Propionat De Calciu Granular/E 282

Propionatul de calciu - descriere, formula si proprietati fizico chimice

Propionatul de calciu este un compus chimic utilizat frecvent ca aditiv alimentar, având rolul de conservant. Este cunoscut în industria alimentară sub numele de E282. Este derivat din acidul propionic și calciul, oferind avantaje atât din punct de vedere al siguranței alimentare, cât și al nutriției.

Descriere și Formulă

Formula chimică a propionatului de calciu este C6H10CaO4. Este o sare a acidului propionic, iar molecula este formată din doi ioni de propionat și un ion de calciu.

Proprietăți Fizico-Chimice

 • Aspect: Propionatul de calciu apare de obicei sub formă de pulbere cristalină albă sau granule.
 • Solubilitate: Este solubil în apă și practic insolubil în solvenți organici cum ar fi alcoolul și eterul. Solubilitatea în apă este o proprietate importantă pentru aplicațiile sale în industria alimentară, permițându-i să fie distribuit uniform în produse.
 • Stabilitate: Este un compus stabil, nevolatil, care își menține eficacitatea într-o gamă largă de condiții de temperatură și pH. Aceasta îl face potrivit pentru utilizarea în produse care necesită procesare termică sau depozitare pe termen lung.
 • Punct de Topire: Are un punct de topire relativ scăzut, situat în jurul valorii de 300°C, condiție relevantă pentru procesele de producție care implică căldură.
 • pH: Soluțiile sale acvatice sunt ușor alcaline, având un pH care variază în funcție de concentrație și temperatură.

Utilizări și Aplicații

Principalul rol al propionatului de calciu în industria alimentară este acela de conservant. Previne dezvoltarea mucegaiurilor și a altor microorganisme, extinzând astfel durata de valabilitate a produselor alimentare, în special a panificației și a produselor de patiserie. De asemenea, este utilizat în alte produse alimentare precum brânzeturile procesate, produsele lactate, carnea procesată și diverse băuturi.

Proprietățile sale fizico-chimice, cum ar fi solubilitatea în apă și stabilitatea într-o gamă largă de condiții, îl fac un aditiv valoros pentru menținerea calității și siguranței alimentare. În plus, fiind o sursă de calciu, poate contribui la valoarea nutritivă a produselor alimentare, oferind un beneficiu suplimentar dincolo de conservarea alimentelor.

Doze de utilizare ale propionatului de calciu

Dozele de utilizare pentru propionatul de calciu ca aditiv alimentar pot varia în funcție de tipul produsului alimentar, de condițiile de procesare și de depozitare, precum și de reglementările specifice fiecărei țări sau regiuni. În general, scopul utilizării propionatului de calciu este de a preveni creșterea mucegaiurilor și a bacteriilor, fără a afecta negativ gustul, mirosul sau aspectul produsului alimentar.

Orientări Generale

 • Produse de Panificație: Dozele tipice sunt între 0,1% și 0,4% din greutatea făinii. Pentru pâine și produse similare, cantitatea obișnuită este în jur de 0,2% pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor.
 • Produse Lactate: În produsele lactate, cum ar fi brânzeturile procesate, doza poate varia de la 0,1% la 0,3%, în funcție de tipul produsului și de durata de valabilitate dorită.
 • Produse pe bază de Carne: În carne și produsele din carne, concentrațiile utilizate sunt similare cu cele din produsele lactate, variind în general de la 0,1% la 0,3%.

Este important de menționat că dozele exacte trebuie ajustate pentru a asigura eficacitatea conservantului fără a depăși limitele acceptate, care sunt stabilite pentru a proteja consumatorii. Aceste limite sunt definite de autoritățile de reglementare, cum ar fi:

 • Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA): Specifică limitele maxime permise în diferite produse alimentare.
 • Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA): Stabilește nivelurile maxime de utilizare în țările Uniunii Europene.
 • Codex Alimentarius: Oferă orientări internaționale cu privire la utilizarea aditivilor alimentari, inclusiv propionatul de calciu.

Considerații Importante

 • Evaluarea Produsului: Cantitatea exactă de propionat de calciu necesară poate depinde de susceptibilitatea produsului la mucegai și bacterii, precum și de condițiile de depozitare.
 • Reglementări Locale: Producătorii trebuie să respecte reglementările locale și internaționale cu privire la utilizarea aditivilor alimentari.
 • Testare: Este recomandat să se efectueze teste pentru a determina doza optimă care asigură conservarea eficientă fără a afecta calitatea produsului.

Prin ajustarea atentă a dozelor de propionat de calciu, producătorii pot îmbunătăți siguranța și durata de valabilitate a produselor alimentare, beneficiind consumatorii prin oferirea de produse mai sigure și de lungă durată.

Propionatul de calciu beneficii si efecte secundare

Propionatul de calciu este apreciat în industria alimentară și dincolo de aceasta pentru multiplele sale beneficii, mai ales ca agent conservant. Totuși, ca orice aditiv alimentar, are și potențiale efecte secundare, deși este considerat sigur pentru consumul uman în dozele recomandate de autoritățile de reglementare.

Beneficii

 1. Prevenirea Mucegaiului și a Bacteriilor: Propionatul de calciu este eficient în inhibarea creșterii mucegaiurilor și a bacteriilor pe produsele alimentare, ceea ce prelungește durata de valabilitate a produselor de panificație, a produselor lactate și a altor alimente susceptibile la deteriorare.
 2. Siguranță: Comparativ cu alte conservanți, propionatul de calciu este considerat sigur pentru consumul uman și are un risc scăzut de toxicitate.
 3. Neutru din Punct de Vedere Senzorial: Nu modifică gustul, mirosul sau aspectul produselor alimentare, făcându-l ideal pentru o gamă largă de aplicații.
 4. Sursă de Calciu: Oferă un aport suplimentar de calciu, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, când este inclus în alimentație.

Efecte Secundare

 1. Reacții Alergice sau de Sensibilitate: Deși rare, există cazuri în care indivizii pot experimenta reacții alergice sau de sensibilitate la propionatul de calciu, manifestate prin simptome gastrointestinale, dermatologice sau respiratorii.
 2. Posibile Efecte asupra Flora Intestinală: Există studii limitate care sugerează că un consum excesiv de propionat de calciu ar putea afecta negativ flora intestinală, dar aceste efecte necesită cercetări suplimentare pentru a fi înțelese complet.
 3. Preocupări la Doze Mari: Consumul de propionat de calciu în cantități semnificativ mai mari decât dozele recomandate poate duce la probleme de sănătate. Totuși, aceste niveluri de expunere sunt neobișnuite prin consumul normal de alimente.

Concluzii

Propionatul de calciu este larg acceptat ca un aditiv sigur și eficient, cu beneficii semnificative în prevenirea deteriorării alimentelor. Autoritățile de reglementare, inclusiv Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), au evaluat propionatul de calciu și îl consideră sigur pentru consumul uman în limitele stabilite. Este important pentru consumatori să fie conștienți de potențialele efecte secundare și să evite consumul excesiv, deși riscul de efecte adverse la nivelurile de expunere obișnuite prin dietă este foarte scăzut.

 

 

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu
Întrebări
GTIN:
EAN 0745760601240
Ambalare:
1000 kg (40x25kg)
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
 • REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

  din 25 octombrie 2011

  privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

  "

  Articolul 14

  Vânzarea la distanță

  (1)   

  Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

  (a) 

  informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

  (b) 

  toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

  (2)   
  În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
  (3)   
  Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."

Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.

Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.

Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)

În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

10957
12.900,00 RON
in stoc
Pretul in puncte: 25800 point
Puncte premiu: 645 point
+

Cantitatea minima pentru "Propionat De Calciu Granular/E 282" este 1.

Top Ingrediente
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...
Propionat De Calciu Granular ( E282) concentratie ≥ 99.0 %, origine China
GTINEAN 0745760601240 Ambalare1000 kg (40x25kg)
 • Vizualizați toate variantele ca listă
Brandul zilei
.
Variante
  Ambalare Disponibilitate Pret  
1 kg
in stoc
17,90 RON /per bucata
100 g
in stoc
5,90 RON /per bucata
+
250 g
in stoc
7,90 RON /per bucata
+
5 kg
in stoc
83,00 RON /per bucata
25 kg
in stoc
379,00 RON /per bucata
+