Leustean Frunze (Punga 0,300 kg)
Conectează-te ca să te putem notifica când primești un răspuns
Frunze deshidratate de leustean, aromate, 100% natural.
Leusteanul Frunze este o planta aromatica de origine mediteraneana , cunoscuta si apreciata din antichitate .Provine din Iran, dar in Evul Mediu a inceput sa fie cultivat si in Europa.
Utilizare : materie prime folosita în industria alimentară.
Dozaj : conform tehnicilor standard.
Originea frunzelor de leustean : Polonia
Frunzele de leustean deshidratate se depoziteaza in ambalajul original inchis, in spatii curate, uscate, lipsite de umiditate si cu temperatura care sa nu depaseasca 25°C.
Termenul de valabilitate in care produsul isi mentine proprietatile atunci cand este pastrat in conditiile mentionate, este de 24 luni.
1. Despre leustean
2. Caracteristici
3. Beneficiile consumului de leustean
4. Cultivare si productia de leustean
5. Utilizarile leusteanului
1. Despre leustean
Leusteanul (Levisticum officinale W.D.J. Koch) a fost cultivat pentru aromele sale parfumate, aspecte ornamentale și proprietăți medicinale pentru o lungă perioadă de timp. Planta a fost numită de Diosecorides, „libysticon” sau „lygisticon”. Mulți autori au considerat că numele său este derivat din cuvântul latin „Levare” (ușurează). Potrivit lui Stuart (1989), numele plantei este derivat din iubire.
In multe țări europene are reputatia de afrodiziac.
Această plantă era abundentă în mănăstiri, in grădinile din Evul Mediu.
De asemenea, s-a crezut că leusteanul crește fluxul de urină, astfel s-a folosit pentru afecțiuni renale și intestinale.
A fost cultivată de multă vreme în Europa, frunzele fiind folosite ca plantă, rădăcinile ca legume, iar semințele ca condiment, în special în bucătăria sud-europeană.
Leusteanul este originar din Asia de Sud-Vest (Muntele Hazaran; provincia Kerman; Iranul este la o altitudine de 2500-3400 m) și sudul Europei, dar este naturalizat în multe regiuni temperate și a fost cultivat de mult timp în alte parti, prospera fiind pe pârtiile însorite de munte.
Cei mai importanți producători de leustean sunt Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Belgia, Finlanda și SUA.
2. Caracteristici
Leusteanul (Levisticum officinale W.D.J. Koch) este un dicotiledonat care aparține familiei Apiaceae (Umbelliferae) și ordinul Apiales. Planta a fost alternative clasificata ca Ligusticum levisticum L.,
Se spune că numele genului Ligusticum derive din Liguria în Italia, unde odată a crescut din belșug. Planta este diploidă, 2n = 22, robustă, glabră, perenă, cu o formare clump care atinge 1 m de răspândire. Tulpinile sunt aspre, îngroșate, striat și tubular, care se ramifică și se dezvoltă peste 2-2,5 m înălțime in fiecare an. Frunzele sunt alternative, de 0,5–0,6 m lungime, verde închis, strălucitor, dințate, petiolat cu stipule, radical, fără păr, 2-3 pinnate, aproximativ triunghiular în contur și rombic.
Pețiolul este gol și umflat în apropierea bazei. Rizomul cenușiu gri este vertical, pătrunde în sol până la 0,4–0,5 m adâncime și se termină într-o rădăcină, care este transversala. Rădăcinile au o scoarță groasă de culoare alb-gălbui separate dintr-un lemn radiat galben-maroniu printr-o linie întunecată.
Inflorescența este plată, compus umbil cu 5–15 axe și 5,0–7,5 cm lățime. Are florile galbene, mici, hermafrodite și sunt produse în număr mare. Fructul este plat, 5–7 mm, larg eliptic și acneu gemene cu aripi brun - galbene. Semintele sunt fertile cu o capacitate medie de germinare de 68%. Greutatea a 1000 de semințe este 3,7 g.
Toate părțile plantei conțin ulei esențial. Uleiul de plante (Levistici herba) este incolor sau galben foarte pal și extrem de difuz. Uleiul de rădăcină de leustean (Levistici radix) este un lichid colorat, avand nuanta brună până la măslin, cu miros asemănător rădăcinii, sugestiv pentru leustean.
Randamentul și compoziția sa chimică diferă semnificativ în funcție de variabilitatea geografică, individuală, vârsta plantelor, diferite părți ale plantelor și stadiile de dezvoltare, precum și orice tratamente post-recoltare. Prezența și concentrarea anumitor constituenți chimici fluctuează în funcție de anotimp, condiția climatică și originea plantei.
3. Beneficiile consumului de leustean
- Folosit in bucataria traditionala, leusteanul este o planta aromata de baza pentru ciorbe, murături, preparate din miel, fasole, varză, sosuri, în supe și în alte feluri de mâncare.
