+40 722 156 262

Luni - Vineri 10:00 - 16:00

+40 722 155 050
Meniu Blog
Promo

Superstitiile de Sfantul Stefan in diversele regiuni ale Romaniei

20/12/2023
reprezentare icoma sfantul stefan

Sfantul Stefan, sarbatorit pe 27 decembrie, reprezinta un moment important in traditiile si obiceiurile romanesti. In aceasta zi, o serie de superstitii si credinte populare prind viata in diferite regiuni ale tarii, aducand cu ele o amestecatura fascinanta de traditie si spiritualitate.

Moldova

In Moldova, traditiile de Sfantul Stefan sunt strans legate de fertilitate si protectie. Se crede ca femeile care doresc sa aiba copii trebuie sa participe la sarbatorile din aceasta zi pentru a obtine binecuvantarea Sfantului Stefan pentru a ramane insarcinate in anul ce va urma.

O alta credinta populara este legata de protectia animalelor domestice. Fermierii aduc in casele lor obiecte sfinte pentru a-si proteja animalele de orice pericol si a le asigura o stare de sanatate buna pe tot parcursul anului.

Muntenia

In Muntenia, Sfantul Stefan este asociat cu ritualuri de purificare a casei si a sufletului. Se obisnuieste ca in aceasta zi sa se faca curatenie generala in casa pentru a alunga spiritele rele si pentru a aduce noroc in noul an. De asemenea, se aprind lumanari si se roaga pentru protectie impotriva farmecelor si ghinionului.

Un alt obicei este legat de pregatirea traditionalilor colaci, pe care femeile din gospodarie ii impart cu vecinii si cunoscutii, considerandu-se ca acestia aduc noroc si prosperitate in casele in care sunt adusi.

Transilvania

In Transilvania, Sfantul Stefan este asociat cu obiceiuri legate de protectia culturilor agricole si a animalelor. Fermierii se roaga pentru recolte bogate si pentru sanatatea vitelor, iar unele gospodarii isi pun la intrare crengi de brad sau tamaie pentru a alunga spiritele rele.

O alta traditie interesanta este legata de prezicerea vremii. Oamenii din Transilvania observa atent cum se comporta animalele salbatice in aceasta zi, considerand ca comportamentul lor poate prezice vremea pentru urmatoarele luni.

Banat

In Banat, Sfantul Stefan este adesea asociat cu credinte legate de protectie impotriva fortelor malefice. Oamenii obisnuiesc sa isi decoreze casele cu crengi de mar sau cu busuioc, crezand ca aceste plante au puteri de protectie impotriva farmecelor si ghinionului.

De asemenea, se spune ca in aceasta zi nu este bine sa faci planuri mari sau sa incepi proiecte importante, deoarece exista riscul de a atrage ghinionul. Locuitorii din Banat prefera sa se concentreze pe activitati simple si pe petrecerea timpului alaturi de familie si prieteni.

Sfantul Stefan aduce cu el o varietate de traditii si superstitii in diferitele regiuni ale Romaniei. Desi obiceiurile pot varia, exista un element comun al respectului fata de traditiile stramosesti si de dorinta de a aduce noroc si prosperitate in casele si comunitatile noastre.

Aceste superstitii si credinte populare sunt o parte esentiala a mostenirii culturale a Romaniei si adauga o nota speciala de mister si intelegere a legaturilor stravechi dintre om si spiritualitatea sa.

In final, sarbatoarea Sfantului Stefan nu este doar o ocazie de celebrare, ci si un prilej de reflectie si conectare cu traditiile si valorile care definesc comunitatile noastre.

 

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Bannerul tau aici 1
Produse Populare.
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari