+40 722 156 262

Luni - Vineri 10:00 - 16:00

+40 722 155 050
Meniu Blog
Top Ingrediente si Booking iti ofera preturi speciale
Bannerul tau aici 1
Produse Populare.
Promo

Cum Singapore devine atât de bogat

18/03/2023

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din Singapore a fost înregistrat ultima dată la 66.176,39 dolari SUA în 2021. PIB-ul pe cap de locuitor din Singapore este echivalent cu 524 la sută din media mondială.

Pentru comparatie: Romania

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din România a fost înregistrat ultima dată la 11.541,78 dolari SUA în 2021. PIB-ul pe cap de locuitor din România este echivalent cu 91 la sută din media mondială.

Creșterea economică a Singapore a fost fenomenală. Ofera multe lecții pentru țările care doresc să-și aducă oamenii de la sărăcie la prosperitate.

Singapore nu a fost întotdeauna o economie dezvoltată așa cum este astăzi. Cu câteva decenii în urmă, era o economie săracă, fără resurse naturale și cu o populație mică.

Pentru a înțelege cum Singapore a devenit atât de bogat, trebuie să cunoaștem provocările economice cu care s-au confruntat în primele zile de dezvoltare economică.

Din 1819 până în 1960, Singapore a fost o colonie britanică. Această mică insulă a fost crucială pentru britanici din cauza locației sale geografice. A servit drept legătură comercială între Asia și Europa, ceea ce i-a ajutat pe britanici să transporte mărfuri din Asia în Europa.

Când britanicii au părăsit Singapore în 1960. Economia sa era în ruine.

La acea vreme, majoritatea singaporenilor erau angajați de administrația britanică. Deci, când britanicii au plecat, cei mai mulți singaporeni i-au lăsat fără locuri de muncă, ceea ce a creat un șomaj ridicat.

Primul prim-ministru ales al Singapore, Lee Kuan Yew a vrut ca Singapore să fuzioneze cu Malaezia pentru a-și dezvolta economia.

Singapore nu avea resurse naturale și era chiar dependentă de aprovizionarea cu apă și alimente din străinătate.

Lee Kuan Yew a crezut că modul în care singaporezii ar putea scăpa de sărăcie este să fuzioneze cu Malaezia.

În 1963, după multe eforturi ale lui Lee Kuan Yew, Singapore a fuzionat oficial cu Malaezia.

Dar această unificare a fost de scurtă durată. La 9 august 1965, Malaezia a expulzat Singapore din federație și a forțat-o să-și declare independența.

Singapore este un amestec de piață liberă și intervenție guvernamentală înaltă, care s-a dovedit a fi de mare succes pentru economia din Singapore.

Deci, să aflăm cauzele din spatele succesului economic al Singapore și alte țări pot copia acel sistem pentru a obține aceeași creștere economică.

Combaterea corupției

Lee Kuan Yew a fost primul prim-ministru al Singapore din 1959 până în 1990. El știa dacă Singapore dorea ca afaceri străine să investească și să angajeze singaporezi.

A trebuit să curețe toată corupția, de la întreprinderile care mituiau oficiali guvernamentali până la oamenii obișnuiți care mituiau ofițerii.

Guvernul a impus legi stricte care au făcut corupția aproape imposibilă. Lee Kuan Yew a fost dispus să facă orice pentru a elimina corupția.

Atunci când o țară nu are corupție, aceasta poate influența creșterea economică, deoarece întreprinderile vor avea tendința de a investi în țări în care știu că nu trebuie să mituiască oficialii guvernamentali pentru a face afaceri.

Există unele caracteristici comune în rândul economiilor mai sărace. Ei tind să aibă mai multă corupție în sistemul lor, ceea ce îi împiedică să obțină creștere economică.

Lupta din Singapore împotriva corupției a fost primul pas către obținerea creșterii economice în economie.

Rate scăzute de impozitare

Ratele scăzute de impozitare au atras multe afaceri străine în Singapore, ceea ce crește investițiile străine directe în economie. Pe măsură ce mai multe companii investesc în economie, aceasta stimulează creșterea economică.

Ratele impozitului pe venit și pe corporații din Singapore sunt jumătate față de cele din Statele Unite.

Când oamenii știu că majoritatea veniturilor vor fi în mâinile lor, le oferă oamenilor un stimulent pentru a crește productivitatea pentru a-și crește veniturile. pe măsură ce veniturile lor vor crește, vor consuma mai mult, ceea ce îmbunătățește economia generală.

În anii 1960, când majoritatea economiilor aveau taxe mari, Lee Kuan Yew a păstrat cote scăzute de impozitare pentru a atrage afaceri străine să investească în Singapore.

Majoritatea companiilor vor fi reticente să investească în țările în care trebuie să plătească cea mai mare parte a câștigurilor guvernului. Cotele de impozitare ridicate tind să scadă investițiile străine directe în țară, ceea ce poate avea un impact negativ asupra creșterii economice.

Educație în Singapore

Guvernul din Singapore dădea cote scăzute de impozitare, luptând agresiv pentru a elimina corupția pentru a face țara lor atractivă pentru afacerile străine. Așa că afacerile vor investi în țară, vor angaja singaporeni și vor îmbunătăți creșterea economică.

Dar Lee Kuan Yew știa că atragerea afacerilor străine care să vină aici și să angajeze singaporeni era doar posibilă doar dacă oamenii din țară sunt bine educați și au cunoștințele tehnice pe care companiile străine le doresc la angajații lor.

Afacerile vor angaja persoane care au studii specializate de calitate de care ar putea beneficia companiile.

Guvernul știa că cel mai valoros bun al său era oamenii săi. Dacă administrația investește mult în oameni și îi educă, le-ar putea îmbunătăți enorm economia.

Astăzi, Singapore are unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume. Clasamentele publicate de OCDE în programul său pentru sondajele internaționale ale studenților (PISA) au plasat în mod repetat Singapore în primele cinci țări bine clasate în ceea ce privește rezultatele educaționale.

În materie de matematică și știință, Singapore a fost pe primul loc în clasamentul global în 2016 și depășește frecvent alți giganți asiatici precum Japonia sau Taiwan.

Economii, Economii, Economii

 

Pe măsură ce veniturile oamenilor cresc, guvernul a impus obligativitatea pentru singaporeni să economisească o parte din veniturile lor în CPF (fondul central de previziune).

CPF a început sub regimul colonial britanic în 1955. Este un plan de economii obligatoriu în baza căruia fiecare angajat trebuie să mențină un cont CPF și să depună un procent din venit într-un cont CPF, angajatorul făcând o contribuție egală.

Fondurile CPF sunt investite în întregime în obligațiuni guvernamentale, ceea ce sporește puterea guvernului de a cheltui fondul la cea mai bună utilizare pentru creșterea economică. Într-adevăr, guvernul din Singapore a folosit fondul în mod productiv pentru a-și îmbunătăți creșterea economică.

Economiile sunt coloana vertebrală a creșterii economice. Dacă nu există economii, nu va exista nicio investiție, deci nici o creștere economică.

Investițiile în noi tehnologii, infrastructură și sisteme educaționale sunt posibile doar cu economii, care pot fi investite pentru a îmbunătăți creșterea economică.

Rata de economisire a Singapore este una dintre cele mai ridicate din lume. A făcut posibilă creșterea sa economică remarcabilă.

Provocările economice ale Singapore

Această mică insulă și-a continuat creșterea economică și rămâne un centru pentru servicii financiare și inovare tehnologică.

Dar există încă unele probleme în economia din Singapore care îi pot afecta negativ creșterea economică în viitor.

La fel ca multe economii dezvoltate, populația din Singapore a scăzut în ultimul deceniu. Singapore a avut una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din lume, cu 1,15 copii per femeie.

Populația în scădere se datorează faptului că oamenii preferă să aibă mai puțini copii și mai mulți oameni aleg cariera decât căsătoriile.

Costul ridicat al vieții în Singapore este una dintre cauzele pentru care oamenii au mai puțini copii.

Rezolvarea problemei unei populații în scădere este una dintre principalele priorități pentru guvern deoarece o populație în scădere înseamnă puțini muncitori, ceea ce va produce mai puține bunuri și va duce la o productivitate mai scăzută, ceea ce determină o scădere a creșterii economice.

O altă problemă economică care poate provoca un declin semnificativ în economia Singapore este expunerea acesteia la globalizare.

Timp de trei decenii, Singapore a beneficiat foarte mult de pe urma globalizării. Multe companii străine au investit masiv în Singapore, ceea ce joacă un rol important în creșterea sa economică.

Dar problema este că, dacă ar avea loc crize financiare globale, economia Singapore ar fi cel mai afectată.

Interconectarea cu alte economii poate fi un lucru bun într-o perioadă de creștere economică, dar poate fi un lucru foarte rău în crize.

Companiile străine ar înceta să investească în economie și ar putea să-și închidă operațiunile, ceea ce poate cauza șomaj ridicat și o lovitură pentru economie.

Rezolvarea acestor probleme economice este prioritatea principală pentru administrație, care are o experiență de rezolvare a acestor provocări economice în economia lor de zeci de ani.

„Sunt adesea acuzat că am intervenit în viața privată a cetățenilor. Da, dacă nu aș fi făcut-o, dacă n-aș fi făcut asta, nu am fi fost aici astăzi. Și spun fără nicio remuşcare, că nu am fi aici, nu am fi făcut progres economic dacă nu am fi intervenit în chestiuni foarte personale — cine este vecinul tău, cum trăiești, zgomotul pe care îl faci, cum scuipi, sau ce limbaj folosesti. Noi decidem ce este corect. Nu contează ce cred oamenii.”
― Lee Kuan Yew

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Promotii / Stiri / Produse noi
Recomandari