Atentie Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. DA
Utilizarea gumei guar și xantanului în coacerea produselor fără gluten
24/01/2020

      In industria produselor coapte și a pâinii, ingredientul din făină care ajută la obținerea elasticității aluatului, care ne permite sa întindem aluatul de pizza de exemplu, este glutenul.

       Deci, dacă vreți să coaceți folosind produse fără gluten, aveți nevoie de un ingredient adăugat care să aibă rolul glutenului. Din fericire, există câteva opțiuni naturale, cum ar fi guma xantan și guma guar. Alte alternative de îngroșare fără gluten sunt gelatina și agarul.

       Guma xanthan și guma sunt utilizate în gătitul fără gluten pentru a lega, a îngroșa și a emulsiona ingredientele fără gluten. Dacă nu adăugați una dintre aceste gume la majoritatea produselor coapte fără gluten, rezultatul final va fi probabil o grămadă de firimituri!

       Cele două substante de îngroșare sunt similare, dar cum știm pe care să o folosim pentru a obține cele mai bune rezultate ?

 

                                                     Guma xantan

 

       Guma xantan este un aditiv comun, întalnit în alimentele pe care le consumăm zi de zi, cum ar fi înghețata, iaurtul, sosuri și dresinguri, precum și produse coapte fără gluten. Este un produs de fermentație obținut industrial prin fermentarea zahărului din porumb sau soia cu o bacterie numita "Xanthomonas Campestris". După fermentare, reziduul este uscat și măcinat sub forma de pulbere. Când pulberea de xantan este amestecată cu un lichid, reacția creează o substanță asemănătoare unui gel. Este utilizat pe scară largă în industria alimentară ca stabilizator și pentru a face produsele mai groase, de unde utilizarea în rețete fără gluten.

       Pentru a folosi xantanul în ingredientele fără gluten, înainte de a-l adăuga asigurați-vă că verificați lista ingredientelor - unii producători vor include gumă xantan în făina lor fără gluten sau în amestecurile de pâine sau prăjituri pentru a face prepararea simplă. Astfel, nu trebuie să adăugați o substanță de îngroșare suplimentară. Este important să urmați rețeta (sau orientările de mai jos) atunci când utilizați gumă xantan - dacă utilizați prea multă gumă xantan într-o rețetă, puteți observa o textură grea, gumoasă sau chiar lipicioasă în produsele coapte, deci măsurați cu atenție.

Persoanele cu alergii sau sensibilitate la porumb pot fi sfătuite de medicul lor să evite guma xantan.

Mai multe informatii despre xantan veti gasi aici.

 

                                                  Guma guar

 

      Guma de guar, numită și guaran, provine din sămânța unei plante leguminoase uneori denumită copac indian. Cojile sunt îndepărtate de pe semințele de guar și semințele sunt măcinate sub formă de pulbere. Este utilizat ca aditiv în produsele coapte pentru a crește randamentul la aluat, a crea mai multă rezistență și a îmbunătăți textura și durata de valabilitate. Conform literaturii se pare că guma guar are de opt ori puterea de îngroșare ca amidonul.

       Ca și guma xantan, măsurați cu atenție atunci când folosiți guma de guar în rețete fără gluten sau puteți obtine produse grele, ațoase. Guma guar este un produs cu conținut ridicat de fibre și a fost asociată cu tulburările gastro-intestinale la unele persoane.

       Despre guma guar puteti citi mai multe aici.

  

             Cum folosim guma xantan și guma guar în coacerea produselor fără gluten

   

     În funcție de ceea ce faceți, va trebui să utilizați diferite cantități de gumă xantan sau gumă guar. Doar o cantitate mică este necesară în fiecare rețetă, niciodată mai mult decât o lingură. Pentru cele mai bune rezultate, urmați recomandările rețetei atunci când utilizați guma xantan sau guma guar, dar iată câteva recomandări generale.

- Pentru rețetele de aluat de pâine și pizza : adăugați 1 linguriță gumă de xantan sau guma de guar la o cană de făină fără gluten.

- Pentru rețete de prăjituri, brioșe și pâine rapidă : adăugați 1/2 linguriță gumă de xantan sau guma de guar la 1 cană de făină fără gluten folosită.

- Pentru rețete pentru cookie-uri și aperitive : adăugați 1/2 linguriță (sau mai puțin) gumă de xantan sau guma de guar la 1 cană de făină fără gluten folosită.

 

 

 

 

 

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu