+40 722 156 262

Luni - Vineri 10:00 - 16:00

+40 722 155 050
Meniu Blog
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
Produse Populare.
Promo

7 Beneficii Terapeutice Ale Scortisoarei

25/02/2020

                                    

Utilizata drept condiment dar și ca medicament de mii de ani, scortișoara provine din scoarta ramurile copacilor din familia Cinnamomum. Este originara din Caraibe, America de Sud și Asia de Sud-Est si este al doilea cel mai popular condiment, după piperul negru, în Statele Unite și Europa.

   Ca si condiment, scorțișoara este disponibilă sub formă de pulbere sau sub formă de bucăți / (intregi sau sparte). De asemenea, oamenii pot folosi ulei esențial de scorțișoară și suplimente.

   Există două tipuri principale de scorțișoară : Cassia și Ceylon, cu profiluri nutritive diferite. A fost folosita ca ingredient si medicament de-a lungul istoriei, inca din Egiptul Antic. Era greu de gasit și valoroasa și era considerata ca un cadou potrivit pentru regi. În prezent, scorțișoara este ieftină, disponibilă în fiecare supermarket și găsită ca ingredient în diverse alimente și rețete.

   Mirosul și aroma distinctă a scorțișoarei se datorează uleiurilor esentiale, oamenii de știință cred că acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scorțișoarei asupra sănătății și metabolismului. În perioada medievală, medicii o foloseau pentru a trata afecțiuni, precum tuse, artrită și dureri în gât.

   Unele studii au sugerat cum că compușii din scorțișoară au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice și antimicrobiene și că ar putea oferi protecție împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare, printre alte afecțiuni. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma beneficiile scorțișoarei.

 

  1. Îmbunătățirea raspunsului organismului in vindecarea infecțiilor fungice si bacteriene

   Uleiul si extractele de scortisoara pot ajuta la combaterea diverselor tipuri de infecții. S-a dovedit că uleiul de scorțișoară tratează eficient infecțiile tractului respirator cauzate de ciuperci. De asemenea, poate inhiba creșterea anumitor bacterii, inclusiv Listeria și Salmonella.

   Cu toate acestea, dovezile sunt limitate și până în prezent nu s-a demonstrat că scorțișoara reduce infecțiile în alte părți ale corpului.

   Efectele antimicrobiene ale scorțișoarei pot ajuta, de asemenea, la prevenirea cariilor dentare și alaturi de menta, la reducerea respirației urat mirositoare.

   Uleiul de scorțișoară poate ajuta la tratarea unor tipuri de infecții fungice. Un studiu de laborator efectuat in 2016 a descoperit că uleiul de scorțișoară a fost eficient împotriva unui tip de Candida care afectează fluxul sanguin. Acest lucru se poate datora si proprietăților sale antimicrobiene.

Dacă cercetările ulterioare vor confirma aceste descoperiri, uleiul de scorțișoară ar putea juca un rol în tratarea acestui tip de infecție.

 

  1. Scorțișoara scade nivelul de zahăr din sânge și are un efect anti-diabetic puternic

   Scorțișoara este bine cunoscută pentru proprietățile sale de scădere a zahărului din sânge. În afară de efectele benefice asupra rezistenței la insulină, scorțișoara poate scădea glicemia prin mai multe alte mecanisme.

   În primul rând, scorțișoara s-a dovedit a scădea cantitatea de glucoză care intră în fluxul dumneavoastră de sânge după masă. Face acest lucru prin interferarea cu numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților din tractul digestiv.

   În al doilea rând, un compus din scorțișoară poate acționa asupra celulelor prin imitarea insulinei. Acest lucru îmbunătățește mult absorbția de glucoză de către celulele tale, deși acționează mult mai lent decât insulina în sine.

  Numeroase studii umane au confirmat efectele anti-diabetice ale scorțișoarei, arătând că poate scădea nivelul de zahăr din sânge cu 10–29%. Doza eficientă este de obicei 1–6 grame sau aproximativ 0,5–2 lingurițe de scorțișoară pe zi.

  Studiile efectuate pe animale au arătat că scorțișoara de tip Cassia poate reduce nivelul glicemiei, conform unei analize din 2015.

   Un alt studiu realizat la o scara mai mica, a analizat impactul scorțișoarei, calciului și zincului asupra gestionării tensiunii arteriale la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, analiza a menționat că, după 60 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au consumat până la 6 grame (g) scorțișoară pe zi, între 40 de zile și 4 luni, au avut glucoză serică mai mică, trigliceride, colesterol total si lipoprotein cu densitate mică.

Deci scortisoara poate fi benefica pentru pacienții cu diabet zaharat

 

  1. Scorțișoara poate avea efecte benefice asupra bolilor neurodegenerative

    Bolile neurodegenerative se caracterizează prin pierderea progresivă a structurii sau funcției celulelor creierului. Boala Alzheimer și Parkinson sunt două dintre cele mai frecvente tipuri.

Doi compuși găsiți în scorțișoară par să inhibe acumularea unei proteine numite tau în creier, care este unul dintre caracteristicile bolii Alzheimer.

    Într-un studiu realizat la șoareci cu boala Parkinson, scorțișoara a ajutat la protejarea neuronilor, la nivelul normalizat al neurotransmițătorului și la îmbunătățirea funcției motorii. Unele studii efectuate pe animale au sugerat că scorțișoara poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Potrivit cercetătorilor, un extract prezent în scoarța de scorțișoară, numit CEppt, conține proprietăți care pot împiedica apariția simptomelor bolii. Șoarecii pe care s-au facut studiile au înregistrat o scădere a caracteristicilor Alzheimerului, cum ar fi plăcile amiloide și îmbunătățiri ale capacității lor de a gândi și de a raționa.

   Dacă cercetările ulterioare își confirmă eficacitatea, acest extract poate fi util în dezvoltarea terapiilor pentru Alzheimer. 

 

  1. Scorțișoara este incărcată cu antioxidanți

   În cadrul studiilor despre beneficiilor pentru sănătate ale consumului de scortisoara s-a relevat ca aceasta reduce inflamația si are efecte antioxidante. Antioxidantii îți protejează corpul de deteriorarea oxidativă cauzată de radicalii liberi. Scorțișoara este plina de antioxidanți puternici, cum ar fi polifenolii.

   Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara a fost catalogata ca fiind câștigătorul clar, chiar depășind „superalimente” precum usturoiul și oregano. De fapt, este atât de puternica încât scorțișoara poate fi folosită ca un conservant natural al alimentelor. Procesul inflamator este foarte important, el apare in lupta organisului cu infectiile si in procesul de reparare a tesuturilor deteriorate. Cu toate acestea, inflamația poate deveni o problemă atunci când este cronică și îndreptată împotriva țesuturilor corpului tău.

  Scorțișoara poate fi utilă în această privință. Studiile arată că acest condiment și antioxidanții săi au proprietăți antiinflamatorii puternice

 

  1. Scorțișoara poate reduce riscul bolilor de inimă

   Scorțișoara a fost asociata cu un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză de deces prematur din lume.

   La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, s-a demonstrat că 1 gram sau aproximativ jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi are efecte benefice asupra markerilor de sânge. Reduce nivelul de colesterol total, colesterolul LDL „rău” și trigliceride, în timp ce colesterolul HDL „bun” rămâne stabil.

   Recent, un studiu efectuat pe un numar mare de persoane a concluzionat că o doză de scorțișoară de doar 120 mg pe zi poate avea aceste efecte. În acest studiu, scorțișoara a crescut, de asemenea, nivelul de colesterol HDL „bun”. În studiile efectuate pe animale, scorțișoara s-a dovedit a reduce tensiunea arterială.

   Când sunt combinați, toți acești factori atunci cand sunt la un nivel scazut, vă pot reduce drastic riscul de boli de inimă. 

 

  1.  Scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la insulina hormonală

    Insulina este unul dintre hormonii cheie care reglează metabolismul și consumul de energie. De asemenea, este esențial pentru transportul glucozei din fluxul sanguin către celulele tale. Problema este că multe persoane sunt rezistente la efectele insulinei. Aceasta este cunoscută sub denumirea de rezistență la insulină, un semn distinctiv al afecțiunilor grave precum sindromul metabolic și diabetul de tip 2.

   Vestea bună este că scorțișoara poate reduce dramatic rezistența la insulină, ajutând acest important hormon să își facă treaba.

   

  1. Scorțișoara ne ajuta in lupta împotriva cancerului

     Cancerul este o boală gravă, caracterizată prin creștere necontrolată, anormala a celulelor. Scorțișoara a fost studiată pe scară largă pentru utilizarea sa potențială în prevenirea și tratamentul cancerului. În general, dovezile sunt limitate la studiile in vitro și pe animale, studii ce sugerează că extractele de scorțișoară pot proteja împotriva cancerului.

    Conform acestor studii, acționează prin reducerea creșterii celulelor canceroase și formarea vaselor de sânge în tumori și pare a fi toxică pentru celulele canceroase, provocând moartea celulelor. Un studiu  efectuat pe rozatoare cu cancer de colon a relevat că scorțișoara este un activator puternic al enzimelor de detoxifiere din colon, protejându-l împotriva creșterii ulterioare a cancerului.

Aceste descoperiri au fost susținute de experimente in vitro, care au arătat că scorțișoara activează răspunsuri antioxidante de protecție în celulele umane ale colonului. 

 

    Scorțișoara este unul din condimentele importante cu aplicatii in lumea medicala, dar este adevarat ca primul gand care va vine in minte este sa o folositi mai degrabă pentru a face un rulou cu scorțișoară?

Daca asa este, pentru a va bucura de savoarea scortisoarei, mai jos gasiti reteta.

 

                                         

  Ingrediente :

 

Pentru aluat :

  • 1 cana lapte caldut 
  • 2 1/2 lingurite drojdie uscata 
  • 2 oua mari la temperatura camerei
  • 1/3 pachet unt la temperatura camerei
  • 4 1/2 cana faina
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 cana zahar granulat

Pentru crema :

Pentru glazura :

  • 200 grame crema de branza
  • 1/3 pachet unt moale  
  • 2 cani zahar pudra 
  • 1 1/2 lingurita aroma de vanilie

Mod de preparare :

  1. Puneti laptele caldut intr-un castron si presarati drojdia uscata.
  2. Adaugati ouale batute, sarea si zaharul .
  3. Adaugati  4 cani de faina (pastrati 1/2 cana, o adaugati doar daca este nevoie)si amestecati bine ingredientele. Asteptati 10 minute.
  4. Framantati bine aluatul. Daca este nevoie adaugati si 1/2 de cana pastrata. Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, este in regula daca este inca putin lipicios. Nu adaugati faina pastrata decat daca chiar este nevoie
  5. Ungeti cu putin ulei un vas, sau utilizati ulei spray, adaugati aluatul, acoperiti cu un prosop si tineti vasul la cald.
  6. Asteptati ca aluatul sa se dubleze, cam 30 minute.
  7. Nu lasati prea mult aluatul sa se odihneasca pentru ca rulourile vor fi prea aerate.
  8. Cat timp asteptati, preparati umplutura, crema de unt.
  9. Intr-un vas de marime medie, combinati untul moale, zaharul brun si scortisoara pudra.
  10. Presarati faina pe o suprafata pe care o sa intindeti aluatul. Rasturnati aluatul pe suprafata si presarati faina peste el.
  11. Intindeti aluatul in forma de dreptunghi avand o grosime de aproximativ 0,5 cm. Cu o pensula intindeti crema de unt pe suprafata aluatului.
  12. Incepand cu latura mai lunga a dreptunghiului, rulati aluatul.
  13. Taiati in bucati nu prea groase si asezati rulourile lipite pe o foaie de copt, intr-o tava.
  14. Incingeti cuptorul la 180 grade si asteptati ca rulourile sa-si dubleze dimensiunile.
  15. Incalziti frisca lichida. Nu o fierbeti, doar o incalziti. Dupa ce rulourile s-au dublat turnati frisca incalzita deasupra fiecarui rulou si asteptati ca aluatul sa absoarba lichidul.
  16. Coaceti la 180 grade tim de 17-19 minute, pana cand rulourile sunt usor aurii iar centrul pare copt. Timpul de coacere este diferit, in functie de cat de mari sunt rulourile, cat de strans sunt rulate, etc. Poate sa ajunga la 25 minute.
  17. Cat timp rulourile se coc, pregatiti glazura de branza. Intr-un castron combinati cu ajutorul unui mixer crema de branza cu untul moale si amestecati bine. Adaugati aroma preferata si zaharul pudra. Amestecati bine.
  18. Turnati glazura peste rulourile de scortisoara.

 

 

 

 

 

 

 

                                                     

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari