Metale grele : 5mg/kg aprox.  /   Plumb: 1 mg/kg aprox.

 

Recenzii ale clienților

5 out of 5
4 stars
0
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0

Recomandare pentru cumpărare

Nobody recommended yet this product
Ati incercat acest produs?
Împărtășiți-l cu alții pentru a-i ajuta să facă alegerea corectă
Scrie un comentariu
Comentarii pozitive
Erin
08/04/2020
Achizitie Verificata
Comentarii
Cate grame de proteina are la 100g
Sortati dupa:
Cu Fotografie
Catalin
Catalin
Achizitie Verificata
21/04/2020
Comentarii
100 grame gluten are 83 grame proteina
A fost utilă această recenzie?
64 32
Erin
Erin
Achizitie Verificata
08/04/2020
Comentarii
Cate grame de proteina are la 100g
A fost utilă această recenzie?
83 59
Scrie un comentariu
Întrebări
Ambalare:
1000 kg (40x25kg)
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
 • REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

  din 25 octombrie 2011

  privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

  "

  Articolul 14

  Vânzarea la distanță

  (1)   

  Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

  (a) 

  informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

  (b) 

  toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

  (2)   
  În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
  (3)   
  Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."

Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.

Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.

Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)

În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

10581
9.990,00 RON
in stoc
Pretul in puncte: 19980 point
Puncte premiu: 500 point
+

Cantitatea minima pentru "Gluten Din Grau" este 1.

2 recenzii Scrie un comentariu
Top Ingrediente
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...

 

 Proteina nativa din grau, origine Roquette Franta

BRANDTop Ingrediente Ambalare1000 kg (40x25kg)
Brandul zilei
.
Variante
  Ambalare Disponibilitate Pret  
1 kg
in stoc
13,90 RON / Sac
+
500 g
in stoc
9,90 RON / Sac
+
5 kg
in stoc
59,90 RON / Sac
+
25 kg
in stoc
279,00 RON / Sac
+
1000 kg (40x25kg)
in stoc
9.990,00 RON
+
De interes