- Utilizat pentru tratarea indigestiei
- Bun impotriva atacurilor febrile
- Este indicat pentru cazurile de flatulenta la copii
- Indicat impotriva inflamatiilor si prevenirea pietrelor la rinichi
- Folosit si recomandat pentru persoanele care au probleme cu reumatismul
4. Cultivare si productie
Leusteanul poate fi cultivat în orice climat temperat și este capabil să supraviețuiască iernilor dure. S-a raportat că planta poate supraviețui la o temperatură de -35 ° C. Planta prefera intervalul de temperatură cuprins între 6-18 ° C, cu precipitații anuale de 500-1500 mm.
Deși leusteanul nu este o planta sensibilă la temperaturi scăzute, calitatea ridicată în rădăcini cedează și uleiul poate fi obținut în regiuni calde. În locații foarte calde este necesară o anumită umbră.
Sistemul radicular se află într-un strat de sol relativ subțire (0,4–0,5 m) și absorbant de apă, pentru ca rădăcinile nu pătrund adânc în sol. Cererea de apă pentru leustean este mare din cauza suprafetelor mari de frunze care duc la evaporare și transpirație ridicată, irigarea suplimentară este necesară în regiunile aride. Recent, leusteanul a fost adaptat condițiilor semi-aride pentru producția comercială.
Leusteanul poate supraviețui 6–8 ani, cu toate acestea, în practică se menține doar în producție timp de 3 - 4 ani, deoarece mai târziu, tulpina și frunzele se diminuează și rădăcinile devin scobite și putrezite. Planta are o formă de rozetă în primul an. Tulpina apare în al doilea an și ulterior. Tăierea frunzelor de la bază a plantelor vechi de un an în toamnă și chiar înainte de îngheț, întărește rădăcinile.
Randamentul frunzelor proaspete depinde de uscăciunea verii. Părțile aeriene ale leusteanului (frunze și tulpini) pot fi recoltate de câteva ori pe sezon, în special în al doilea și ulterior.
Înălțimea plantei și randamentul frunzelor proaspete pot fi variate cu o creștere mare al recoltelor.
Plantele care au fost recoltate o dată sau de două ori în perioada de creștere vegetativă produc un randament mai mare de frunze proaspete decât plantele recoltate numai la sfârșitul sezonului de creștere, acest lucru datorandu-se conținutului de umiditate mai mare (aproximativ 90%) al pieselor aeriene recoltate
5. Utilizari
Toate părțile plantei sunt comestibile și utilizate în scopuri culinare. Frunzele și tulpinile sunt utilizate ca înlocuitor de țelină în săpunuri, salate, pizza, tocanite, sosuri și cu carne. Tulpinile pot fi de asemenea albe și servite ca plantă culinară. Sămânța ar putea fi folosit pentru condimentarea cărnii, pâinii, cartofilor, tartinelor de brânză, murături, orez și mâncăruri de pui, cofetărie și lichioruri. Uleiurile esentiale se folosesc în industria alimentară, a băuturilor, a parfumurilor și a tutunului
Leusteanul este utilizat pe scară largă ca ingredient aromatizant, de asemenea, în diverse lichioruri, amestecuri de ierburi,și sosuri (Grieve, 1984; Chevallier, 1996). Rădăcina pudră a fost aplicată odată ca un substitut pentru ardei. Uleiurile și extractele esențiale sunt utilizate ca componente aromatice în produse alimentare importante, cum ar fi băuturi, deserturi lactate congelate, bomboane, gelatine și budincă, carne și produsele din carne.
Beneficiile consumului de leustean
- Folosit in bucataria traditionala, leusteanul este o planta aromata de baza pentru ciorbe, murături, preparate din miel, fasole, varză, sosuri, în supe și în alte feluri de mâncare.
- Utilizat pentru tratarea indigestiei
- Bun impotriva atacurilor febrile
- Este indicat pentru cazurile de flatulenta la copii
- Indicat impotriva inflamatiilor si prevenirea pietrelor la rinichi
- Folosit si recomandat pentru persoanele care au probleme cu reumatismul
derivate, exceptând:
(a) siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza (1);
(b) maltodextrine obținute din grâu (1);
(c) siropurile de glucoză obținute din orz;
(d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
derivate, exceptând:
(a) siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza (1);
(b) maltodextrine obținute din grâu (1);
(c) siropurile de glucoză obținute din orz;
(d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
(a) gelatina de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;
(b) gelatina de pește sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului
(a) uleiul și grăsimea de soia rafinate complet (1);
(b) amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul
de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia;
(c) fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuți din soia;
(d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuți din soia.
(a) zerul utilizat pentru fabricarea distilaților sau a alcoolului etilic de origine agricolă;
(b) lactitolul.
regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia
(Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și
produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine
agricolă.
produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor.
Nici o postare găsită