+40 722 156 262

Luni - Vineri 10:00 - 16:00

+40 722 155 050
Meniu Blog
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
Produse Populare.
Promo

Ce nu stii despre Nutritie, dar poti afla acum!

06/03/2023

Toată lumea poate revendica experiență și expertiză. În experiența și expertiza cui ar trebui să ai încredere? „A mea, desigur,” este răspunsul meu standard . Pot să înțeleg de ce oamenii au încredere în celebrități mai mult decât în ​​oameni de știință sau nutriționiști; se simt prieteni, chiar dacă relația este ireală. Nu ajută cu nimic faptul că nutriționiștii au acreditări impenetrabil de confuze, variind de la nimic  până la ani de studii postuniversitare.

De asemenea, nu ajută că știința nutriției este atât de dificil de făcut. Gândiți-vă doar la ce ar fi nevoie pentru a arăta dacă ouăle, cea mai mare sursă alimentară de colesterol, cresc riscul de boli de inimă. Pentru a obține rezultate definitive, ar trebui să puneți un număr mare de persoane egale ca vârstă, sex și risc pe una dintre cele două diete definite, la fel, cu excepția faptului că intr-una sunt incluse ouăle. Pentru a vă asigura că subiecții de studiu se țin de dietă, ar trebui să-i țineți sub supraveghere atentă pentru perioade costisitoare pentru a vedea dacă ouăle au indus simptome.

Oamenii nu sunt șobolani de laborator.  Acest lucru îi obligă pe oamenii de știință din nutriție să recurgă la măsuri indirecte, cum ar fi nivelul colesterolului din sânge, care nu se referă întotdeauna în mod clar la riscul de îmbolnăvire.

Dietele variază de la o zi la alta, iar a ta diferă de a mea. 

Oamenii de știință ne cer să notăm tot ce am mâncat ieri (24 de ore) sau să ținem evidența ceea ce mâncăm într-o zi (24 de ore) sau să completăm un sondaj cu privire la cât de des am mâncat un anumit aliment. în ultima săptămână, lună sau an (chestionar privind frecvența alimentelor). Precizia acestor metode depinde de cât de bine ne amintim ce am mâncat. Sunt, cel puțin, imprecise. În momentul de față, metodele mai bune sunt prea costisitoare și dificil de utilizat cu un număr mare de oameni, lăsând cercetătorii să facă tot ce pot cu orice informații pot obține.

Asocierea aportului alimentar cu riscul de îmbolnăvire este, de asemenea, dificilă. Să presupunem că vrei să știi dacă oamenii care mănâncă ouă au niveluri mai mari de colesterol în sânge. Colesterolul alimentar crește colesterolul din sânge, dar grăsimile saturate îl ridică și mai mult. Dacă colesterolul tău din sânge este ridicat, este greu de știut dacă acest lucru se datorează ouălor, nivelului tău de activitate fizică sau altceva cu care ai mâncat, luat, făcut sau cu care te-ai născut.

De aceea, cel mai bun lucru pe care îl pot face majoritatea studiilor este să arate un fel de asociere sau legătură între ceea ce ai mâncat și probabilitatea - riscul tău - de a dezvolta o boală. Ei nu pot dovedi că ceea ce ai mâncat a provocat o boală. 

O altă complicație este că industria ouălor plătește pentru cercetarea despre ouă și sănătate. Când oamenii de știință au identificat pentru prima dată colesterolul ca un factor de risc pentru boli de inimă, ei au sfătuit să limiteze consumul de ouă la cel mult unul pe zi. Alarmată, industria ouălor a comandat cercetări pentru a pune la îndoială acel sfat. Ca și în cazul multor cercetări finanțate de industrie, studiile industriei ouălor au arătat „efecte de finanțare” - rezultate care favorizează interesele sponsorului - în acest caz, că ouăle nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Rezultatele cercetării despre alimentatia cu ouă sunt acum atât de confuze încât Ghidurile dietetice au considerat o limită a colesterolului alimentar ca fiind inutilă, dar au recomandat să mănânci cât mai puțin colesterol (adică cât mai puține ouă). 

Nu înseamnă că toate cercetările finanțate de industrie sunt părtinitoare; doar că cea mai mare parte pare să fie asa. Deoarece cercetarea nutriției este atât de complicată - și pentru că toată lumea se simte ca un expert - părtinirile intră în această cercetare în tot felul de moduri.  Oamenii de știință sunt și ei oameni. 

Companiile alimentare plătesc pentru studii care le oferă rezultatele pe care le doresc

După cum se întâmplă, complexitatea cercetării și descoperirile nutriționale care sunt gri, mai degrabă decât negre sau albe, și care necesită inevitabil interpretare. Este natura umană să credem că alți oameni sunt părtinitori, dar niciodată noi înșine. Este natura umană să ai încredere în opiniile nutriționale ale vedetelor, chiar dacă o clipă de gândire ar trebui să dezvăluie absurditatea acestei încrederi. O simplă urmă de gândire critică ar trebui să te surprindă că vedetele care nu știu nimic despre complexitatea științei nutriției sunt luate în serios ca un guru al dietei, că companiile alimentare plătesc pentru studii care le oferă rezultatele pe care le doresc și că oamenii de știință căsătoriți cu propriile ipoteze insistă că o singură dietă – cea recomandată de ei – este adecvată pentru sănătate.

