+40 722 156 262

Luni - Vineri 10:00 - 16:00

+40 722 155 050
Meniu Blog
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
Produse Populare.
Promo

Ce aditivi alimentari ar trebui să evit?

21/08/2022

Ce aditivi alimentari ar trebui să evit?

Termenul „aditivi alimentari” în sine este problematic deoarece nu are o definiție sau un sens util. Din punct de vedere științific, orice adăugați la orice aliment este un aditiv. Dacă fierbi niște paste, sosul este un aditiv. Mustarul este un aditiv pentru hot dog. La fel ca și sarea din orice mâncare pe care o folosiți, origano, chimen sau felii de roșii. Chiar și apa este un aditiv atunci când o puneți în fulgii de ovăz.

Conform Wikipedia " Aditivii alimentari (cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri) reprezintă orice substanta naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă și care se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor."

Problema cu termenul „aditiv” este modul în care este folosit (și oamenii care îl folosesc în acest fel). Motivul pentru care este o problemă este că acei oameni te induc în eroare și încearcă să te sperie, de obicei pentru a încerca să-ți vândă ceva, cum ar fi o dietă care îi evită sau propriile lor produse care nu le includ.

Problema cu mâncarea este că majoritatea oamenilor o privesc în mod greșit. Mâncarea nu este otravă sau ceva care încearcă să te omoare. Este literalmente opusul: te ține în viață. Chiar și mâncarea proastă este de mii de ori mai capabilă să-ți salveze viața decât să-i pună capăt. Când sunt consumate cu moderație, aproape nu există alimente care să vă facă un rău măsurabil (cu excepția cazului în care se întâmplă să fiți alergic la ele) și orice aliment poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. 

Chiar și cele mai denigrate alimente trebuie de obicei consumate în doze extrem de mari pentru a avea un efect măsurabil, iar acele efecte sunt de obicei scăpări statistice. Înseamnă că există șanse mari să nu-ți afecteze viața și, dacă o fac, este deseori dificil de măsurat.

 În unele cazuri, stresul pe care îl suferi atunci când îți faci griji pentru alimentatie va avea un efect mai mare asupra sănătății tale decât ar avea-o alimentele in sine.

 Așa că încetează să te stresezi atât de mult despre anumiți aditivi care îți fac rău. Mâncați o dietă variată, cu o mulțime de alimente care vă plac. Mănâncă mai întâi legumele, dacă este posibil. Și fă-ți timp să te bucuri de ceea ce mănânci.

Vitamina C este o vitamina indispensabila vietii omului si este catalogata E300. Stiu ca la un moment dat un client a sunat si ne-a apostrofat ca "pana si in vitamina C ati pus "E-uri".

Aditivii alimentari au devenit parte a alimentelor în scenariul actual.

Aproape orice produs alimentar conține aditivi alimentari pentru a îmbunătăți calitățile estetice sau senzoriale sau doar pentru a-și îmbunătăți durata de valabilitate. Spre deosebire de alimentele procesate din segmentul de vânzare cu amănuntul, etichetarea și controlul  de către consumator nu sunt posibile în alimentele ușor servite (fast food, restaurant, etc). Deci, utilizarea greșită sau utilizarea abuziva a aditivilor alimentari poate trece neobservată sau necontrolată în sectorul serviciilor alimentare. 

În scenariul actual, există mișcări ale consumatorilor și tendințe din industrie observate pe piețele occidentale, cum ar fi etichetarea curată, fără substanțe chimice adăugate, alimente naturale. Așa că producătorii și procesatorii de alimente se îndepărtează de aditivii alimentari sau substanțele chimice și încearcă să folosească ingrediente naturale.

Care sunt aditivii și ingredientele alimentare care, dacă ar fi interzise, ​​ar salva cele mai multe vieți?

Sarea. Dacă ar fi interzisă, ar putea fi o problemă. Dacă ar fi redus consumul, ar fi grozav!

Din Strategia de reducere a sodiului din Canada, scrisă de Grupul de lucru pentru sodiu. http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/sodium/strateg/index-eng.php#a21

 

Un studiu american publicat în 2010 arată că chiar și o reducere modestă de 1 g sare (400 mg sodiu) pe zi, realizată pe o perioadă de 10 ani, ar duce la o scădere a numărului de cazuri de boală coronariană cu 20.000 până la 40.000, accident vascular cerebral cu 11.000 până la 23.000, infarctul miocardic cu 18.000 până la 35.000 și decese din toate cauzele cu 15.000 până la 32.000 anual. O reducere cu 3 g (1200 mg de sodiu) a aportului zilnic de sare ar avea aproximativ același efect asupra ratei bolilor coronariene ca o reducere cu 50% a consumului de tutun, o reducere cu 5% a IMC (indicele de masă corporală) al adulților obezi, sau utilizarea statinelor pentru a trata persoanele cu risc scăzut sau intermediar de evenimente de boală coronariană. O strategie de reducere a cantității de sare ar fi mai rentabilă decât utilizarea medicamentelor pentru a scădea tensiunea arterială la toate persoanele cu hipertensiune arterială.

 

Ce e de facut?

Alimentele fără aditivi alimentari pot compromite caracteristicile produsului, atributele senzoriale sau au durata de valabilitate mai scurtă.

Aditivii alimentari sunt necesari pentru a se asigura că alimentele procesate rămân sigure și în stare bună pe tot parcursul călătoriei de la fabrici , în timpul transportului către depozite și magazine și, în final, către consumatori. Putem elimina utilizarea lor doar dacă suntem dispuși să ne cultivăm propria hrană, să o recoltăm și să o preparam, să petrecem multe ore gătind și păstrând conserve sau să acceptăm riscuri crescute de deteriorare a alimentelor! Ganditi-va cate borcane cu zacusca, gem sau compot aruncau bunicii nostri primavara.

Alternativ, piața ingredientelor alimentare evoluează către produse biochimice și ingrediente bio-derivate, cum ar fi extracte naturale, enzime etc, pentru a viza segmentul alimentelor naturale.

Cu toate acestea, în calitate de consumator și, de asemenea, parte interesată responsabilă în industria alimentară, recomand:

  1. Preferați alimentele proaspăt preparate, față de cele procesate
  2. Includeți fructe și legume proaspete
  3. Pregătiți mâncarea de la zero folosind mărfuri și produse alimentare (în loc să folosiți alimente semiprocesate, cum ar fi legume congelate, piureul sau sosul)
  4. Pregătiți alimente numai în cantitățile necesare pentru porții unice sau nominale
  5. Consumați alimente pe măsură ce sunt pregătite (astfel încât NU este nevoie să prelungiți durata de valabilitate)

Aștept comentariile și feedback!!

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari