+40 722 156 262

Luni - Vineri 10:00 - 16:00

+40 722 155 050

Chimen Seminte

Chimen Seminte intregi, aromate, ambalate in pungi de 1 kg 

 Chimenul este una din plantele aromatice des folosite sub diferite forme, condiment, ceai sau tinctura. Contine uleiuri volatile, mucilagii, substante albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale si fitosteroli.

- AplicatiiChimenul este utilizat ca si condiment pentru branzeturi, preparate din carne, in fabricarea supelor si sosurilor, in industria cosmetica, medicina , etc.

- OMG : Produsul nu provine din materii prime modificate genetic.

- Tratament de iradiere : Produsul nu a fost supus tratamentului cu raze ionizante.

- Alergeni : Chimenul nu este alergen.

- Depozitare : Se depoziteaza in spatii racoroase si ventilate, ferite de expunerea la lumina solara, caldura si umiditate.

- Valabilitate : Depozitat in ambalajul original si in conditiile mentionate de producator, produsul isi mentine valabilitatea pana la 24 de luni de la data fabricatiei.

- Continut de vitamine si minerale

Vitamina A 363 UI  /  Folate 10 mg  /  Vitamina C 21 mg  /  Niacin 3,606 mg  /  Piridoxină 0,36 mg  /  Riboflavina 0,379 mg  /  Thiamin 0,383 mg  /  Vitamina E 2,5 mg  /  Sodiu 17 mg  /  Potasiu 1351 mg  /  Calciul 689 mg  /  Cooper 0,910 mg  /  Fier 16,23 mg  /  Magneziu 258 mg  /  Mangan 1,3 mg  / Fosfor 568 mg  /  Zinc 5,5 mg
Caroten-β 189 mcg  /  Crypto-xantină-β 58 mcg  /  Luteina-zeaxantină 205 g

 

 

    1. Originea chimenului

    2. Clasificarea botanica si descrierea chimenului

    3. Productia de chimen si comertul international

    4. Compozitia chimica a chimenului

    5. Utilizarea chimenului in industria alimentara  

    6. Utilizarea semintelor intregi de chimen

    7. Utilizarea chimenului macinat

    8. Utilizarea uleiului esential de chimen    

    9. Utilizarea uleiului de chimen

    10. Utilizarea uleiului de pleavă de chimen

    11. Utilizarea uleiului extras din planta de chimen, inclusiv radacina

    12. Utilizarea carvonei extrasa din chimen    

    13. Utilizarea oleorezinei din chimen

    14. Proprietati functionale ale chimenului

 

    1. Originea chimenului

 Chimenul (Carum carvi L.) din familia Apiaceae, pare să aibă originea în Asia Mică. Dovada originii vechi a chimenului a fost găsită în Orientul Mijlociu în urmă cu aproximativ 5000 de ani. Planta era bine cunoscută de vechii egipteni și a fost introdusă acum aproximativ 1000 de ani din nordul Africii în Europa.

   Semințele de chimen au fost utilizate în principal ca si condiment pentru aromatizarea preparatelor alimentare din Europa și Orientul Mijlociu din cele mai vechi timpuri. Este cunoscut a fi cultivat în Olanda, Rusia, Ungaria, Polonia, Danemarca, Germania și Norvegia. Celelalte țări producătoare sunt România, Bulgaria, Maroc, SUA, Siria, Turcia și India. Cele mai importante surse comerciale de chimen din lume sunt Olanda și Germania, unde este cultivat intens.

     Se cunosc aproximativ 25 de specii de chimen insa doar Carum carvi L. are o importanță economică, fiind utilizat și cultivat în mai multe regiuni. Denumirea chimenului este diferita in functie de tara unde este folosit. Se numește carvi în franceză și italiană, kummel în germană, alcaravea în spaniolă, karvy în olandeză, kminek în poloneză, komeny în maghiară, zeiera siah în India. Toate țările europene exista însă, într-o oarecare măsură nume similare pentru această specie, iar aceste nume ar putea fi identificate în „karauya” arabă din secolul XII . Se mai numește sushva sau krishna jiraka în India.

 

               2. Clasificarea botanica si descrierea chimenului

         Într-o clasificare a plantelor utilizate ca mirodenii, chimenul a fost clasificat drept condiment de sămânță, deoarece semințele (fructe botanice) sunt folosite brute, macinate sau sub formă de ulei esențial sau oleorezine. Conform clasificării taxonomice, chimenul face parte din ordinul Apiales, familia Apiaceae, genul Carum și specia Carvi.

        În conformitate cu clasificarea convențională a mirodeniilor, din cinci tipuri, de exemplu, condimente calde, condimente blânde, condimente aromate, ierburi aromate, chimenul este clasificat drept condiment bland și in functie de partea vegetala utilizata , este cunoscut ca semințe, deoarece fructele uscate ale cestuia sunt utilizate ca mirodenii.

        Planta de chimen este o plantă dreapta, ierboasă, bienală, cu un portaltoi tuberos gros. Înălțimea plantei variază de la 0,5 la 1,0 m. Tulpina este cilindrică, robustă, ramificată divertic, aromatică, dreaptă. Frunzele sunt compuse, subțiri iar cele din urmă segmente de frunze inferioare sunt lanceolate. Florile sunt mici, grupate în umbelele terminale sau axilare compuse, producand pâlcuri de flori albe. Fructele sunt maro cu lungime de 3–6 mm, ovoidale sau alungite, glabre și lateral aplatizate. Semințele sunt aplatizate dorsal netede sau ușor canelate pe suprafața interioară. Fructele când sunt coapte se împart în carpeluri înguste, alungite de 4 până la 6,5 ​​mm, curbate, orientate la capete cu cinci creste longitudinale la suprafață. Semințele au un gust și aromă caldă, dulce, ușor ascuțită.

 

            3. Productia de chimen si comertul international

         Chimenul este cultivată semnificativ la scară largă în Olanda, Germania, Polonia, Ucraina, Ungaria și România. Olanda are o poziție remarcabilă pe plan mondial în ceea ce privește producția de chei. Alte țări Suedia, Norvegia, Spania și Austria, au fost menționate ca producători de chimen însă, producția pare să nu fie un factor determinant astăzi pe piața mondială din aceste țări. În ultimele decenii, producția de chimen s-a mutat în noi regiuni, precum Canada, SUA, Finlanda, Siria și Maroc. Planta Carum carvi ca floră naturală este predominantă în Europa de Nord și Centrală, Anglia, Franța de Est și Centrală, Spania de Sud, Italia de Nord, Peninsula Balcanică, Asia Centrală (Nemeth, 1998). S-a răspândit ca urmare a activității umane și în Olanda, Africa de Nord, America de Nord și Noua Zeelandă.

       Principala sursă comercială de semințe de chimen este Olanda. Semința de chimen este cultivată și în Bulgaria, Canada, Germania, Marea Britanie, India, Maroc, Newfoundland, Polonia, România, Rusia, Siria și SUA. Aproximativ 3500 de tone de semințe de chimen sunt importate anual în SUA și aproximativ 80% din acest tonaj vine din Olanda, restul provenind din Polonia și Danemarca. Olanda, Polonia și Germania sunt principalii exportatori pe piața mondială și exportă semințe de chimen în SUA, Elveția, Austria și Ungaria. În India, chimenul crește sălbatic în regiunea Himalaya de Nord și este cultivat ca si cultură de iarnă în câmpii și o cultură de vară în Kashmir, Kumaon, Garhwal și Chamba, la atitudini cuprinse între 2740 și 3660 m peste nivelul mării medii.

        Producția de semințe de chimen este semnificativă în nordul Europei, în special în Olanda și în Canada, SUA, Scandinavia, Rusia și Germania. Rădăcinile tuberoase ale chimenului sunt comestibile și oarecum populare în special în rândul locuitorilor din dealurile mai înalte din India și China și se extind în continuare în Caucaz, Persia, Tibet și Siberia. Principalii producători de recolta de iarnă sunt Olanda, Polonia, Ungaria și Rusia; tipul de primăvară este produs mai ales de Siria, Maroc, Egipt și India de Vest.

 

         4. Compozitia chimica a chimenului

         Compoziția chimică variază în funcție de regiunea soiului, stadiul de recoltare și metoda de distilare. Din semințele măcinate de chimen se obține până la 5-7,5% ulei volatil, constituit în principal din 60% δ-carvone și 15% ulei in care oleic, linoleic, petroselinic și palmitic sunt acizii grași principali.

       Chimenul cultivat în latitudinile nordice produce cantități mai mari de ulei volatil decât cel cultivat în climele mai calde. Conținutul de ulei esențial variază în funcție de stadiul recoltei, varietatea de chimen și regiunea geografică și a fost raportat de la 0,99% la 8,1%. Componenții principali ai uleiului esențial de chimen variază între 47 și 81,17%, carvone și 9,4-48,7%, limonen în principal. Concentrația de ulei esențial de semințe a fost cuprinsă între 2,9 și 5,1%. Conținutul de caravană și limonen din uleiurile esențiale s-au situat în intervalul 59-77% și 26-41%, respectiv de la C. carvi din Norvegia.

       Componenții chimici ai chimenului pot fi clasificați ca metaboliți primari și secundari. Primul grup cuprinde substanțele care joacă un rol vital și sunt necesare în procesele normale vitale ale celulelor, al doilea grup este de obicei de un interes mai larg datorită prezenței substanțelor bioactive care contribuie la aromă, parfum și valoare medicamentoasă

       Principalii metaboliți primari identificați sunt zaharide (monosacharide - glucoză, fructoză, dizaharide-zaharoză; trizaharide, lipide (trigliceride, 66%; acizi grași liberi, 5,1%, steroizi, 0,4%, hidrocarburi, 0,2%; clorofilă, 0,2%; ceară, 0,1%; alcool liber 0,1%, aminoacizi cum ar fi alanina, fexilalanina, metionina, acidul glutamic, serina și valina, acid abscisic endogen (ABA) 120 pg / kg și alte substante in cantitati minore.

      Componentele carvacrol, alcoolul din chimen și chimen aldehida găsite în părțile volatile ale uleiului esențial de chimen sunt substanțe fenolice. Cercetările asupra componentelor responsabile pentru proprietățile antioxidante ale chimenului au condus, printre altele, la carvacrol.

      Flavonoidele (glicozidele flavonoide) sunt ceilalți metaboliți secundari importanți ai chimenului.

 

           5. Utilizarea chimenului in industria alimentara  

       Chimenul este utilizat pe scară largă ca si condiment în scop culinar și pentru aromatizarea diverselor produse alimentare. Principalele produse din chimen utilizate sunt fructele (cunoscute în general sub formă de semințe), ierburi și uleiuri de semințe. Este populară din cele mai vechi timpuri utilizarea sa în medicina traditionala, întreaga plantă de chimen avand valoare medicinala, dar valoarea comercială este data de fructe/seminte.

      Chimenul este cultivat pe scară largă în Olanda, Germania, Polonia, Ucraina, Ungaria și România pentru obtinerea de semințe și este folosit ca condiment pentru aromatizare și prepararea alimentelor în Europa și Orientul Mijlociu din cele mai vechi timpuri. Principalele produse prelucrate din chimen sunt semințele întregi, uleiul esențial, oleorezina, pulberea de chimen și alte câteva. Sunt utilizate în industria alimentară, cosmetică, băuturi și farmaceutice în principal în scopuri aromatizante și medicinale

 

          6. Utilizarea semintelor intregi de chimen

           Semințele întregi de chimen au o aromă caracteristică caldă, ușor dulce, foarte ascuțită oarecum acru, dar plăcut. Semințele de chimen sunt prelucrate prin uscare, curățare, clasificare și sunt comercializate în cea mai mare parte sub această formă pe piața internațională. Datorită calităților sale de conservare inerente, se știe că are o viață bună de păstrare similară cu ardeiul. Semințele de chimen sunt utilizate pe scară largă ca si condiment pentru condimentare, atât la nivelul gospodăriei, cât și la nivel comercial.

          Utilizare la nivel de gospodărie : În Europa se utilizează ca condiment obișnuit, germanii folosesc semințe de chimen în multe dintre tipurile de pâinea coptă, sosuri și celebrele lor sauerbraten, în timp ce austriecii le plac în tocane. Italienii fierb castanele calde cu semințe de chimen înainte de a le prăji. Chimenul maschează mirosul alimentelor grele precum coaste de berbec, gâscă prăjită, carne de porc, carne de tocană, tocană de vaca sau alte mâncăruri abundente de carne și adaugă o dulceață interesantă merelor, cozonacului și brânzeturilor. Semințele de chimen se folosesc în placinte, pâine de ceapă, brânză topita, omlete, salata coleslaw, paste fierte, pâine de secară, supe, dressinguri pentru salată, sosuri, orez, fructe de mare , varză și cartofi, supe, varză, salată de castraveți, carne de pasăre, tocanite, cârnați de casă și legume precum sfeclă, morcovi, varză, castraveți, ceapă, napi, fasole verde, cartofi, conopidă și dovlecel, usturoi, salată de castraveți,  tocane , precum sfeclă, morcovi, dovlecel.

         Utilizare industriala : Semințele de chimen sunt utilizate mai ales în produsele de panificație și băuturi alcoolice pentru a adăuga gust și aromă. În industria de panificație, semințele de chimen nu se amestecă numai în pâine albă și secară, dar se presară și pe aluat înainte de coacere pentru o aromă mai bine dispersată și pentru îmbunătățirea gustului.

Aromarea diferitelor tipuri de băuturi alcoolice are o tradiție îndelungată, în special din Danemarca și in  alte țări scandinave. Produsele populare descrise ca akvavit sau acvavit sunt aromate folosind distilate neutre de alcool din chimen. Chimenul se adaugă numai înainte de distilare și în acest fel aroma băuturii este atribuită distilatelor de chimen. În ginul american, condimentele pentru aromă folosite includ fructe de ienupăr și cardamon, precum și semințe de chimen

   

         7. Utilizarea chimenului macinat

        Chimenul macinat este produs prin măcinarea fructelor/semintelor uscate, curățate și sterilizate. Produsul sub formă de pulbere fină este utilizat mai ales pentru condimentarea alimentelor, în timp ce produsul grosier este folosit în scopul extragerii uleiului esențial, oleorezinei și altor extracte.

       Răcirea si pre-răcirea  poate fi utilizată pentru a micsora pierderea de substante volatile. Criogenarea semintelor poate ajuta mai bine la reducerea pierderii de ulei în timpul procesului de măcinare și la menținerea dimensiunii particulelor la un nivel optim, astfel încât să asigure mentinerea proprietatilor in timpul duratei de valabilitate. Mai mult decât atât, chimenul criogenat se disperseaza mai uniform în amestecurile de condimente.

        Chimenul macinat este utilizată mai ales pentru a adăuga gust și aromă diferitelor preparate alimentare, în produse de panificație și băuturi alcoolice.

 

          8. Utilizarea uleiului esential de chimen

        Uleiul esențial de chimen este obținut prin distilarea cu aburi sau hidro-distilarea fructelor sau a resturilor de la macinare sau a plantei și a rădăcinii în funcție de cerințele pieței și de utilizare specială. Dar uleiul esențial extras din semințe este superior în calitate și apreciat mai mult comercial.

       În general, conținutul de ulei esențial din semințele de chimen variază de la 2,9 la 5,1%, cu componente majore ale d-carvone până la 65% și d-limonen până la 40%, dar aceste proporții sunt variabile. Semințele de înaltă calitate pot conține până la 7% ulei volatil și până la 15% ulei fix. metode de extracție a uleiului esențial. În extractele de caravei întregi, conținutul de carvone a fost de 81,53%.

       Uleiul esențial este un lichid fluid, aproape incolor până la galben pal, cu un gust cald, picant și aromat. Uleiul poate inlocui practic semințele în alimente procesate și este utilizat pe scară largă ca componentă de aromă în cărnurile prelucrate, murăturile, sosurile, condimentele și preparatele similare în băuturile alcoolice și nealcoolice. Semințele proaspete pot fi zdrobite și prelucrate imediat pentru distilare, pentru a evita pierderile de evaporare și recuperarea conținutului de ulei esențial.

       Randamentul mediu de ulei esențial, evaluat la scară de laborator, a fost de aproximativ 70 kg / ha, cu un randament maxim de 160 kg / ha.

       Uleiul are un miros puternic, caracteristic datorită conținutului de carvone, iar uleiul rectificat primit din procesul de distilare dublă este incolor până la galben pal și are un miros puternic și un gust mai intepator.

       Uleiul esențial de chimen are o piață dezvoltata în industria alimentară, cosmetică și farmaceutică. Este utilizat în toate categoriile majore de alimente, inclusiv băuturi alcoolice și nealcoolice, deserturi lactate congelate, bomboane, produse coapte, gelatine și budinci, carne și produse din carne, amestecuri de condimente. Cel mai mare nivel mediu maxim de utilizare este raportat la aproximativ 0,02% în produsele coapte. Este, de asemenea, utilizat ca o componentă de parfum în preparatele cosmetice, inclusiv pastele de dinți, apa de gura, săpunuri, creme, loțiuni și parfumuri, cu un nivel de utilizare maximă de 0,4% raportat în parfumuri.

        Uleiul esențial de chimen poate fi folosit in hrana pentru animale exploatate pentru muls, vacile și oile.

Cel mai bun ulei esential se pare ca este cel olandez.

 

            9. Utilizarea uleiului de chimen

         Uleiurile grase produse în urma procesului de distilare a semințelor de chimen au fost raportate la 15% și sunt deosebit de bogate în acid petroselinic. Profilurile de acizi grași sunt reprezentate de acizii petroselinici și cis-vaccenici ca componente majore. Acidul petroselinic este o materie primă importantă pentru procesele oleochimice și poate fi ușor descopmus în acid lauric și adipinic. Uleiurile grase produse din semințele de chimen au utilizarea lor în diferite produse farmaceutice și cosmetice. Uleiurile grase de chimen sunt utilizate în principal în industria săpunului, pentru aromatizare și ca deodorant, la fabricarea săpunurilor dezinfectante parfumate.s

 

          10. Utilizarea uleiului de pleavă de chimen

      Uleiul de pleava de chimen este distilat din cojile și tulpinile care rămân după treiere și este considerat de calitate inferioară în comparație cu uleiul extras din semințe.

      Pleava uscata din care s-a extras uleiul conține 20–23,5% proteine brute, dintre care 75–85% este digerabil și 14–16% grăsime și poate fi folosit ca furaj ideal pentru bovine. Uleiul de pleavă este obținut prin distilarea cu abur a materialului rămas după măcinarea fructelor și  conține mai puține carvone și mai multe terpene. Are mai puțin mirosul caracteristic al uleiului de semințe de chimen și este mai aspru cu un gust oarecum amar. Aceasta este produsă la scară foarte mică și este, de asemenea, utilizată ca adulterant al uleiului de fructe.

 

            11. Utilizarea uleiului extras din planta de chimen, inclusiv radacina

         Uleiul din planta de chimen este obținut prin distilarea cu abur a intregii plante proaspete, tulpini, frunze și semințe. Tulpina superioară este de obicei pregătită pentru procesul de distilare și tulpinile sunt îndepărtate. Unii cultivatori consideră că ar trebui să fie recoltate înainte de înflorire, iar alții spun că este mai bine după aceea. Uleiul din plante de chimen are similitudine în aromă cu uleiul extras din semințe și s-ar putea extinde rapid la producția comercială ca alternativă pentru uleiul din semințe.

        Uleiul de rădăcină poate fi obținut și prin distilarea rădăcinilor tocate și constă în principal din compuși oxigenati cu aldehide până la 70% . Analiza completă a uleiului de plante și a rădăcinii în comparație cu uleiul esențial extras din semințe nu este disponibilă, dar se consideră că acesta este de calitate inferioară uleiului de semințe și este utilizat și ca adulterant al uleiului de fructe.

 

           12. Utilizarea carvonei extrasa din chimen

         Constituent al uleiului esențial, d-carvona este un lichid aproape incolor până la galben pal, care se întunecă odată cu trecerea timpului. Mirosul carvonei de chimen este cald, ierboase, asemănător cu mirosul pâinii, picant și ușor floral. Gustul este dulce, picant și asemănător gustului pâinii. Se presupune că, carvona are anumite proprietăți de prevenire a cancerului și proprietăți antihelmintice. Carvona pură este preparată prin descompunerea compușilor cristalini ai carvonei cu hidrogensulfidă. Carvona are, de asemenea, utilizări în industria săpunului pentru adăugarea unei arome naturale. Cererea pentru carvone fluctuează și se limitează la un anumit segment al pieței, dar extragerea regulată a carvonei poate deveni o alternativă la semințele de chimen în industria alimentară și farmaceutică

 

           13. Utilizarea oleorezinei din chimen

       Oleoresina din fructelor de chimen este preparată prin extragerea din semințele uscate zdrobite cu solvenți de ulei volatili adecvați, cum ar fi hexan etanol, acetat de etil sau diclorură de etilenă; filtrare și desolventare sub vid. Solventul organic trebuie recuperat complet din oleorezină conform ISO, precum și limitele maxime admise pentru solvenții aprobați din țările importatoare. Oleoresina de chimen este unul dintre cei mai valoroși agenți aromatizanți, deoarece oferă o aromă caldă și aromată.

        Oleorezina conține ulei esențial, rășini solubile organic și alte materiale conexe prezente în condimentele originale, este de obice de culoare galbena cu nuante verzui și, în mod normal, conține 20-25% volatil și 60–75% ulei fix. Conținutul ridicat de ulei fixat necesită de obicei adăugarea unui antioxidant la limita legală.

 

          14. Proprietati functionale ale chimenului

 - Fructele de chimen sunt aromate și au un gust destul de picant.

O analiză a probelor de semințe de chimen arată că acesta conține cantități mici de proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale și vitamine.

Valoarea nutritivă a semințelor de chimen, dacă este consumată ca atare, este mică, dar este apreciată mai mult pentru aroma specifică și proprietățile medicinale specifice.

Semințele de chimen și substantele extrase din chimen sunt cunoscute ca având o serie de proprietăți funcționale și, prin urmare, sunt apreciate ca medicamente populare pentru vindecarea diverselor afecțiuni și ca ingrediente contemporane în industria cosmetică.

     • carminative, stimulante și expectorante

  • antiflatulente și antispasmodice
  • ușor antibacterian și antifungic
  • antidispepsic
  • lactogene

   Semintele de chimen sunt menționate de farmacopeele din numeroase țări europene, SUA și altele, și cel mai mult este folosit ca o componentă a amestecurilor de plante recomandate ca digestive, carminative și galactogene . Semințele sunt expectorante și tonice și sunt frecvent utilizate în bronșită și remedii pentru tuse, pentru copii.

- Unguent extern pentru piele afectata de micoze sau scabie : Dizolvati 10g ulei esential de chimen si 5g ulei esential de cimbru in 15ml de ethanol 95%. Amestecati cu 150 g de ulei de cocos sau alt ulei de plante.

- Pentru colici abdominale amestecati cateva picaturi de ulei de chimen cu cateva picaturi de ulei de masline. Aplicati extern la nivelul abdomenului

- Pentru efect antiseptic, carminativ, digestiv si anticolici, mestecati 1 lingurita de seminte de chimen de 3-4 ori pe zi

- Chimenul este recomandat ca remediu pentru tulburările tractului digestiv precum flatulența, eructarea, durerile de stomac, constipații lipsa poftei de mâncare și greața. La copii mici, chimenul este folosită pentru tratarea flatulenței și durerilor de stomac, la vârstnici pentru tulburări ale fluxului biliar, atonie intestinală și nevroză vegetativă .

- Semintele de chimen ingerate oral produc un efect asupra tractului digestiv, canalelor biliare, ficatului și rinichilor. Au proprietăți spasmolitic asupra conductelor biliare și sfincterul piloric reglând fluxul de bila și sucuri pancreatice către duoden. Acționează ca un colagog și cresc secreția de sucuri gastrice, ceea ce duce la stimularea apetitului și a digestiei.

- Utilizarea fructelor de chimen de către femeile care alăptează favorizează secreția de lapte și îmbunătățește alăptarea și are un efect indirect, benefic asupra sistemului digestiv al bebelușului, din cauza calității antispastice prezente în acesta. Componenta care acționează ca un galactagog în semințele de chimen nu a fost identificată, dar limonenul și carvona, componentele principale ale semințelor de chimen au calități antispastice.

- Gustul chimenului fiind cald, înțepător și aromat face ca acesta să fie potrivit pentru a inlatura respirația urâtă sau gustul neplacut și astfel este utilizat în preparate orale pentru controlul mirosului gurii.

 - Chimenul a fost dovedit ca un adjuvant sau corectiv pentru medicamente și maschează mirosul neplăcut al alimentelor. Chimenul a fost, de asemenea, raportat să joace un rol terapeutic, avand efecte pozitive asupra absorbției intestinale a fierului.

 - S-a raportat că uleiul esențial din chimen este potențial anti-cancerigen. Această proprietate a uleiului de chimen se datorează probabil inducerii enzimei detoxifiante glutation 5-transferază (GST). Cercetarile au raportat că, carvona și limonenul sunt compușii responsabili pentru proprietatea menționată mai sus, în timp ce carvona a prezentat o activitate chiar mai mare ca inductor GST.

 - Chimenul este utilizat in medicina veterinară. Datorită prezenței mai multor proprietăți funcționale ale chimenului, cum ar fi carminative, antiflatulente, antispasmodice, antibacteriene, antifungice și galactolog, utilizarea semințelor de Carum carvi și extractelor este foarte populară în tratamentul animalelor pentru diverse afecțiuni. Ca medicament veterinar pentru animale, planta de chimen este un remediu mai popular decât fructele. Utilizarea plantei, ca decoct de seminte și ierburi pentru animale, îmbunătățește digestia prin promovarea secreției gastrice și stimulează pofta de mâncare. De asemenea, este utilizat pentru a vindeca afecțiunile gastro-intestinale precum flatulența, durerile de stomac și crampele. 

Datorită proprietăților sale funcționale antibacteriene și antifungice, chimenul este folosit și pentru vindecarea rănilor și arsurilor infectate. Administrat in dietă, 12 g chimen / kg la iepuri albi din Noua Zeelandă a dus la o eficiență reproductivă îmbunătățită, randament al productiei de lapte și mortalitate scazuta  înainte de înțărcare a puilor.

 - Chimenul este un inhibitor natural al incoltirii cartofilor

Pe lângă utilizarea semințelor de chimen, chimenului macinat și uleiurile esențiale în industria alimentară și farmaceutică, s-au dovedit a fi un important inhibitor natural al incoltirii cartofilor, extinzând perioada de depozitare și calitatea după depozitare. S-a constatat că, câteva monoterpene provenite din chimen, inclusiv S-carvone (ingredient alimentar sigur) au suprimat aparitia încolțirii în condiții de depozitare timp de mai mult de un an, în funcție de cantitatea aplicată. S-carvone ca pentru cartofii de depozitare, sub denumirea comercială „Talent” este disponibil în Olanda.

Recenzii ale clienților

5 out of 5
4 stars
0
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0

Recomandare pentru cumpărare

100%

Bazat pe 2 recomandări
2
Ati incercat acest produs?
Împărtășiți-l cu alții pentru a-i ajuta să facă alegerea corectă
Scrie un comentariu
Comentarii pozitive
dragotă
06/10/2024
Achizitie Verificata
Comentarii
Chimenul acesta are o aroma foarte placuta si se potriveste perfect in multe preparate. L-am folosit la supe si sosuri, iar rezultatul a fost delicios! Recomand!
Sortati dupa:
Cu Fotografie
dragotă
dragotă
Achizitie Verificata
06/10/2024
Comentarii
Chimenul acesta are o aroma foarte placuta si se potriveste perfect in multe preparate. L-am folosit la supe si sosuri, iar rezultatul a fost delicios! Recomand!
A fost utilă această recenzie?
13 4
Bianca Iordache
Bianca Iordache
Achizitie Verificata
04/12/2023
Recomand
Avantaje
cantitate mare la pret ok
Dezavantaje
Nu sunt
Comentarii
Foarte bun raportul pret - calitate :)
A fost utilă această recenzie?
54 45
ana maria
ana maria
Achizitie Verificata
10/03/2023
Recomand
Comentarii
recomand produsul pentru cantitatea mare a pungii
A fost utilă această recenzie?
81 81
Sonia Trifu
Sonia Trifu
Achizitie Verificata
23/03/2020
Comentarii
Parfumate puternic. In sfarsit, am de unde cumpara, Din pacate peste tot gaseam doar la 100 gr. Recomand site-ul, sunt produse de calitate
A fost utilă această recenzie?
112 110
Scrie un comentariu
Întrebări
GTIN:
EAN 0745760600304
Ambalare:
500 g
  • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
  • REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
  • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    din 25 octombrie 2011

    privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

    "

    Articolul 14

    Vânzarea la distanță

    (1)   

    Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

    (a) 

    informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

    (b) 

    toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

    (2)   
    În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
    (3)   
    Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."

Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.

Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.

Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)

În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe pagina produsului, etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Fotografiile prezentate pot să nu fie actualizate la înfățișarea actuală a produselor. Designul, culorile, formele, alte caracteristici ale produselor sau ambalajelor pot diferi in realitate față de cele din pozele de pe site. Specificațiile tehnice si caracteristicile descrise sunt cu titlu informativ, putând fi schimbate fără înștiințare prealabilă din partea producătorilor produselor și nu constituie obligativitate. Nici o prezentare, fotografie sau descriere nu obligă firma producatoare sau pe Top Ingrediente.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

10286
20,90 RON / Punga
Discounturile noastre de cantitate (pret cu taxe ):
Cantitate 5+ 10+
Pret 20,27 RON 19,86 RON
Momentan Indisponibil
Pretul in puncte: 42 point
Puncte premiu: 1 point

Cantitatea minima pentru "Chimen Seminte" este 1.

4 recenzii Scrie un comentariu
Top Ingrediente
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...
Seminte de chimen cu dimensiuni de 4 mm până la 6 mm lungime, origine Finlanda
GTINEAN 0745760600304 Ambalare500 g
Brandul zilei
.
Variante
  Ambalare Disponibilitate Pret  
1 kg
in stoc
36,50 RON / Punga
+
100 g
in stoc
9,90 RON / Punga
+
250 g
in stoc
12,90 RON / Punga
+
500 g
20,90 RON / Punga
Momentan Indisponibil
5 kg
in stoc
199,00 RON / Punga
+