Orice nutriționist care gândește critic știe că dietele de o varietate enormă sunt capabile să susțină sănătatea și longevitatea. Cu excepția evitării alergiilor alimentare, afirmația că o dietă, un aliment, un produs alimentar sau un supliment este soluția pentru problemele tale de sănătate - indiferent de la cine provine acel sfat - necesită scepticism. Gândirea critică este în mod special necesară atunci când o dietă recomandată:

  • Implica un produs: aici, este posibil ca afirmațiile să fie despre marketing, nu despre știință. Companiile alimentare finanțează cercetarea pentru că le ajută să vândă produse. Feriți-vă de oricine care vinde produse de un fel sau altul.

  • Exclude categorii întregi de alimente: Acest lucru poate ajuta la reducerea aportului de calorii, dar limitează varietatea și plăcerea și ar putea duce la reducerea aportului de anumiți nutrienți. Produsele alimentare de origine animală sunt principala sursă de vitamina B12, de exemplu.

  • Se anunță cu certitudine absolută: Nu așa funcționează știința. Știința nutriției este în mod inerent incertă din cauza complexității a tot ceea ce mâncăm, bem sau facem.

  • Afirmații pentru a preveni o gamă largă de afecțiuni: devin suspicios ori de câte ori văd o afirmație că un aliment sau produs nu numai că va preveni diabetul de tip 2 și bolile de inimă, ci și afecțiunile fără remedii cunoscute, cum ar fi autismul, Alzheimerul sau alte probleme cognitive. .

  • Este promovat ca o descoperire: nici așa nu funcționează știința. Știința nutriției se bazează pe studii anterioare și face progrese pas cu pas.

  • Insista că tot ceea ce credeai că știi despre nutriție este greșit: știința funcționează rareori în acest fel, așa că cel mai bine este să citești literele mici. Un caz concret: chiar și atunci când autoritățile sanitare au sfătuit reducerea consumului de ouă, au spus că unul pe zi este acceptabil. Tot ei dau aceleasi sfaturi.

Aceleași principii se aplică studiilor despre cafea, vin și orice alte alimente sau băuturi. Așa cum este întotdeauna adevărat, principiile de bază ale nutriției sunt ușor de rezumat:

  • Mănâncă o mare varietate de alimente. Deoarece alimentele de origine vegetala și cele de origine animala diferă în ceea ce privește compoziția nutrienților, varietatea asigură gama completa de nutrienți necesari.

  • Mănâncă alimente relativ neprocesate. Acestea conțin nutrienți, dar nu conțin cantități excesive de zaharuri adăugate, grăsimi, sare și calorii.

  • Mănâncă cu moderație. Cuvântul „moderare” poate suna ca o glumă nutrițională - ce înseamnă, mai exact? — dar sfatul urmărește să mențină aportul de calorii echilibrat cu necesarul de calorii.

La aceste principii, aș mai adăuga unul: Bucură-te de ceea ce mănânci.

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

5 out of 5
4 stars
0
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0
Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu
Comentarii pozitive
V.M.
06/03/2023
Impresii
Comentarii
Onestitatea în ceea ce privește dietele se referă la faptul că dietele trebuie să fie susținute de dovezi științifice solide și să nu fie promovate în mod fraudulos sau înșelător. În ultimii ani, industria dietelor a devenit tot mai populară, iar o varietate de diete și regimuri alimentare sunt promovate ...
Cel mai util
Vasile S
06/03/2023
Medicii din spitale
Comentarii
Medicii spun adesea pacienților să slăbească. Totuși, ceea ce nu le spun adesea pacienților este cum să slăbească.
Sortati dupa:
Cu Fotografie
Vasile S
Vasile S
06/03/2023
Medicii din spitale
Comentarii
Medicii spun adesea pacienților să slăbească. Totuși, ceea ce nu le spun adesea pacienților este cum să slăbească.
A fost utilă această recenzie?
1 0
Cristina
Cristina
06/03/2023
Sfaturi
Comentarii
Este recomandat să ne bazăm alimentația pe alimente naturale, integrale și proaspete, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase. De asemenea, este important să ne limităm consumul de alimente procesate, bogate în zahăr și grăsimi trans, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră.
A fost utilă această recenzie?
0 0
V.M.
V.M.
06/03/2023
Impresii
Comentarii
Onestitatea în ceea ce privește dietele se referă la faptul că dietele trebuie să fie susținute de dovezi științifice solide și să nu fie promovate în mod fraudulos sau înșelător. În ultimii ani, industria dietelor a devenit tot mai populară, iar o varietate de diete și regimuri alimentare sunt promovate ...
A fost utilă această recenzie?
0 0
Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari