Bicarbonat De Sodiu Alimentar

Bicarbonat De Sodiu Alimentar

Bicarbonatul de sodiu alimentar este o substanță albă, cristalină, care este folosită frecvent ca agent de creștere în coacerea produselor de patiserie. Reacționează cu componentele acide din aluaturi, eliberând dioxid de carbon, ceea ce duce la expansiunea aluatului și formează textura caracteristică și granulația în clătite, prăjituri, pâini rapide și alte alimente coapte și prăjite. Pe lângă utilizările sale culinare, are și diverse aplicații casnice și de sănătate, cum ar fi agent de curățare, neutralizator de mirosuri și un antiacid pentru tratarea arsurilor la stomac.

Beneficii pentru sănătate și utilizări ale bicarbonatului de sodiu

Bine, haide să explorăm beneficiile pentru sănătate și utilizările bicarbonatului de sodiu:

 1. Antiacid natural: Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca un antiacid pentru a atenua rapid simptomele arsurilor la stomac sau ale indigestiei acide. O soluție de o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu dizolvat într-un pahar cu apă poate ajuta la neutralizarea acidității stomacale.

 2. Îmbunătățirea performanței sportive: Unii sportivi folosesc bicarbonatul de sodiu pentru a îmbunătăți performanța, deoarece poate ajuta la reducerea acumulării de acid lactic în mușchi în timpul exercițiilor intense.

 3. Îngrijirea orală: Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca un dezinfectant natural și pentru albirea dinților. Poate fi folosit ca pastă de dinți pentru a îndepărta petele de pe dinți sau ca apă de gură pentru a neutraliza mirosurile neplăcute.

 4. Îngrijirea pielii: Utilizat ca exfoliant, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. De asemenea, poate fi aplicat ca o pastă pe zonele afectate de înțepături de insecte sau iritații ale pielii pentru a calma mâncărimile.

 5. Detoxifierea și relaxarea: Adăugarea bicarbonatului de sodiu în apa de baie poate ajuta la detoxifierea corpului și la relaxarea mușchilor obosiți.

Amintiți-vă întotdeauna să utilizați bicarbonat de sodiu cu măsură și să consultați un profesionist în sănătate înainte de a începe orice tratament nou, mai ales dacă aveți condiții medicale preexistente sau luați alte medicamente.

Utilizări culinare ale bicarbonatului de sodiu

să explorăm utilizările culinare ale bicarbonatului de sodiu:

 1. Agent de creștere: Cel mai comun rol al bicarbonatului de sodiu în bucătărie este ca agent de creștere în rețetele de copt. Când este combinat cu un acid, cum ar fi iaurt, sana, miere sau suc de lămâie, bicarbonatul de sodiu produce dioxid de carbon, care ajută la ridicarea și aerisirea aluatului sau a compozițiilor de copt.

 2. Ameliorarea texturii legumelor: Adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu la apa în care fierb legumele (precum fasolea verde sau mazărea) poate ajuta la păstrarea unei culori vii și la îmbunătățirea texturii, deși trebuie utilizat cu precauție pentru a nu afecta valoarea nutritivă a legumelor.

 3. Tenderizarea cărnii: Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a înmuia carnea, în special carnea de vită sau porc. Se presară bicarbonat de sodiu peste carne și se lasă să acționeze timp de câteva ore înainte de gătit, spălând bine carnea înainte de preparare.

 4. Neutralizarea acidității din sosuri: Dacă un sos sau o supă sunt prea acide, adăugarea unei cantități mici de bicarbonat de sodiu poate ajuta la neutralizarea acidității și la echilibrarea aromei.

 5. Curățarea fructelor și legumelor: Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca agent de curățare pentru fructe și legume. Se poate freca o cantitate mică pe suprafața acestora și apoi clătiți cu apă pentru a îndepărta reziduurile și pesticidele.

Acestea sunt doar câteva dintre utilizările culinare ale bicarbonatului de sodiu, un ingredient versatil și util în bucătărie.

 

Proprietati fizico chimice ale bicarbonatului de sodiu

(NaHCO₃):

Proprietăți fizice:

 1. Aspect: Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă cristalină fină.
 2. Solubilitate: Este moderat solubil în apă, solubilitatea crescând odată cu temperatura apei. Nu este solubil în solvenți organici.
 3. Punct de topire: Are un punct de topire relativ scăzut; începe să se descompună la temperaturi peste 50°C (122°F), eliberând dioxid de carbon (CO₂) și apă, lăsând în urmă carbonat de sodiu (Na₂CO₃).
 4. Densitate: Are o densitate de aproximativ 2,20 g/cm³.

Proprietăți chimice:

 1. Reacția cu acizii: Bicarbonatul de sodiu reacționează cu acizii eliberând dioxid de carbon, ceea ce duce la formarea de bule (acest proces este baza utilizării sale ca agent de creștere în coacere).
 2. Natură alcalină: Are proprietăți alcaline slabe și poate neutraliza acizii, transformându-se în carbonat de sodiu, apă și dioxid de carbon.
 3. Stabilitate: Este stabil în stare uscată, dar se descompune în condiții umede sau la temperaturi ridicate.
 4. Reacția cu căldura: Când este încălzit peste 200°C (392°F), se descompune complet în carbonat de sodiu (Na₂CO₃), apă și dioxid de carbon.
 5. Capacitate tampon: Poate funcționa ca un tampon pentru a menține pH-ul soluțiilor la un nivel relativ constant în prezența acizilor sau bazelor slabe.

Bicarbonatul de sodiu este folosit pe scară largă datorită acestor proprietăți, inclusiv în alimente, curățenie, medicină și alte aplicații industriale.

