Proteine

Proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru sănătatea și funcționarea adecvată a organismului uman. Ele joacă un rol vital în numeroase funcții biologice și sunt compuse din lanțuri de aminoacizi, care sunt moleculele de bază ale proteinelor. Iată mai multe informații despre proteine:

Rolul proteinelor în organism:

  1. Construcția țesuturilor: Proteinele sunt componente esențiale ale tuturor celulelor din corp și sunt responsabile pentru construirea și repararea țesuturilor, inclusiv a mușchilor, a pielii, a unghiilor și a părului.

  2. Enzime: Multe proteine acționează ca enzime, care sunt molecule care facilitează reacțiile chimice în corp. Enzimele sunt implicate în digestia alimentelor, în metabolismul energetic și în multe alte procese biologice.

  3. Sistemul imunitar: Proteinele joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Anticorpii, care sunt proteine, ajută la combaterea infecțiilor și a bolilor.

  4. Transport: Unele proteine, cum ar fi hemoglobina din sânge, sunt responsabile pentru transportul oxigenului și a altor substanțe în corp.

  5. Hormoni: Hormonii, cum ar fi insulina și hormonii de creștere, sunt proteine care reglează funcțiile corporale și metabolismul.

Surse de proteine:

  • Proteinele pot fi găsite în numeroase surse alimentare. Sursele de proteine pot fi împărțite în două categorii principale: proteine animale și proteine vegetale.

Proteine animale: Acestea includ carne, pește, ouă, produse lactate (cum ar fi laptele, brânza și iaurtul) și alte produse derivate de la animale.

Proteine vegetale: Acestea includ leguminoasele (cum ar fi fasolea, linte, mazărea și năutul), cerealele integrale (cum ar fi orezul brun și quinoa), nuci, semințe și produse pe bază de soia (cum ar fi tofu și laptele de soia).

Necesitățile de proteine: Cantitatea de proteine de care are nevoie o persoană poate varia în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică și starea de sănătate. Pentru majoritatea adulților, o cantitate zilnică recomandată (CDR) este de aproximativ 0,8 grame de proteină per kilogram de greutate corporală.

Este important să menținem un echilibru adecvat al proteinelor în alimentația noastră pentru a asigura o bună sănătate și funcționare a organismului. Consumul excesiv de proteine poate duce la probleme de sănătate, în timp ce consumul insuficient poate duce la deficiențe nutriționale și la pierderea masei musculare. Este întotdeauna recomandabil să discutați cu un specialist în nutriție sau cu un medic pentru a determina necesitățile individuale de proteine și pentru a dezvolta un plan alimentar corespunzător.

10908
179,00 RON / Punga
Momentan Indisponibil
GTINEAN 0745114359520
10016
109,00 RON / Punga

Ambalare:

250 g 500 g 700 g 1 kg 5 kg 20 kg
ORIGINEUCRAINA Ambalare500 g
11198
75,50 RON / Punga

Ambalare:

500 g 1 kg 5 kg 25 kg
ORIGINEEU Ambalare1 kg
10549
59,00 RON / Punga

Ambalare:

250 g 500 g 1 kg 5 kg 20 kg
ORIGINEUCRAINA Ambalare500 g
Recenzii

Date inexistente

Scrie un comentariu