+40-722-15-62-62 Luni-Vineri intre 10-16 +40-722-15-50-50

Chilli Fulgi / Ardei Iute Fulgi (Punga 0,5 kg)

Salvati 11%

Chilli fulgi, produs este 100% natural, savuros, picant

Originea  Chilli fulgi : China 

Chilli fulgi se pastreaza in ambalajul original inchis, in spatii racoroase si uscate, lipsite de umiditate, la adapost de razele solare.

Termenul de valabilitate pentru Chilli fulgi este de 24 luni de la data ambalarii. 

 

Chili fulgi este un condiment unic, deoarece doar el poate da un gust intens, picant si arzator.  Chilli este grozav pentru gatit carne, peste si legume. De asemenea, cu el, se fac  diferite sosuri, cum ar fi tabasco sau sosul indian. 

Chilli-ul are o aroma picanta sau iute depinzand foarte mult de specia de care apartine

 

Beneficii ale consumului de chilli :

- Stimuleaza circulatia sangelui
- Contine o cantitate mare de potasiu, fier si magneziu
- Reduce nivelul colesterolului si este o sursa importanta de vitamina C

 

              1. Originea plantei de chilli

              2. Descrierea plantei de chilli si compozitia nutritionala a fructelor de ardei

              3. Tipuri de fructe de chilli și obiective de ameliorare a calității

              4. Utilizarea ardeiului chilli  în industria alimentara

              5. Utilizarea in medicina traditionala

              6. Utilizarea plantei de chilli in medicină modernă

              7. Utilizarea plantei de chilli ca insecticid : capsaicinoizi

              8. Utilizarea plantei de chilli in practicile spirituale

              9. Culoarea fructelor de chilli : carotenoizii

              10. Aroma fructelor de chilli

 

1. Originea plantei de chilli

    Chilli (sinonime: ardei american, chile, azi, cayenne, ardei iute, )este o planta de cultură populară, apreciată pentru culoarea fructelor, aroma, gustul specific condimentat și substantele nutritive pe care le oferă mai multor produse alimentare.

    Planta de chilli este o plantă perenă dicotiledonată cu viata scurtă din familia Solanaceae și este cultivata ca plantă anuală. Printre cele cinci specii cultivate de Capsicum, C. anuum este cel mai frecvent cultivat pentru fructe înțepătoare (ardei iute) și neiuti (ardei dulce) și are distribuție comercială la nivel mondial. Ardeiul dulce este adesea numit ardei gras, deoarece majoritatea culturilor de ardei dulce cultivate în întreaga lume au fructe în formă de clopot. India, China, Coreea, Ungaria, Spania, Nigeria, Thailanda, Turcia, Kenya, Sudan, Uganda, Japonia, Etiopia, Indonezia, Pakistan, Mexic sunt principalele țări cu cultura de ardei.

 

 2. Descrierea plantei de chilli si compozitia nutritionala a fructelor de ardei

     Rădăcina plantei este formată dintr-o rădăcină principală cu rădăcini laterale, cu distribuție uniformă pe axa principală, apariția rădăcinilor adventive este foarte rară la ardei. Tulpinile sunt ramificate, drepte, cărnoase adesea lemnoase la bază, cu o creștere rotundă sau ușor unghiulară. Florile sunt mici, terminale, dar datorită formei de ramificare, par a fi axilare, calice mici, corola rotativă și 5-6 stamine, care sunt situate lângă baza corolei.

    Spre deosebire de alți membri ai familiei Solanaceaea, de exemplu, roșii, vinete și cartofi, frunzele de ardei sunt lipsite de fenoli. Prin urmare, s-a postulat că natura asigurat capsaicinoizii (iuteala) pentru a proteja plantele de inamici.

   Compozițiile nutriționale ale fructelor de ardei depind de genotipul și stadiul de maturitate a fructelor. În general, 100 g fructe verzi au 85,7 g umiditate, 2,9 g proteine, 0,6 g grăsimi, 1,0 g minerale, 6,8 g fibre, 3,0 g carbohidrați, 30 mg calciu, 24 mg magneziu, 0,39 mg riboflavină, 67 mg acid oxalic, 0,9 mg acid nicotinic, 80 mg fosfor, 1,2 mg fier, 6,5 mg sodiu, 217 mg potasiu, 1,55 mg cupru, 34 mg sulf, 15 mg clor, 0,19 mg tiamină, 292 UI vitamina A și 111 mg vitamina C.

    Fructe verzi de ardeii iute și dulci sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine antioxidante : Vitamina A, C și E. De fapt, vitamina C a fost purificată pentru prima dată din fructele Capsicum în 1928 de biochimistul maghiar Albert Szent Gyorgyi, acest lucru l-a ajutat să primească Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină în 1937.

   Genul Capsicum Genul Capsicum provine poate de la cuvântul latin „capsa”, care înseamnă cutie din cauza formei fructelor, care înglobează foarte bine semințele, ca într-o cutie.     În prezent, este acceptat pe scară largă faptul că genul este format din aproximativ 25 de specii sălbatice și cinci cultivate.

   Toate cele cinci specii cultivate de Capsicum sunt reprezentate de genotipuri cu fructe pungente (ardei iute) sau fructe lipsite de iutime (ardei dulce). Mai mult, aceste specii au o variabilitate uriașă privind dimensiunea / forma și iuteala fructelor.

 

3. Tipuri de fructe de chilli și obiective de ameliorare a calității

    Există o variabilitate morfologică extremă pentru morfologia florilor, în special corola și culoarea anterei și culoarea fructelor, mărimea, forma și gradul de iuteala. Pe baza mărimii fructelor, a formei și a gradului de iuteala, un număr mare de tipuri de cultură sunt recunoscute la nivel mondial și cel puțin 20 de tipuri sunt cultivate predominant la scară largă în diverse părți ale lumii.   Unele dintre aceste tipuri de fructe, cum ar fi ancho, bell, jalapeño, pasilla, noul mexican și ceara galbenă au o trăsătură specifică importanta pentru prelucrare, utilizare proaspătă, aromă și iuteala.

   Obiectivele de ameliorare importante pentru trăsăturile de calitate ale ardeiului iute și ardeiului dulce ar putea fi descrise pe baza a cinci tipuri de piață, de exemplu, (i) ardei pentru piața proaspătă (verde, roșu, fructe întregi multicolore), (ii) ardei pentru procesare proaspătă (sos, pastă, conserve, decapare), (iii) ardei folosit pentru transformare in condimente uscate (fructe întregi și pulbere), (iv)ardei pentru extragerea oleorezinei și (v) plante de ardei ornamentale (plante și / sau fructe)

  Substanțele uleioase iuti din fructele ardeiului iute au fost descoperite și izolate pentru prima dată de Bucholz în 1816, iar cel mai activ ingredient (numit capsaicină) a fost izolat de Thresh în 1846 . Senzația de arsură (iuteala) pe care o simtim din consumul de fructe de ardei iute este cauzată de alcoloide numite capsaicinoide, care sunt produse în mod unic în Capsicum. Gradul de iutela se exprima in unitati Scoville Heat (SHU) și testul organoleptic a fost prima metodă de măsurare.

  Dar în zilele noastre, cea mai comună și mai fiabilă metodă de estimare a iutelii (capsaicină) este prin cromatografia lichidă de înaltă performanță (HPLC). Analiza HPLC a devenit metoda standard pentru analiza de rutină a probelor, deoarece este rapidă și un număr mare de eșantioane pot fi analizate. Conținutul de capsaicinoid (ppm) se înmulțește cu 15 pentru a-l converti în SHU.

 

4. Utilizarea ardeiului chilli  în industria alimentara

    Chilli este un condiment popular și utilizat pe scară largă din întreaga lume. Fructele sunt consumate sub formă proaspătă, uscată sau prelucrată.  Fructele pot fi murate în sare și oțet. Carotenoizii din fructe (cei care dau culoare), capsaicinoizii și extractele aromatice sunt folosite în industria alimentară, în furaje, în medicamente și în industria cosmetică.

    Ardeii dulci sunt folosiți pe scară largă în stadiu verde-imatur sau matur ca legumă. Fructele genului Capsicum au numeroase utilizări versatile și inovatoare și diversitate.

- Utilizări ale fructelor proaspete de chilli : fructe verzi imature, fructe roșii mature și frunze

• Fructele coapte verzi sau roșii cu grade variabile de iuteala sunt adăugate invariabil în majoritatea curry-urilor din Asia de Sud.

• Fructele fara iuteala sau imature sunt preparate exclusiv sub formă de legume.

• În multe bucătării chinezești se adaugă fructe imature non-înțepătoare.

• Fructele putin iuti sunt prăjite mult cu făină și consumate în India.

• Se consumă sub formă de salate fructele proaspete verzi fara iuteala  sau ușor înțepătoare.

• În Filipine, frunzele se adaugă în supa și tocană și se consumă. Lăstarii superiori ai plantelor se vând în ciorchini, la fel ca și alte legume cu frunze.        

  1. Prelucrare proaspătă: sosuri, paste, murături, bere

• Pentru prepararea sosului se folosesc fructe coapte verzi sau roșii cu grade variabile de iuteala.      

• Fructele coapte roșii și ușor iuti sunt umplute cu anumite mirodenii din statele din nordul Indiei și preparate sub formă de murături. În mod similar, fructele verzi sunt murate în ulei comestibil, iar fructele coapte roșii sunt păstrate în oțet / acid citric timp de câțiva ani.

• În SUA, fructele ușor iuti sunt preparate sub formă de salsa și consumate cu gustări.

• Fructele coapte roșii sunt utilizate la prepararea ketchup-ului de roșii pentru a-și îmbunătăți culoarea.

• The Black Mountain Brewing Co. din Arizona a dezvoltat o bere cu piper, cu ideea de a produce o bere picantă pentru un restaurant mexican local. Ideea a funcționat.

  1. Condimente uscate: fructe întregi și pulbere mature. Chilli uscate sau pulberea de chilli sunt adaugate invariabil in toate amestecurile de condimente din Asia de Sud                   
  1. Agenți de colorare și aromatizare: extracte de oleoreine (carotenoide) sau pulbere

• Oleorezina (extract de culoare din fructe non-iuti), un agent de colorare natural, este considerat cel mai bun înlocuitor pentru culorile sintetice utilizate în industria alimentară și cosmetică.

• Industria cosmetică folosește oleorezina.

• În industriile de prelucrare a alimentelor, în special în industria cărnii, oleorezinele sunt adăugate în carne procesată pentru a conferi o culoare atractivă.

• În industria băuturilor, oleorezinele sunt utilizate pentru a îmbunătăți culoarea și aroma produselor.

• În țări precum Japonia, Coreea de Sud etc., oleorezinele sunt amestecate cu furaje de pui pentru a conferi o culoare roșie atractivă pielii și gălbenușului de ou.

• Oleorezinele sunt amestecate cu hrana pasarilor flamingo din grădini zoologice pentru îmbunătățirea culorii penajului și a pestilor koi-ului în acvarii si iazuri

               

5. `Utilizarea in medicina traditionala

Medicină etno-botanică / tradițională: se folosesc extracte de fructe și pulbere (fructe iuti)

• Fructele sunt consumate pentru a stimula digestia (fluxul de salivă și sucul  gastric), pentru a crește temperatura corpului și pentru tratamentul răcelii obișnuite.

• In cultura Maya amestecau fructele cu făina de porumb pentru a produce „chillatolli”, un tratament pentru răceala obișnuită. Mayasii le foloseau și pentru tratarea astmului, tusei și durerilor de gât. Aztecii foloseau pommezi de fructe de chilli pentru ameliorarea durerilor de dinți. În multe țări africane, fructele sunt consumate în convingerea că îmbunătătesc tenul și cresc pasiunea.

• Fructele sunt adăugate la decoctul de trandafiri pentru a vindeca faringita. Fructele sunt consumate și pentru efectele lor carminative. Indienii din Vest înmoaie fructele în apă, adaugă zahăr și suc de portocale acru și il consuma in timpul episoadelor de febra.

• Nativii din Tukano din Columbia, toarnă un amestec de fructe zdrobite și apă în nas pentru a ușura o mahmureală și efectele unei seri de dans și băuturi alcoolice.

• În Columbia și India, victimelor mușcăturii de șarpe li se administrează fructe înțepătoare, pentru a activa funcționarea sistemului nervos afectat de veninul de șarpe. În mod similar, fructele sau pulberea proaspăt strivite sunt utilizate pentru a reduce inflamatia și pentru a scoate otrava din intepaturile de albine.

 

6. Utilizarea plantei de chilli in medicină modernă

- In produse farmaceutice se utilizeaza capsaicinoizi și extracte de carotenoizi

- In industria farmaceutică se folosește capsaicina ca balsam anti-iritant pentru aplicații externe.

- Capsaicinoizii (în principal capsaicina) sunt un ingredient activ în unguentele de masaj utilizate pentru durerile musculare.

- Capsaicinoizii sunt folosiți la prepararea pulberii, tincturilor, unguentelor și a cremelormedicinale.• - Industria farmaceutică folosește extracte capsaicinoide pentru prepararea anumitor medicamente (spray-uri), care sunt aplicate extern pentru a opri durerea artritei (artrita reumatoidă, osteoartrită), boli ale arterei (neuropatii periferice) și pentru ameliorarea crampelor.

- Aplicarea cremelor care conțin capsaicină reduce durerile postoperatorii ale pacienților cu mastectomie, iar utilizarea sa prelungită ajută la reducerea mâncărimii pacienților dializați, durerile cauzate de zona zoster (Herpes zoster) și durerile de cap localizate.

- Capsantina și capsorubina pot îmbunătăți acțiunea citotoxică a chimioterapiei anticancerigene și este studiat potențialul carotenoizilor ca modificatori de rezistență posibili în chimioterapia cancerului.

- Studiile au demonstrat ca luteina, zeaxantina, capsantina, crocetina și fitoenul au arătat o activitate anticarcinogenă mai puternică decât β-carotenul și sunt utile pentru prevenirea cancerului și actiunea lor poate fi aplicabilă ca și conceptul de „bio-chemoprevenție”, care implică metode asistate de transformare pentru chimioprevenția cancerului. 

- Extractul de apă din „paradicsompaprika” (care conține în principal capsantină) a fost considerat un nou agent anticancer și o componentă solubilă în grăsimi a acestui medicament a fost considerată un antipromoter al cancerului , conform unor studii efectuate in anul 2002.

- Capsaicina a fost recent încercată ca un medicament intravezical in boala vezicii hiperactive (cancerul vezicii urinare) și, de asemenea, s-a demonstrat că induce moartea apoptotică a celulelor în multe celule canceroase .

 

7. Utilizarea plantei de chilli ca insecticid : capsaicinoizi

    Extractele de capsaicină sunt folosite ca un repelent eficient împotriva șoarecilor care ataca cablurile subterane și protejează semințele care germineaza de veverițe.

 

8. Utilizarea plantei de chilli in practicile spirituale

- În India, fructelede chilli sunt înnodate pe un fir împreună cu un fruct de lime și atârnate la intrarea caselor / magazinelor cu credința că va ține răul departe.

- Fructele uscate roșii sunt folosite pentru a înlătura consecințele rele ale ochilor răi asupra bebelușilor din statele indiene de nord

- În mod tradițional, în New Mexico, fructele mature sunt impletite (numite „ristras”) și atârnate la intrarea caselor ca simbol al ospitalității

 

9. Culoarea fructelor de chilli (carotenoizi)

    Culoarea fructelor verzi, portocalii și roșii provine din pigmenții carotenoizi. Peste 30 de pigmenți diferiți au fost identificați în fructe. Acești pigmenți includ clorofila verde (a, b), luteina portocalie galbenă, zeaxantina, violaxantina, antrakantina, β-ritoxantina și β-carotenul și pigmenții roșii capsantina, capsorubina și criptocapsina, care sunt produse exclusiv în fructele de piper.

- În general, capsantina și capsorubina constituie mai mult de 60% din totalul carotenoidelor prezente în fructe. Conținutul de capsantină și capsorubină crește proporțional cu stadiile avansate de maturare, cu capsantina fiind cu atât mai stabilă.

- Cea mai apreciată caracteristică a genotipului de ardei pentru extragerea oleorezinei (culoare) este conținutul foarte ridicat de carotenoizi. Acest lucru se datorează faptului că, în cele din urmă, valoarea comercială a paprika (oleorezina non-înțepătoare) depinde de capacitatea sa de colorare, care depinde direct de bogăția relativă a pigmentului. Alte caracteristici de interes sunt conținutul foarte scăzut de capsaicinoizi, conținutul scăzut de umiditate și un pericarp relativ subțire al fructelor. Un pericarp subțire scurtează timpul de uscare a fructelor înainte de procesare, reducând astfel costul.

 

 10. Aroma fructelor de chilli

       Deși fructele cu piper sunt cunoscute în mod obișnuit pentru iuteala, ele sunt adesea folosite în mese pentru aroma lor. In privinta genului Capsicum, piramina 2-metoxi 3-izobutil-pirazină, mirosul de ardei gras, este unul dintre cele mai puternice substante volatile cunoscute până acum. Omul poate detecta acest miros la două părți pe trilion. În C. anuum și C. frutescens au fost găsite 102 substante volatile.

      Compușii aromatici variază foarte mult între speciile cultivate și, de asemenea, între genotipurile din cadrul aceleiași specii. De exemplu, soiul tabasco (C. frutescens) nu conține compuși pirazinici, compusi ce dau nota caracteristica a ardeiului dulce (C. annuum). Aromele delicate ale fructelor de chilli pot fi diferențiate după câțiva ani de experiență. De exemplu, soiul ancho-ul este dulceag, soiul mulato are gust de ciocolata, soiul mirasol este fructat. Măcinarea fructelor produce o aromă, prăjirea produce alta și înmuierea fructelor în apă produce încă o aromă.

 

 

 

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Întrebări
GTIN:
EAN 0745114359056
Ambalare :
500 grame
Stare:
Fulgi
Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a utiliza sau a consuma un produs. În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

10280
19,00 RON
16,83 RON
33,66 RON  per 1.00 kg
/ Punga
Discount: 2,17 RON
in stoc
Pretul in puncte: 34 point
Puncte premiu: 1 point

Cantitatea minima pentru "Chilli Fulgi / Ardei Iute Fulgi (Punga 0,5 kg)" este 1.

Chilli Fulgi, produs 100% natural
GTINEAN 0745114359056
  • Vizualizați toate variantele ca listă
Bannerul Tau Aici
Variante
  Ambalare Stare Disponibilitate Pret  
1 kg Pulbere
in stoc
18,90 RON
18,90 RON  per 1.00
/ Punga
+
500 grame Fulgi
in stoc
16,83 RON
33,66 RON  per 1.00 kg
/ Punga
5 Kg Fulgi
in stoc
169,00 RON
33,80 RON  per 1.00 kg
/ Punga
5 Kg Pulbere
in stoc
92,00 RON
18,40 RON  per 1.00 kg
/ Punga
25 Kg Fulgi
in stoc
779,00 RON
31,16 RON  per 1.00 kg
/ Sac
Produse stoc limitat