 

Securitate și precauții la utilizarea bicarbonatului de sodiu

 1. Evitați inhalarea:

  • Pulberea de bicarbonat de sodiu poate irita căile respiratorii dacă este inhalată. Este important să evitați inhalarea directă a pulberii, mai ales în cantități mari.
 2. Consum moderat:

  • Deși este utilizat ca antiacid, consumul excesiv de bicarbonat de sodiu poate duce la alcaloză, o stare provocată de pH-ul prea alcalin al sângelui. Trebuie utilizat cu moderație și nu ca o soluție de lungă durată pentru probleme digestive.
 3. Interacțiune cu medicamentele:

  • Bicarbonatul de sodiu poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv diureticele, medicamentele pentru tensiunea arterială și altele. Este important să consultați un medic înainte de a folosi bicarbonat de sodiu dacă luați medicamente prescrise.
 4. Utilizare pe piele:

  • Deși poate fi utilizat ca un exfoliant sau pentru ameliorarea iritațiilor pielii, bicarbonatul de sodiu ar trebui folosit cu precauție pe piele, deoarece poate provoca uscăciune sau iritație, mai ales la persoanele cu piele sensibilă.
 5. Utilizare în sarcină și alăptare:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consulte un medic înainte de a folosi bicarbonat de sodiu, fie ca antiacid, fie în alte scopuri medicinale.
 6. Păstrarea departe de copii:

  • Ca și în cazul tuturor substanțelor chimice, bicarbonatul de sodiu ar trebui păstrat departe de îndemâna copiilor pentru a preveni ingestia accidentală.
 7. Compatibilitate cu alte substanțe:

  • Trebuie evitată combinarea bicarbonatului de sodiu cu acizi puternici (de exemplu, acidul clorhidric) în mod necontrolat, deoarece aceste reacții pot produce gaze sau căldură excesivă.

Prin respectarea acestor măsuri de precauție, puteți utiliza bicarbonatul de sodiu în siguranță și eficient în diferite scopuri.

 

Link-uri utile

 

 

 

Recenzii ale clienților

4.8 out of 5
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0

Recomandare pentru cumpărare

100%

Bazat pe 2 recomandări
2
Ati incercat acest produs?
Împărtășiți-l cu alții pentru a-i ajuta să facă alegerea corectă
Scrie un comentariu
Comentarii pozitive
Admin Admin
28/08/2020
Achiziție neconfirmată
Comentarii
Buna dimineata.Da, se poate plati la livrare.Multumim
Sortati dupa:
Cu Fotografie
Gigi
Gigi
Achizitie Verificata
17/11/2023
Super
Comentarii
Magazinul online "Top Ingrediente" merită cu adevărat un review pozitiv pentru experiența de cumpărare remarcabilă pe care mi-a oferit-o. De-a lungul timpului, am avut ocazia să achiziționez diverse produse din acest magazin și să interacționez cu serviciul lor de clienți, iar fiecare experiență a fost plăcută și satisfăcătoare.

Unul dintre aspectele care se evidențiază imediat este diversitatea impresionantă a produselor pe care le oferă magazinul "Top Ingrediente". Indiferent dacă sunt în căutare de ingrediente pentru gătit, produse naturale, sau alimente specializate, acest magazin oferă o gamă vastă de opțiuni pentru a satisface nevoile și preferințele tuturor. Faptul că produsele sunt de ...
A fost utilă această recenzie?
60 57
Claudia
Claudia
Achiziție neconfirmată
27/12/2022
produs magic
Comentarii
mulțumesc pentru produsele dvs. Cel mai de baza produs este bicarbonatul de sodiu din care creez bile pentru baie.
A fost utilă această recenzie?
112 103
Andreea
Andreea
Achiziție neconfirmată
22/10/2021
Preturi super bune!
Comentarii
Produse de calitate ,foarte multumita !
A fost utilă această recenzie?
81 104
Admin Admin
Admin Admin
Achiziție neconfirmată
28/08/2020
Comentarii
Buna dimineata.Da, se poate plati la livrare.Multumim
A fost utilă această recenzie?
124 113
Brigita Birlean
Brigita Birlean
Achizitie Verificata
27/08/2020
Comentarii
Se poate face plata la livrare?
A fost utilă această recenzie?
64 67
Scrie un comentariu
Întrebări
GTIN:
EAN 5949496700276
Ambalare:
1000 kg (40x25kg)
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
 • REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

  din 25 octombrie 2011

  privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

  "

  Articolul 14

  Vânzarea la distanță

  (1)   

  Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

  (a) 

  informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

  (b) 

  toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

  (2)   
  În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
  (3)   
  Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."

Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.

Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.

Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)

În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

10132
3.490,00 RON /per bucata
Discounturile noastre de cantitate (pret cu taxe ):
Cantitate 5+ 10+
Pret 3.385,30 RON 3.315,50 RON
in stoc
Pretul in puncte: 6980 point
Puncte premiu: 175 point

Cantitatea minima pentru "Bicarbonat De Sodiu Alimentar" este 1.

5 recenzii Scrie un comentariu
Top Ingrediente
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...
Bicarbonat De Sodiu, punga 2,0 kg
GTINEAN 5949496700276 Ambalare1000 kg (40x25kg)
 • Vizualizați toate variantele ca listă
Brandul zilei
.
Variante
  Ambalare Disponibilitate Pret  
1 kg
in stoc
7,90 RON /per bucata
250 g
in stoc
5,90 RON /per bucata
500 g
in stoc
6,90 RON /per bucata
2 kg
in stoc
14,90 RON /per bucata
5 kg
in stoc
34,90 RON /per bucata