+40 722 156 262

Luni - Vineri 10:00 - 16:00

+40 722 155 050
Meniu Blog
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
Produse Populare.
Promo

L Glutamina : supliment si aminoacid benefic pentru organism

12/09/2020

 Corpul nostru produce în mod natural glutamina și se găsește deasemenea în multe alimente. Ce este glutamina?

Glutamina este un aminoacid. Aminoacizii sunt molecule care joacă multe roluri în organism. Principalul lor scop este de a servi ca blocuri de construcție pentru proteine. Proteinele sunt cruciale pentru organe dar servesc și alte funcții, cum ar fi transportul substanțelor în sânge și combaterea virusurilor și bacteriilor dăunătoare.

La fel ca mulți alți aminoacizi, glutamina există sub două forme diferite: L-glutamina și D-glutamina care sunt aproape identice, dar au un aranjament molecular ușor diferit.

In alimente si suplimente alimentare glutamina se gaseste sub forma de L-glutamina unde apare sub denumirea de L-glutamina sau este folosit termenul mai larg de glutamina. În timp ce L-glutamina este utilizată in organism in procesul de producere a proteinelor și pentru a îndeplini alte funcții, D-glutamina pare a fi relativ lipsită de importanță în organismele vii.

In organismul uman L-glutamina poate fi produsă în mod natural. De fapt, acesta este cel mai abundent aminoacid din sânge și alte fluide corporale si se gaseste in mod natural intr-o mare varietate de alimente.

Se estimeaza ca o dieta normala contine intre 3 si 6 grame glutamina/zi,dar aceasta cantitate variaza in functie de dieta fiecarei persoane.

 

  • Continutul de L glutamina al alimentelor 

Cea mai mare cantitate de glutamina se gaseste in produsele de origine animala datorita continutului crescut de proteina al acestora, dar cu toate acestea, exista plante care au procente crescute de glutamina in continutul proteic.

Datorita studiilor complexe de laborator s-a reusit stabilirea continutului de glutamina al alimentelor. Astfel s-a reusit masurarea continutul procentual de proteina alcatuita din glutamina pentru urmatoarele alimente :

- Ou : 4.4% (0,6 g pentru 100g ou)

- Vita : 4,8% (1,2g pentru 100g vita)

- Lapte degresat : 8,1% (0,3g pentru 100g lapte)

- Tofu : 9,1% (0,6g pentru 100g Tofu)

- Orez alb : 11,1% (0,3g pentru 100g orez alb)

- Porumb : 16,2% (0,4g pentru 100g porumb)

Desi unele alimente precum orezul alb si porumbul au un procent crescut de glutamina, continutul total de proteina al acestora este scazut. Carnea si produsele animale raman calea cea mai simpla pentru obtinerea unui continut mare de proteina si respectiv glutamina.

Deoarece glutamina este o parte necesara a proteinelor,in principiu,orice aliment ce contine proteine va avea si un continut de glutamina. Deci, daca vom avea suficienta proteina in dieta vom obtine usor si aportul necesar de glutamina.

 

  • Rolul glutaminei in organism

 

Desi glutamina este cel mai abundent aminoacid din sânge și alte fluide corporale, există momente în care nevoile de glutamină ale corpului sunt mai mari decât capacitatea sa de a-l produce. Prin urmare, este considerat un aminoacid esențial condiționat, ceea ce înseamnă că trebuie obținut din dietă în anumite condiții, cum ar fi ranirea  sau boala. Glutamina este deasemenea o moleculă importantă pentru sistemul imunitar și sănătatea intestinală.

 

1. Glutamina ajuta la mentinerea sanatatii intestinale

Studii au demonstrat rolul glutaminei in prevenirea deteriorarii permeabilitatii mucoasei intestinale si conservarea structurii acesteia.Aceste abilitati ale glutaminei sunt cele care o fac eficienta in vindecarea ulcerelor intestinale si in imbunatatirea digestiei.

 

2.Imbunatateste nivelul de energie si performanta sportiva

Daca te simti extenuat in timpul exercitiilor fizice, una din cauze poate fi cantitatea insuficienta de glutamina produsa de corpul tau si va trebui sa suplimentezi aceasta deficienta cu suplimente de glutamina. O ora de exercitii fizice poate determina o reducere de pana la 40% a nivelului de glutamina din organism.Glutamina împiedică corpul să intre într-o stare catabolică. In starea catabolica corpul se hrănește cu glicogenul muscular pentru a produce energie. Glutamina, pe scurt, va împiedica acest proces să se întâmple și vă va ajuta să culegeți și, mai important, să vă mențineți beneficiile muncii în sala de sport.

 

3. Ajuta la arderea grasimilor si accelerarea metabolismului

Desi exista o legatura directa intre accelerarea metabolismului si arderea grasimilor, nu intotdeauna diminuarea depozitelor de grasime se realizeaza doar prin aceata legatura directa. Glutamina determina arderea grasimilor prin stimularea secretiei hormonului uman de crestere HCH.Cresterea musculara care rezulta in urma acestei actiuni este alimentata in parte de arderea grasimilor stocate in corp. Cand se administreaza suplimentar glutamina, nivelul HGH creste peste 300% si determina o crestere a ratei metabolice.

 

4. Glutamina ajuta la scaderea in greutate

Ca efect suplimentar al arderii grasimilor in urma stimularii producerii hormonului HGH, studiile au aratat legatura directa intre glutamina si scaderea in greutate a oamenilor supraponderali. De asemenea se pare ca glutamina determina in mod special scaderea depozitelor de grasime de la nivelul abdomenului. Glutamina este recunoscuta ca fiind un factor de control al apetitului.

 

5. Recuperarea dupa traume,arsuri

Una din utilizarile glutaminei este administrarea acesteia in cazul traumelor grave, in mod special in arsurile severe. Se crede ca stimuland sinteza proteinelor si imbunatatind functia imuna,organismul este mai bine echipat pentru a se recupera dupa traume severe sau interventii chirurgicale.

Glutamina intervine in sinteza proteinelor si a purinelor(,,caramizile'' de constructie a ADN-ului)fiind totodata o sursa secundara de energie a celulelor. 

Administrata intravenos sau prin ingestie,glutamina se pare ca imbunatateste vindecarea ranilor,prevenind imprastierea bacteriilor din rani in sistemul circulator.Acest lucru este de folos in cazul transplantului de maduva dar si alte tipuri de transplant in care sistemul imun este suprimat.

 

6. L Glutamina si boala Alzheimer 

Glutamina este un aminoacid esențial important pentru multe funcții celulare. În creier, glutamina este produsă în principal de astrocite care produc glutamin- sintetază. Mulți factori patologici despre care se știe că sunt cei care contribuie la aparitia bolii Alzheimer, pot reduce în mod direct activitatea glutaminei sintetază, inclusiv depunerea Aβ, inflamația cronică, hipoxia, ischemia și stresul oxidativ. Într-adevăr, metabolismul glutaminei este compromis la pacienții cu boala Alzheimer. Important, deficitul de glutamină împiedică funcțiile celulare critice, cum ar fi producerea de energie de catre mitocondrii, răspunsul la deteriorarea ADN-ului, apoptoza și autofagia. Astfel, suplimentarea cu glutamină poate fi de interes în prevenirea sau întârzierea bolilor degenerative ale îmbătrânirii, unde pierderea acestor funcții este frecventă.

 

  • Doze de administrare  posibile efecte secundare

 

În cazul unei diete normale, se obtin între 3 și 6 grame de L-glutamină prin alimentele pe care le consumați în fiecare zi. 

Nivelul de siguranță observat pentru L-glutamină suplimentară la adulții sănătoși este de 14 grame pe zi, potrivit unui raport din 2008 din Regulatory Toxicology and Pharmacology. Copiilor li se administrează, în general, cel mult 0,7 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi (g / kg / zi).

 

  • Posibile efecte secundare ale administrarii de L glutamina

 

Fiind cel mai abundent aminoacid din corpul uman, se presupune că L-glutamina este sigură ca supliment alimentar. Chiar și la doze mai mari, L-glutamina nu pare să provoace efecte secundare semnificative.

Acestea fiind spuse, au existat puține studii care să investigheze efectele pe termen lung ale suplimentelor de L-glutamină sau la care doze de L-glutamină pot provoca toxicitate.

Există dovezi, deși putine, că suplimentele de L-glutamină pot declanșa convulsii la persoanele care iau medicamente anticonvulsivante. Deoarece L-glutamina este metabolizată de ficat, poate fi necesar să fie evitată la persoanele cu boli hepatice severe


Datorită lipsei cercetărilor privind siguranța, cel mai bine este să evitați L-glutamina în timpul sarcinii sau la mamele care alăptează. Deși L-glutamina a fost utilizată în condiții de siguranță pentru copii, aceasta trebuie prescrisă numai sub supravegherea unui medic pediatru.

 

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari