Vitamina C alcalina / Ascorbat de sodiu

Ascorbat de sodiu E 301 (vitamina C alcalina) - descriere si proprietati fizico-chimice

Ascorbatul de sodiu (E 301), cunoscut și sub denumirea de vitamina C alcalină, este o formă de sare a acidului ascorbic și sodiului. Este utilizat pe larg în industria alimentară ca antioxidant și aditiv alimentar, având numeroase aplicații datorită proprietăților sale fizico-chimice și beneficiilor pentru sănătate. Datorită naturii sale alcaline, este adesea preferat de persoanele care găsesc acidul ascorbic (forma acidă a vitaminei C) iritant pentru stomac.

Descriere

Ascorbatul de sodiu este un pulbere cristalină albă sau ușor gălbuie, inodoră, cu un gust ușor sărat. Este solubil în apă, ceea ce îl face util în diverse preparate alimentare și băuturi. Fiind o formă alcalină a vitaminei C, ascorbatul de sodiu este mai puțin acid și, prin urmare, poate fi mai ușor tolerat de către sistemul digestiv comparativ cu acidul ascorbic pur.

Proprietăți Fizico-Chimice

 • Solubilitate: Solubil în apă, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea în soluții și preparate lichide. Solubilitatea sa facilitează, de asemenea, absorbția în organism când este consumat ca supliment alimentar.
 • Stabilitate: Este stabil la aer și umiditate la temperatura camerei, dar se poate descompune la expunerea prelungită la lumină, căldură sau aer. Prin urmare, trebuie păstrat într-un loc răcoros și uscat, departe de lumina directă.
 • pH: Are un pH mai alcalin comparativ cu acidul ascorbic, ceea ce îl face mai blând pentru stomac.
 • Capacitate antioxidantă: Ca și acidul ascorbic, ascorbatul de sodiu servește ca un puternic antioxidant, protejând celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și susținând funcția imunitară. Contribuie, de asemenea, la regenerarea altor antioxidanți din organism.
 • Formula chimică: C6H7NaO6. Conține o moleculă de sodiu (Na), ceea ce îl diferă de acidul ascorbic pur.

Utilizări

 • Aditiv alimentar: Utilizat ca antioxidant și pentru a preveni decolorarea fructelor și legumelor proaspete și prelucrate. De asemenea, ajută la păstrarea prospețimii și a culorii cărnii și peștelui.
 • Suplimente alimentare: Oferit ca o formă mai blândă a vitaminei C pentru suplimentarea dietei, în special pentru persoanele care au dificultăți în a tolera acidul ascorbic din cauza acidității sale.
 • Cosmetice și produse de îngrijire personală: Datorită proprietăților sale antioxidante, este adesea inclus în formulările de cremă și ser pentru a ajuta la protejarea pielii de stresul oxidativ și pentru a promova producția de colagen.

Considerații de Siguranță

Ascorbatul de sodiu este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor când este utilizat în doze adecvate. Cu toate acestea, datorită conținutului său de sodiu, persoanele cu hipertensiune arterială sau afecțiuni legate de retenția de sodiu ar trebui să îl folosească cu prudență. Ca și în cazul oricărui supliment, este recomandat să se consulte un profesionist în domeniul sănătății înainte de a începe utilizarea ascorbatului de sodiu, mai ales dacă există condiții medicale preexistente sau dacă se iau alte medicamente.

 

Ascorbatul de sodiu E301 - utilizari si doze de utilizare in industria alimentara

Ascorbatul de sodiu (E301) este un aditiv alimentar valoros, apreciat în industria alimentară pentru proprietățile sale antioxidante și capacitatea de a menține culoarea și prospețimea produselor alimentare. Este utilizat într-o varietate largă de produse, de la carne și băuturi la produse de panificație și conserve.

Utilizări în Industria Alimentară

 • Produse din carne și mezeluri: Ascorbatul de sodiu este adesea adăugat în produsele din carne, cum ar fi salamurile, șuncile și alte mezeluri, pentru a preveni râncezirea și pentru a păstra culoarea roz caracteristică a cărnii proaspete. Acest lucru se datorează capacității sale de a stabiliza culoarea nitritului de sodiu, prevenind formarea nitrozaminelor potențial cancerigene.
 • Produse de panificație: Îmbunătățește calitatea aluatului și prelungește prospețimea produselor de panificație prin prevenirea oxidării grăsimilor.
 • Băuturi: Folosit pentru a preveni oxidarea și pentru a menține gustul și culoarea stabilă în sucuri și alte băuturi.
 • Fructe și legume prelucrate: Ajută la prevenirea oxidării și decolorării fructelor și legumelor tăiate sau prelucrate, păstrându-le aspectul proaspăt.
 • Produse lactate: Utilizat în unele produse lactate pentru a preveni oxidarea grăsimilor.
 • Produse pe bază de pește: Ajută la prevenirea formării aminelor biogene în produsele pe bază de pește, contribuind astfel la menținerea calității și siguranței.

Doze de Utilizare

Dozele de ascorbat de sodiu permise în alimente variază în funcție de reglementările specifice ale fiecărei țări și de tipul produsului alimentar. În general, dozajul este determinat pe baza necesității de a obține efectul antioxidativ dorit, fără a depăși nivelurile maxime admise, care sunt stabilite pentru a garanta siguranța consumatorilor.

 • Mezeluri și produse din carne: Dozele tipice pot varia de la 50 la 500 mg/kg de produs finit, în funcție de tipul produsului și de reglementările locale.
 • Produse de panificație: Concentrațiile utilizate pot fi similare cu cele pentru produsele din carne, ajustate pentru a preveni oxidarea grăsimilor și pentru a îmbunătăți volumul și textura produsului.
 • Fructe și legume prelucrate: Doza depinde de tipul de produs și de nivelul de protecție antioxidantă necesar; valorile tipice pot fi între 100 și 500 mg/kg.
 • Băuturi: În sucuri și alte băuturi, doza poate varia considerabil, dar adesea se situează în jurul a 100-300 mg/litru.

Este important pentru producătorii de alimente să respecte dozele recomandate și reglementările locale sau internaționale pentru utilizarea aditivilor alimentari, inclusiv ascorbatul de sodiu, pentru a asigura siguranța și acceptabilitatea produselor lor pentru consumatori. În plus, etichetarea corectă a prezenței ascorbatului de sodiu și a oricărui alt aditiv alimentar este esențială pentru informarea consumatorilor.

 

Ascorbat de sodiu (vitamina C alcalina) - beneficii si doze de utilizare

Ascorbatul de sodiu, cunoscut și sub numele de vitamina C alcalină, este o formă tamponată, mai puțin acidă, a vitaminei C. Această formă este preferată de persoanele care au probleme gastrointestinale cu formele mai acide de vitamina C, cum ar fi acidul ascorbic. Utilizat atât în industria alimentară, cât și în suplimentele alimentare, ascorbatul de sodiu oferă toate beneficiile vitaminei C, plus câteva avantaje suplimentare datorită alcalinității sale.

Beneficii ale Ascorbatului de Sodiu

1. Suport pentru Sistemul Imunitar

Ca și acidul ascorbic, ascorbatul de sodiu joacă un rol crucial în susținerea sistemului imunitar, ajutând la protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor.

2. Antioxidant Puternic

Vitamina C, indiferent de forma sa, este un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, contribuind astfel la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și anumite forme de cancer.

3. Favorizează Absorbția Fierului

Ajută la îmbunătățirea absorbției fierului din surse vegetale, ceea ce este crucial pentru prevenirea anemiei feriprive.

4. Producția de Colagen

Vitamina C este vitală pentru producția de colagen, o proteină esențială pentru sănătatea pielii, a vaselor de sânge, a tendoanelor și a ligamentelor.

5. Reduce Riscul de Gastroenterită

Pentru persoanele cu stomac sensibil, forma alcalină a vitaminei C (ascorbat de sodiu) poate reduce riscul de iritații gastrointestinale comparativ cu acidul ascorbic.

Doze de Utilizare

Suplimente Alimentare

Dozele zilnice recomandate (DZR) pentru vitamina C variază în funcție de vârstă, sex și stadiul fiziologic (de exemplu, sarcină, lactație). Pentru adulți, doza zilnică recomandată de vitamina C este de aproximativ 65-90 mg pe zi, cu un maxim admis până la 2.000 mg pe zi pentru a evita efectele secundare. În cazul ascorbatului de sodiu ca supliment, dozele pot varia în funcție de necesitățile individuale și de recomandările producătorului de suplimente.

Este important de reținut că ascorbatul de sodiu conține sodiu, deci persoanele cu hipertensiune arterială sau alte condiții sensibile la sodiu ar trebui să ia în considerare acest aspect când aleg să consume ascorbat de sodiu ca sursă de vitamina C.

 

Recenzii ale clienților

4.8 out of 5
3 stars
0
2 stars
0
1 star
0

Recomandare pentru cumpărare

100%

Bazat pe 1 recomandare
1
Ati incercat acest produs?
Împărtășiți-l cu alții pentru a-i ajuta să facă alegerea corectă
Scrie un comentariu

Fotografiile Clientilor

Comentarii pozitive
Cristina
17/08/2022
Achizitie Verificata
Produs bun pentru sănătate
Avantaje
Nu are aciditate
Comentarii
Folosesc aceasta pentru conținutul de vitamina C și, de asemenea, ajută la menținerea intestinelor cu tranzit normal.
Sortati dupa:
Cu Fotografie
Cris
Cris
Achizitie Verificata
13/09/2022
... ideal pentru producția de cârnați
Avantaje
Eficienta
Comentarii
Ascorbatul de sodiu este sarea de sodiu a acidului ascorbic, o formă de vitamina C. Este, de asemenea, un agent reducător, astfel că reduce nitritul din sarea de înrosire la oxid de azot atunci când se prepară cârnați. Accelerează și intensifică înroșirea, stabilizează culoarea roșie și „neutralizează” excesul de nitriți.
Cu ajutorul ascorbatului de sodiu, procesul de fabricare a mezelurilor este mai sigur, iar produsul final are un termen de valabilitate mai lung.
Eu folosesc 0,5g/kg masa de carne.

Iti recomandam.
A fost utilă această recenzie?
102 71
Cristina
Cristina
Achizitie Verificata
17/08/2022
Produs bun pentru sănătate
Avantaje
Nu are aciditate
Comentarii
Folosesc aceasta pentru conținutul de vitamina C și, de asemenea, ajută la menținerea intestinelor cu tranzit normal.
A fost utilă această recenzie?
134 121
Florin G
Florin G
Achizitie Verificata
26/07/2022
Impresii
Comentarii
Nu sunt prea multe de comentat. Este ceea ce trebuie
A fost utilă această recenzie?
78 65
Teo
Teo
Achizitie Verificata
06/07/2022
Informatii
Avantaje
Supliment alimentar
Comentarii
Pentru cei care nu stiu:
Ascorbatul de sodiu este același cu vitamina C?

Ascorbatul de sodiu este o formă de vitamina C care are componente de sodiu care ajută la scăderea nivelului de aciditate. Conținutul de sodiu ajută vitamina C să fie ușor absorbită și să rămână mai mult timp în organism.
A fost utilă această recenzie?
125 67
Scrie un comentariu
Întrebări
GTIN:
EAN 5949496700016
Culoare:
Alb
Ambalare:
1 kg
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
 • REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
 • REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

  din 25 octombrie 2011

  privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

  "

  Articolul 14

  Vânzarea la distanță

  (1)   

  Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

  (a) 

  informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

  (b) 

  toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

  (2)   
  În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
  (3)   
  Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."

Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.

Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.

Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)

În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE

(27)

Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului.

Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.

Articolul 14

Vânzarea la distanță

(1)   Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:

(a)

informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;

(b)

toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.

Citeste mai mult

10119
57,90 RON /per bucata
Discounturile noastre de cantitate (pret cu taxe ):
Cantitate 5+ 10+ 20+
Pret 56,74 RON 56,16 RON 55,01 RON
in stoc
Pretul in puncte: 116 points
Puncte premiu: 3 points
+

Cantitatea minima pentru "Vitamina C alcalina / Ascorbat de sodiu" este 1.

4 recenzii Scrie un comentariu
Top Ingrediente
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...

Sarea de sodiu a acidului ascorbic, antioxidant, regulator de aciditate si ameliorator in industria panificatiei, origine China

E 301

GTINEAN 5949496700016 CuloareAlb Ambalare1 kg
Brandul zilei
.
Variante
  Ambalare Disponibilitate Pret  
5 kg
in stoc
279,00 RON /per bucata
+
1 kg
in stoc
57,90 RON /per bucata
+
25 kg
in stoc
1.026,00 RON /per bucata
+
100 g
in stoc
12,50 RON /per bucata
+
250 g
in stoc
17,50 RON /per bucata
+