+40 722 156 262

Luni - Vineri 10:00 - 16:00

+40 722 155 050
Meniu Blog
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
Produse Populare.
Promo

Aplicatii si utilizari ale acidului L-ascorbic în alimente - Vitamina C

01/05/2022

Aplicații ale acidului L-ascorbic  - Vitamina C 

Aplicații ale acidului ascorbic în alimente și băuturi, sănătate și nutriție, producție și industrie, medicamente, produse de îngrijire personală și agricultură.

Acidul ascorbic , cunoscut și ca vitamina C sau acid L-ascorbic, este un antioxidant.

Acidul ascorbic se găsește în plante și fructe precum citrice, roșii și legume verzi.
Acidul ascorbic (Vitamina C) este un nutrient de care organismul uman are nevoie în cantități mici pentru a funcționa și a rămâne sănătos. Antioxidanții, acidul ascorbic, pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor cauzate de radicalii liberi. Acidul ascorbic (Vitamina C)  este o vitamină solubilă în apă care este folosită pentru a crește și a repara țesuturile corpului. Este esențială pentru formarea colagenului, a pielii, a tendoanelor, a ligamentelor și a vaselor de sânge, precum și pentru vindecarea rănilor și pentru repararea și mentinerea in stare buna de functionare a cartilajelor, oaselor și dinților.

Aplicatii ale acidului ascorbic în alimente

Acidul ascorbic este folosit în primul rând ca antioxidant deoarece poate avea multe beneficii pentru produsele alimentare. Reducerea vitezei de oxidare are ca efect păstrarea culorii și prospețimii bauturilor si alimentelor. pH-ul scăzut al acidului ascorbic poate ajuta la prevenirea creșterii microbiene, prevenind astfel deteriorarea și menținând prospețimea. Din aceste motive, acidul ascorbic este un ingredient activ natural cu rol conservant. Este folosit ca si conservant într-o gamă largă de produse alimentare, inclusiv gemuri și jeleuri, sosuri, bomboane și sucuri. Gustul acidului ascorbic nu trebuie trecut cu vederea. Ca orice acid, are gust acrisor ce stimulează gustul de fructe in multe alimente. Bomboanele, dulceața, jeleul și sucuri de fructe au in compozitie acid ascorbic care oferă consumatorului o notă distinctă de fructe proaspete.

Brutăria si panificatie

În brutării, acidul ascorbic este folosit ca aditiv, care este fie adăugat direct în făină de către moară, fie adăugat în aluat de către cel care framanta aluatul în sine. Făcând asta:

 • Glutenul este amplificat.

Întărirea glutenului poate avea diverse consecințe în fabricarea pâinii:

  1. Capacitate mai mare de reținere a gazelor a aluatului
  2. Elasticitate mai mare a aluatului
  3. Toleranță mai mare al aluatului la supra-impermeabilizare și supra-amestecare
  4. Absorbție mai mare de apă a făinii pentru a obține o reologie echivalentă a aluatului după amestecare
  5. Comportamentul vâscos al aluatului diminuat
  6. Rezistență mai mare a aluatului la deformare

• Painile cresc mai mari si miezul nu se sfarama usor.

• Reduce grosimea crustei.

• Coacerea pâinii este mai rapidă.

Vitamina c faina aluat paine

Utilizarea acidului ascorbic într-o brutărie industrială poate duce la randamente mai mari, la reducerea timpului de producție și la o mai mare satisfacție a cumpărătorului (durată de depozitare mai lungă).

Adăugarea a 0,03%-0.05% de acid ascorbic în făina de pâine este suficientă pentru a avea un rezultat optim.

Prelucrarea fructelor

Când fructul este expus la oxigen, începe procesul de oxidare și face ca fructele să devină maronii. Fructele care devin maronii trebuie aruncate sau pot fi respinse de cumpărători. Utilizarea acidului ascorbic în aceste medii încetinește procesul de oxidare datorită pH-ului său scăzut. Acidul ascorbic (Vitamina C) este folosit ca si conservant pentru produse naturale (fructe, legume, salate etc), poate preveni oxidarea , poate reduce riscul de mucegai și alte creșteri ale florei microbiene și, în cele din urmă, poate păstra și păstra produsul proaspăt.

În timp ce pregătiți fructele pentru conserve, mere fara coaja sau folositi caise tăiate în jumătate, în sferturi, felii sau cubulețe,
nectarine, piersici și pere acestea trebuie tratate cu a solutie de vitamina C. Această procedură este utilă și în cand dorim sa mentinem culoarea naturală a ciupercilor şi cartofilor. Utilizați Vitamina C forma sub formă de pulbere, amestecați 1 linguriță de acid ascorbic pur pudră în 2 căni de apă. Scufundati fructele în soluție timp de 3 până la 5 minute dpa care fructele si se scurg bine. După fiecare două loturi de fructe, adăugați mai mult acid ascorbic la amestec sau faceți un nou amestec. (O linguriță de
acid ascorbic pur este egal cu 3 grame.)


Carne si semi-preparate din carne

 Similar cu utilizarea acidului ascorbic în prelucrarea fructelor, principala utilizare a acidului ascorbic în preparatele cu carne este prevenirea oxidării. Când carnea este oxidată, începe să se inegrească. În timp ce această carne este în general sigură de mâncat, multe supermarketuri, restaurante, măcelării și alte magazine de carne nu o acceptă în această situație. Utilizarea acidului ascorbic ca si conservant întârzie procesul de oxidare și face ca sectiunea bucatilor de carne să arate proaspătă și mai atractivă pentru consumatori.


Utilizarea acidului ascorbic în băuturi

Când se prelucrează băuturi precum sucurile de fructe, fructele sunt zdrobite, stoarse, frământate și filtrate. Din păcate, acest proces sever distruge vitamina C din fructe.  Producătorii de sucuri de fructe și alte băuturi pot folosi acid ascorbic în produsele lor ca aditiv natural. Acest acid este folosit pentru a reînnoi sau îmbunătăți valoarea nutrițională generală a băuturii fără a-i afecta gustul.


Tratarea apei

Purificatoarele de apă folosesc clor pentru a ucide bacteriile. În timp ce neutralizează eficient bacteriile și menține apa în siguranță pentru băut, soluția de clor deranjeaza si poate perturba viața acvatică. Cea mai populară metodă de indepartare a clorinarii este de a pune apă într-un recipient deschis și de a aștepta ca aerul și lumina soarelui să elimine în mod natural clorul în timp. Această metodă necesită timp si într-o operațiune la scară largă nu este posibilă.
Dizolvarea acidului ascorbic in apa este o metodă chimică eficientă de neutralizare a clorului care este cel mai frecvent utilizată, este mai eficientă și mult mai sigură decât alte metode chimice de declorinare care utilizează substanțe chimice pe bază de sulf. Utilizarea acidului ascorbic în combinație cu ascorbat de sodiu în acest scop face ca apa clorinată să fie suficient de sigură pentru a fi eliberată în râuri fără impactul mediului.

De asemenea poate fi folosit dupa ce clorinam apa din piscina pentru ca aceasta sa devina limpede. Utilizați 50 - 70  grame de Vitamina C pentru fiecare metru cub de apă.

Aplicatii ale acidului ascorbic în sănătate și nutriție

Cea mai comună și populară utilizare a vitaminei C este in suplimente. Aceste suplimente sunt adesea sub formă de pudră sau tablete și sunt folosite pentru a proteja celulele, pentru a menține pielea sănătoasă și pentru a crește timpul de recuperare in urma răceli, gripei și alte afecțiuni similare.
Cu cât mai mulți oameni devin conștienți de sănătate și de preventia bolilor, utilizarea suplimentelor de vitamina C a crescut foarte mult. De asemenea, ajută la prevenirea și tratarea scorbutului. Acidul ascorbic poate ajuta corpul uman să lupte împotriva infecțiilor bacteriene și să contribuie la formarea colagenului, o proteină importantă în țesutul fibros, dinți, oase, piele și capilare.

Produse de îngrijire personală și cosmetice

Cosmeticele și alte produse de îngrijire personală pot conține mai puțin acid ascorbic, dar acesta de gaseste sub alte forme  cum ar fi ascorbat de calciu, ascorbat de magneziu, ascorbat fosfat de magneziu, ascorbat de sodiu și ascorbil fosfat de sodiu, care acționează ca antioxidanți pentru a încetini deteriorarea produsul final. Acestea sunt cauzate de expunerea la aer și, de asemenea, pentru a controla pH-ul produsului. Principala utilizare a acidului ascorbic în piele este eliminarea pigmentului. Acest lucru se realizează prin suprimarea formării de melanină și astfel inhibarea formarii petelor pigmentare.

Utilizarea acidului ascorbic în aceste produse cauzează:

• Proprietățile antioxidante sunt eliberate de radicalii liberi.

Stimularea sintezei de colagen care poate minimiza semnul vizibil al ridurilor.

• Iluminarea pielii datorita functiei si inhibitorului de melanina.

• Contribuie la eficacitatea și stabilitatea antioxidanților (deseori vitamina E utilizată în formulă.)

• Funcție antiinflamatoare

 Agricultură

Acidul ascorbic imbunatatește germinarea semințelor, creșterea plantelor și creșterea rădăcinilor în butași. Plante precum salata verde, țelina, spanacul și trandafirii cu acid ascorbic sau ascorbat de sodiu, aceste plante sunt, de asemenea, mai rezistente la deteriorarea datorita ozonului și la expunerea la fum. Fructele pomilor sau arbuștilor fructiferi se coc ( maturizează ) simultan cu o soluție de acid ascorbic, ceea ce face ca fructele să fie recoltate mai ușor prin recoltare mecanică. În unele cazuri, acidul ascorbic este folosit pentru a îmbunătăți tehnicile de apărare a plantelor împotriva atacului agenților patogeni.

 

Concluzie

Proprietățile vitaminei C, ale acidului ascorbic îl fac un ingredient excelent pentru suplimentarea cu vitamine a alimentelor. Pur și simplu adăugarea acidului ascorbic la alimente crește conținutul de vitamina C. Deoarece vitamina C naturală este ușor distrusă, multe alimente sunt fortificate cu acid ascorbic pentru a suplimenta conținutul de vitamina C. Acidul ascorbic este adesea adăugat la sucuri de fructe, fructe uscate, cereale și alte gustări în acest scop. 

Aroma acidului ascorbic nu trebuie trecută cu vederea. Ca orice acid, oferă o aromă plăcută de tartă care îmbunătățește multe produse alimentare. Bomboanele, dulcețurile, jeleurile și sucurile de fructe beneficiază adesea de această explozie de aciditate care oferă consumatorului impresia distinctă de fructe proaspete. 

Cum te afectează acidul ascorbic

Când este adăugat în alimente, acidul ascorbic oferă toate beneficiile vitaminei C. Nu se cunosc efecte secundare negative, cu excepția dozelor excepțional de mari care depășesc cu mult ceea ce este utilizat în produsele alimentare. Utilizarea acidului ascorbic in alimente este reglementata de REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Produse Recomandate
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari